Floris Devooght

De musical Sunset Boulevard viert dit jaar zijn 25ste verjaardag, het theaterfestival Bruxellons! mag dan weer 20 kaarsjes uitblazen. Voor deze bijzondere verjaardagen werd de klassieker voor het eerst naar het Frans vertaald. In de hoofdrol schittert de Vlaamse Anne Mie Gils, maar de productie kan ook rekenen op heel wat ander Vlaams talent. Zo maakt ook Floris Devooght deel uit van de cast, als lid van het ensemble en in de rol van Sheldrake. Musical Vibes sprak Floris na afloop van de première.

Sunset Boulevard is by far mijn favoriete musical

De première zit erop. Wat is je gevoel nu?

Goed. Een première is voor mij eigenlijk een voorstelling als alle andere, met dat verschil dat er een aantal belangrijke mensen aanwezig zijn. Maar eigenlijk waren we zenuwachtiger op 8 juli voor de generale repetitie die we gehouden hebben voor alle vrijwilligers hier en voor enkele mensen van het Conservatorium. Toen speelden we de eerste keer voor publiek. Nadien is die stress snel weggeëbd. Zelfs voor de eerste try-out waren we niet echt meer zenuwachtig.

Jullie zijn ook al lang aan het repeteren natuurlijk.

Klopt. We hebben er al acht weken repetitie opzitten, inclusief montage weliswaar. Dat is zeker genoeg, maar dat maakt ook dat we allemaal heel zeker zijn van ons stuk. We kennen alles en weten perfect wat we wanneer moeten doen. Er kunnen indien nodig ook makkelijk dingen worden opgelost of veranderd. Dat geeft wel een veilig gevoel.  

Dit jaar werd er gekozen voor Sunset Boulevard. Wat betekent dat stuk voor jou?

Dat is een goede vraag, wat Sunset Boulevard is by far mijn favoriete musical. Ik heb het stuk leren kennen door de bekende nummers die erin zitten, denk aan ‘With One Look’, ‘The Greatest Star of All’ en natuurlijk de titelsong ‘Sunset Boulevard’. Ik hou over het algemeen wel van de wat symfonischere musicals met een groot orkest erachter. Na het beluisteren van het castalbum, ben ik dan het verhaal gaan opzoeken en ik vind het script echt zo goed! De fusie van de tekst en de muziek, waar het eigenlijk om gaat in musical, vind ik hier erg goed geslaagd. Alles zit gewoon goed: de vele emoties, de plottwists die het stuk zo veel meer lading geven… Ik vind het gewoon fantastisch. 

Alles zit gewoon goed: de vele emoties, de plottwists die het stuk zo veel meer lading geven

Het stuk werd nu voor de eerste keer naar het Frans vertaald. Voor zo’n symfonische musical als Sunset Boulevard is dat niet evident.

Ik heb het stuk al twee keer in het Engels gezien: één keer in Londen met Glenn Close als Norma Desmond en één keer in Amsterdam tijdens de UK-tour, met Ria Jones in de hoofdrol. Ik heb ook al een Duitse versie gezien in Dortmund, met Pia Douwes, maar het Frans is toch weer helemaal iets anders. In het begin had ik ook wat moeite met het loslaten van de originele teksten. Het was wel leuk samenwerken met de twee regisseurs, die ondertussen echt vrienden geworden zijn. Ik durfde het echt te zeggen als ik de Franse vertaling wat te ver verwijderd vond van het origineel en dan werd er naar een alternatief gezocht. Het stuk is zo minutieus geschreven, dus het is echt belangrijk om het in zijn waarde te laten en dat idee werd wel gerespecteerd.

Er was dus ruimte voor jullie eigen inbreng?

Ja absoluut en dat was net zo fijn. Er werd echt vertrokken vanuit de acteurs. De vraag was steeds: wat wil jij meegeven aan je rol? De hoofdcast en de bijrollen hebben ook eerst vier dagen rond de tafel gezeten om het te hebben over de invulling van de personages. ‘Wie is jouw personage, in mijn geval Sheldrake, nu juist?’ ‘Hoe ziet hij eruit?’ ‘Hoe ziet zijn persoonlijk leven eruit?’ Die vragen kwamen allemaal aan bod. Heel vaak begin je gewoon te repeteren en dan ontstaat alles gaandeweg, maar nu creëerden we eerst samen een wereld, waar nadien iedereen kon instappen.

