Ellen Evers

Op zondag 29 oktober ging in het Beatrix Theater in Utrecht de musical On Your Feet! in première, gebaseerd op het leven en de hits van Gloria en Emilio Estefan. Als er iemand is die steeds in Gloria is blijven geloven, is het wel haar oma Consuelo. Die rol wordt in de musical vertolkt door Ellen Evers. Musical Vibes sprak haar na afloop van de voorstelling.

Dit is het leukste wat ik ooit heb gedaan

De latin sfeer, de Engels- en Spaanstalige nummers… On Your Feet! is anders dan de meeste andere musicals. Hoe vind je het om te doen?

Ikzelf moet niet echt zingen in de musical, dus dat valt best mee, maar de liedjes komen volgens mij, ook al zijn ze niet vertaald naar het Nederlands, heel goed over. Ik denk dat je echt dingen verliest als je de liedjes zou vertalen, zoals dat typische Latijns-Amerikaanse gevoel.

Het was dus een bewuste keuze om de nummers niet te vertalen?

Er is wel degelijk over gesproken. Aanvankelijk dacht men de nummers die gezongen worden tijdens de gewone scènes te vertalen en de nummers die Gloria zingt tijdens optredens in het Engels of Spaans te laten. Maar dat werd dan weer heel ingewikkeld. Uiteindelijk hebben ze besloten om alles origineel te houden, maar konden een aantal nummers misschien nog vertaald worden als ze niet goed zouden passen in een bepaalde scène. Maar dat gevoel hebben we nooit gehad en alles werd dus gewoon behouden. Ik vind het zelf ook prima zoals het is.

De regisseur geeft je ook heel veel vrijheid, een verademing!

Jij speelt de oma van Gloria, die voor heel veel grappige momenten zorgt. Een rol die je vol enthousiasme speelt.

Ja, heerlijk! Ik zat hiervoor in Ciske de Rat en toen was ik het secreet. Er hing alleen maar negatieve energie rond mijn personage en ik moest elke avond dood. Na een tijdje was dit best wel moeilijk. Van deze musical krijg ik daarentegen heel veel energie. Ik ga met plezier naar mijn werk. We hebben ook zo’n leuke groep!

Jullie hebben vast een leuke repetitieperiode achter de rug dan?

Ja, absoluut! Als we dan eens een vrije dag hadden, voelde ik mij eigenlijk een beetje verloren en dacht ik: gelukkig mogen we morgen weer repeteren. In de dertig jaar dat ik dit werk doe, heb ik dat nog niet zo vaak gehad.

Gloria en Emilio zijn zo uplifting. Ze zijn positief, stimulerend en geven zo veel input

Emilio en Gloria Estefan zijn al een tijdje in Nederland om jullie te coachen. Wat hebben ze jullie bijgebracht?

Die mensen zijn zo uplifting, om maar even een Engels woord te gebruiken. Ze zijn positief, stimulerend en geven zo veel input. Ik heb met Gloria ook een paar keer zitten praten over haar oma: over wie ze was, dat ze best wel gek en ondeugend was en altijd geintjes uithaalde. Toen dacht in plots: oh, nu snap ik waarom ze mij gecast hebben (lacht). Dat gesprek heeft me echt wel geholpen voor de invulling van de rol. De regisseur geeft je ook heel veel vrijheid, een verademing! Het is het leukste wat ik ooit heb gedaan, echt waar.

De start is gemaakt. Tot wanneer spelen jullie?

We gaan in ieder geval door tot begin augustus en ik hoop natuurlijk op een verlenging van 10 jaar (lacht).

Voor meer informatie en tickets kan je surfen naar www.onyourfeet.nl.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier