Evita


Wie kent er, voornamelijk dankzij de film met Madonna, Evita niet? Wie heeft er ‘Don’t Cry For me Argentina’ nog nooit gehoord? Dankzij Music Hall kunnen we het originele werk in een nieuwe Vlaamse vertaling bekijken. Stany Crets kreeg de kans om zijn visie op Evita neer te zetten. Deze artistieke duizendpoot was maar al te bereid om deze uitdaging aan te gaan. Zijn nieuwe kijk op Evita ging in première op vrijdag 30 september in de Capitole te Gent.

evitagent2

Intimistisch spektakel

Het verhaal van Evita lijkt wel een sprookje. Als jong, arm meisje trekt ze naar de grote stad in het spoor van charmezanger Agustin Magaldi. In Buenos Aires klimt ze de sociale ladder omhoog en maakt ze kennis met kolonel Juan Perón, een van de machtige mannen in de militaire regering. Samen zijn ze nog sterker en met haar hulp en populariteit bij de gewone arbeidersklasse, schopt Perón het tot president. Haar opgang lijkt geen grenzen te kennen, maar de heersende klasse, zowel de bourgeoisie als de militairen en ziekte krijgen het beste van haar.

Het ensemble levert een schitterend werk af in zang, dans en acteerwerk. Ze hebben een groot aandeel in de sterkte van de show

Che (Sébastien De Smet) leidt het publiek rond in het verhaal. Hij neemt ons mee naar een groezelige cinema in Buenos Aires, waar de film wordt stopgezet voor een belangrijke mededeling: Evita Perón is overleden. Dan begint een grote flashback, te beginnen in het dorpje Junin, waar Eva Duarte (Ann Van den Broeck) als vijftienjarige dweept met de rondtrekkende charmezanger Magaldi (Sven Tummeleer). Ze overtuigt hem ervan haar mee te nemen naar de hoofdstad. Eenmaal daar aangekomen werkt ze zich op tot radiopresentatrice en actrice, dankzij de hulp van de juiste mannen in haar leven. Op een benefietavond loopt ze Kolonel Juan Perón (Hans Peter Janssens) tegen het lijf en ze vinden in elkaar een gemeenschappelijke ambitie.

evitagent5

Deze Evita is met momenten een leuke opfrissing van de musical uit 1976. Met een fraai en goed gebruikt decor, worden zeer verschillende locaties gesuggereerd. De kostuums zijn flatteus  en mooi aangepast aan de tijdsgeest. Het ensemble, met drie laatstejaars van het Conservatorium van Brussel, levert een schitterend werk af in zang, dans en acteerwerk. Ze hebben een groot aandeel in de sterkte van de show. Hans Peter Janssens zet op een sterke manier Peron neer, zeer onderdanig naar Eva toe. Sébastien heeft veel werk met Che, die hij alle gevoelens van het spectrum laat tonen. Dat maakt dat Che wispelturig overkomt, maar gevoelsmatig klopt het telkens.

Ann Van den Broeck is een prachtige Evita. Een zalig kreng wanneer nodig, zeer liefdevol wanneer het kan

De rol van maîtresse die in andere versies vaak ‘out of the blue’ komt, wordt hier al in eerdere scènes gezet. Een klein detail, maar zeker een meerwaarde. Lotte Stevens zingt haar solo magnifiek, met de nodige tristesse, al lijkt ze wel wat last te hebben van de ietwat onhandige setting, met enkel een laken om haar lichaam. Ann Van den Broeck is een prachtige Evita. Als vijftienjarige komt ze misschien net te volwassen over, maar als presidentsvrouw troont ze je volledig mee in haar reizen en gevechten tegen zowel de burgerij als haar ziekte. Een zalig kreng wanneer nodig, zeer liefdevol wanneer het kan.

evitagent3

Stany Crets zet duidelijk zijn signatuur op deze show. Sommige scènes zijn enorm gerieflijk gevonden en gaan van zeer intimistisch tot spetterend spektakel, anderen overtuigen dan net iets minder. Maar gevoelsmatig klopt het wel. Hij maakt heel slim gebruik van de acteurs en het decor en voegt enkele zeer leuke elementen (poppen) toe die het geheel voller maken. Voorbeelden zijn een hondje, een meisje en drie reuzen als wereldleiders. Ook zijn nieuwe vertaling voelt vrij natuurlijk aan al is ze op sommige momenten iets té Vlaams in contrast met de rest van de tekst. Het negenkoppig orkest klinkt zeer goed, al zijn zij misschien net iets te veel versterkt tijdens de eerste acte.

Het aangename aan deze Evita is dat de ploeg je de dualiteit van Eva Perón probeert te tonen

Het aangename aan deze Evita is dat de ploeg je de dualiteit van Eva Perón probeert te tonen. Was ze een heldin of was ze een profiteur? Het antwoord hierop moet je zelf invullen. Als je hulp nodig hebt zal het team van deze pakkende show je met alle plezier vele segmenten aanreiken!

evitagent4

Evita speelt nog op 1 en 2 oktober in de Capitole te Gent en verhuist dan naar Stadsschouwburg Antwerpen van 28 oktober tot en met 1 november. Info en tickets op www.musichall.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier