Free Souffriau

Tijdens de herfstvakantie brengt Uitgezonderd. De familiemusical Pippi zet de boel op stelten in het Antwerpse Theater Elckerlyc. Free Souffriau zal in de huid van durfal Pippi Langkous. Wij hadden een kort gesprek met haar.

Sterrekes aan den hemel

Hoe is Uitgezonderd. precies bij jou terecht gekomen voor deze rol?

Ik kreeg ineens telefoon van Tijl Dauwe (regisseur), die mij zei: “Uigezonderd. gaat ‘Pippi Langkous’ op de planken brengen en wij zagen jou meteen in die rol van Pippi. Interesseert je dat?” Ik had meteen zoiets van: “Ja, natuurlijk!”

Heb je zelf ook een band met Pippi?

Ik keek heel vaak naar Pippi Langkous op de televisie. Zoals iedereen wel, denk ik. Dat is echt nostalgie. Iedereen van mijn leeftijd kent haar wel. De boeken ken ik uiteraard ook, maar ik herinner me dus voornamelijk de serie.

Ben je nog naar meer achtergrond informatie beginnen zoeken?  

Het belangrijkste weet ik inmiddels wel. Ik weet wie het gespeeld heeft, wie de boeken geschreven heeft. De vorige musicalversie heb ik trouwens niet gezien.

Ik denk dat ik me door Pippi weer heel erg kind zal voelen en dat is alleen maar een voordeel

Je gaat er dus volledig blanco in?

Ja absoluut. Ik vind dat eigenlijk wel fijn, want dan kan ik mijn eigen Pippi maken. Dat vind ik leuker dan dat je iets probeert na te doen, omdat het toch altijd in je achterhoofd zit en je onbewust vergelijkt. Nee, een blanco blad vind ik veel fijner.

Na Mega Mindy en Maya de Bij is dit ook weer een uitgesproken typetje.

Maya is al wel een beetje een ondeugend type, maar Pippi heeft dat nog een beetje meer, denk ik. Dat is al meer een durfal en kwajongen. Daar komt dan ook nog bij dat ze super sterk is. Ik was als kind ook een kwajongen. Ik kroop liever in de bomen dan met mijn poppen te spelen. Dus ik denk dat ik me door Pippi weer heel erg kind zal voelen en dat is alleen maar een voordeel (lacht).

Ik ben een grote fan van Tijl Dauwe zijn werk. Het is niet prefab of voorspelbaar

Tot slot: Waarom moet iedereen volgens jou komen kijken?

Omdat ik overtuigd ben dat het zeer mooie voorstelling zal worden. Ik ben een grote fan van Tijl Dauwe zijn werk. Ik heb laatst de voorstelling Arthur, of hoe je Koning kan worden gezien. Ik was daar enorm fan van omdat hij met weinig middelen iets zeer warm kan maken. Met heel veel fantasie waar kinderen volledig in mee gaan. Het is niet prefab of voorspelbaar, maar juist altijd dingen waarvan je denkt: “Potver, dat is goed gevonden!” Dat is zoals de ‘sterrekes aan den hemel’. Zó zijn Tijls voorstellingen.

Pippi zet de boel op stelten is vanaf 29 oktober tot en met 5 november te zien in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Meer informatie en tickets vind je op www.pippizetdeboelopstelten.be.

Door Wendy de Noier

Foto’s: Wendy de Noier