Footloose

‘Holding out for a Hero’, ‘Let’s hear it for the Boy’ en natuurlijk ‘Footloose’; het zijn slechts enkele hits uit de gelijknamige dansklassieker. Fans van de film hebben geluk, want momenteel is de originele Engelstalige musicalversie te zien in het Kursaal Oostende. Een overdonderend groot muzikaal feest, met een buitengewoon veelzijdige topcast.

Everybody cut loose, want daar is Footloose!

De musical is quasi identiek aan de film. Na de scheiding van zijn ouders, trekken tiener Ren en zijn moeder van de wereldstad Chicago naar het plattelandsdorpje Bomont. Ren houdt van dansen en muziek, maar laten dat net twee dingen zijn die in Bomont niet toegelaten zijn. Het verbod ging in voegen nadat vier jongeren, waaronder de zoon van dominee Moore, na een nachtje feesten stierven in een ongeval. Maar Ren is resoluut: hij zal de muziek en dans weer naar Bomont brengen. Hij kan hierbij rekenen op de steun van de jongeren van het dorp, en dan vooral op die van Ariel, de dochter van de dominee.

Deze Britse topcast switcht moeiteloos tussen alle facetten van het musicalgebeuren

De cast bestaat uit zeventien personen. Niet zo veel dus, maar de energie die ze uitstralen, is immens. Elke acteur bespeelt bovendien ook één of meerdere instrumenten. Jawel, de cast is dus tegelijkertijd ook het orkest. Van danser naar acteur, van acteur naar muzikant. Deze Britse topcast switcht moeiteloos tussen al deze facetten van het musicalgebeuren. En ook al is dit concept vrij ongewoon, het komt verrassend natuurlijk over. Nooit heb je als toeschouwer het gevoel dat je iets mist of dat het ene ten koste gaat van het andere. Dansen, zingen, acteren en instrumenten bespelen; ze kunnen het allemaal even goed.

Josh Dowen is de jeugdig enthousiaste, sympathieke, ietwat koppige, maar vooral erg strijdvaardige Ren McCormack. Dat ruwe-bolster-met-blanke-pit gehalte brengt Josh zeer overtuigend. Hannah Price is Rens – spoiler alert – ‘girlfriend to be’, Ariel. Getekend door het verlies van haar broer en de hierdoor verslechterde relatie met haar vader ligt Ariel wat in de knoop met zichzelf. Steeds meer komt ze voor zichzelf op en durft ze in te gaan tegen haar vader. Een heel pallet aan emoties dus, waar Hannah je moeiteloos in meesleurt. Het nummer ‘Holding out for a Hero’ is overigens een van de sterkste momenten van de voorstelling. Reuven Gershon, die dominee Moore speelt, valt op als een schitterende muzikant, maar de zangsolo van zijn personage is dan weer net iets te hoog gegrepen voor hem. Elk verhaal heeft zo zijn eigen grapjas en in Footloose is die rol weggelegd voor Gareth Gates. Het applaus aan het einde van de voorstelling is duidelijk: Gareth steelt als de onzekere Willard de harten van het publiek met zijn eeuwige gestuntel. Met meisjes omgaan kan hij niet en in dansen is hij ook niet bepaald goed. Toch komt hij steevast op voor zijn vrienden. Zijn grappige stemmetje maakt het helemaal compleet. Ook Emma Fraser, die de rol van Wendy-Jo voor haar rekening neemt, laat de toeschouwers vaak luidop lachen.

Het geheel is een erg dynamische en snelle voorstelling die er visueel ook erg mooi uitziet

Het geheel is een erg dynamische en snelle voorstelling die er visueel ook erg mooi uitziet. Het basisdecor wordt regelmatig aangevuld met leuke extra’s, zoals een auto en een cafetaria. Een wand die plots naar beneden komt, tovert in één, twee, drie een gymzaal op de planken. Op technisch vlak waren er nog wel wat opstart problemen. De acteurs staan nu soms in het donker te spelen en moeten vaak hard hun best doen om over de luide muziek heen te geraken.

Footloose is de perfecte avond uit voor wie een vakantie aan zee heeft gepland, maar is zeker ook de verplaatsing naar de kust meer dan waard. In ruil krijg je een energieke show te zien, vol dans, humor, emotie en natuurlijk met alle hits uit de film. De voorstelling is nog tot en met 6 augustus te zien in Kursaal Oostende. Tickets en meer informatie vind je op www.footloosebelgie.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier