Edith en Simone

Theater De Moedertaal is een gezelschap uit Mechelen met een rijke traditie. Sinds 1874 passeren hier grote & kleine (theater)stukken de revue. Musical is er pas sinds enkele jaren bij gekomen. Zo brengen ze in het knusse TDM-theater, het lang verwachte (corona..) Edith en Simone. Bij de tonen van de meest bekende Piaf-hits kan je je hier twee uur aan de oevers van de Seine wanen terwijl je naar het leven van die grote madame kijkt.

Prachtige tweestemmigheid

Edith en Simone vertelt het levensverhaal van Edith Piaf gezien door de ogen van Simone, haar (zogezegde) halfzus. Een verhaal van een ongelooflijk getalenteerd iemand die zonder veel empathie maar met des te meer ambitie door het leven raasde. Simones bril kleurt het verhaal met een afkeer en voornamelijk veel liefde. Het verhaal raast van hun jonge jaren op straat, de opgang in de clubs, de relaties met vele mannen, de verslavingsproblemen tot het jammere einde van Edith.

Dit duo is op elk moment overtuigend en zuigt je mee in hun verhaal

Edith en Simone is een zeer krachtig stuk, maar je moet het publiek kunnen blijven boeien. Het draait om de twee dames en wordt aangevuld door ontelbaar vele andere personages, gespeeld door een beperkt ensemble. Missie geslaagd voor dit team! Beide dames staan even stevig als de Eiffeltoren en het ensemble kwijt zich prima van alle opdrachten die zij hebben. Dit duo van Edith (Nele Steurs) en Simone (Griet Reyniers) is op elk moment overtuigend en zuigt je mee in hun verhaal. Ook vocaal zijn ze beide sterk en samen nog sterker, de prachtige tweestemmigheid doet naar meer wensen.

Het ensemble doet een goed ondersteunend werk, niet in alle rolletjes altijd even overtuigend, maar ze zorgen wel constant voor de juiste sfeer, niet alleen bij de meer figuratieve momenten, ook bij alle scènewissels wordt er heel vlot, nagenoeg onzichtbaar en in alle stilte gewisseld. Bij deze intieme voorstelling is dit enorm belangrijk om de sfeer van het moment te behouden! Deze sfeer wordt ook door het lichtplan versterkt. Het spelen in een black box roept om aangekleed te worden met licht en dat gebeurt hier knap. Het podium wordt door middel van het licht in de nodige stukken verdeeld en weer samengevoegd, telkens met een aangepaste lichtkleur. De black box is ook nog inventief ingevuld met een klein podium en een huiselijk hoekje voor Simone. Ook hier is goed over nagedacht. Sterk werk van regisseur Erik Luyten.

Theater De Moedertaal toont dat ze dit genre ook met kennis van zaken op de scène kunnen zetten

In dit theater wordt er akoestisch gespeeld. Wat voor muziektheater geen evidentie is, dit legt een hoop meer werk bij de zangers. Ook hier is er duidelijk hard aan gewerkt, want alles draagt correct naar de zaal. Acteurs projecteren goed en qua zang wordt er mooi op de balans gelet. De hand van vocal coach Tinne Velkeneers is mooi terug te vinden in al al het vocale dynamiet. De piano klinkt heel warm en vol en is een zeer juiste begeleiding voor dit stuk, je mist bijna nooit een uitgebreidere band.

Met deze Edith en Simone toont Theater De Moedertaal dat ze dit genre ook met kennis van zaken op de scène kunnen zetten. De praktische moeilijkheden worden slim omgedraaid naar sterke punten waardoor er amper zwakkere punten te bespeuren zijn. Hou dit gezelschap in het oog!

Edith en Simone is volledig uitverkocht. Meer info over komende producties vind je op www.demoedertaal.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Babette Van Asbroeck