En wie is Sheldrake dan volgens jou?

Sheldrake is de belangrijkste producent bij Paramount Pictures. Hij weet dat hij heel veel macht heeft en hij maakt er gretig gebruik van. Hij beseft dat hij alles kan beslissen. Het is een heel naar en wrang persoon, een dikke nek waar je nooit iets goed voor kan doen. Kortom, Sheldrake is iemand waarvan je denkt: wat een kwal.

Bruxellons! staat voor een familiesfeer, een echte community, en dat is ook echt zo

Een leuke rol om te spelen?

Heerlijk gewoon! Ik vind het echt leuk om te doen. Het is ook een leuke afwisseling tussen de andere rollen die ik speel. Ik zit immers ook nog in het ensemble, maar het is leuk dat ik nu af en toe een uitstapje kan maken naar de rol van Sheldrake. Ik hoop in de toekomst stilletjes aan die uitstapjes te kunnen vergroten. Ik ben alleszins heel blij met de kans die ik hier gekregen heb.

Je bent niet de enige Vlaming in deze Franstalige productie. Hoe gaat het er achter de schermen aan toe?

In vergelijking met Evita merk ik dat er nu overwegend Vlaams gesproken wordt. Dat is voor de Franstaligen wat lastiger. Vorige keer was het net andersom. Ik merk dan ook dat mijn Frans nu minder goed is dan toen bij Evita. Ik heb altijd al in leuke producties gespeeld, maar net zoals bij de Rocky Horror Show is het ook hier zo dat we één grote, leuke bende vormen: cast, creatives, technici, leden van het orkest, mensen van de kostuums… Er is nooit spanning en er zijn nooit problemen. Iedereen amuseert zich met elkaar en er is steeds een heel losse sfeer. Er is hier ook totaal geen verschil tussen de Vlamingen en de Franstaligen. Iedereen komt heel goed overeen.

Er zitten ook enkele Fransen in de cast. Hebben jullie samen naar de WK-halve finale gekeken?

Ja, dat was heftig! Er waren gelukkig maar twee Fransen die konden juichen, dus dat viel best mee (lacht).

Het is niet de eerste keer dat je meespeelt in een productie van het theaterfestival Bruxellons! Wat betekent het ondertussen voor jou?

Bruxellons! staat voor een familiesfeer, een echte community, en dat is ook echt zo. De producent Olivier komt af en toe naar ons en zegt dan: “Merci dat je er was.” Alles verloopt hier heel relaxed en het familiegevoel overheerst.

Sunset Boulevard is pas de derde musical die ze gemaakt hebben op vier jaar tijd dus het is onvoorstelbaar dat ze dit resultaat al bereiken

Het festival wordt ook steeds groter, maar toch blijft dat familiale gevoel aanwezig.

Ja, en dat is ook goed. Door groter te worden, groei je ook. En dat doen ze hier wel. Ze blijven zichzelf voeden door met hun hoofd al bij de volgende productie (My Fair Lady) te zitten. Ze zijn heel goed bezig. Sunset Boulevard is pas de derde musical die ze gemaakt hebben op vier jaar tijd dus het is onvoorstelbaar dat ze dit resultaat al bereiken. Ik zou heel graag willen zien waar ze binnen 15 jaar staan.

Maar nu eerst Sunset Boulevard natuurlijk. Voor hoeveel voorstellingen zijn jullie vertrokken?

Ik denk 25 voorstellingen. Op z’n Vlaams dus: 25 voorstellingen en dan valt het doek. Dat is natuurlijk jammer. Ik heb bij Evita ook voorgesteld om op tour te gaan en naar Frankrijk te trekken. Ze spelen met het idee om dat met Sunset Boulevard te doen. Hopelijk lukt dat!

Veel succes!

Voor meer informatie en tickets, kan je terecht op www.bruxellons.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier
Scenefoto’s: Gregory Navarra