Edges

Als eerste productie brengt Mithe dit jaar geen musical pur sang maar Edges, een song cycle. De nummers vertellen allemaal over de zoektocht die mensen tegenkomen wanneer ze opgroeien. Dit is geen gemakkelijk werk om te brengen omwille van het loshangend verband tussen de nummers en de muzikale uitdagingen voor de performers.

Ontspannende avond vol muziek

Toen Justin Paul en Benji Pasek Edges schreven in 2005, waren ze beide 19 jaar. Die leefwereld schemert duidelijk door in de thema’s en sfeer van de nummers. Frustraties met zusjes, eerste verliefdheid, de zoektocht naar echte liefde tot het huwelijk. Het hele gamma aan gevoelens en potentiële problemen passeert de revue. Regisseur Rudi Giron maakte met het materiaal een verhaal van zes vrienden die op het huwelijk van Emma en Brecht terugdenken aan de mooie en minder mooie momenten uit hun leven. En dat maakt emoties los!

Met Edges heeft Mithe geen gemakkelijke productie gekozen

De scène van het gezellige Reynaert Theater te Leuven is omgevormd tot de sanitaire faciliteiten van een feestzaal. Achter een transparant gordijn is het huwelijk van Emma en Brecht te zien met het bijhorende feest. Zoals bij alle wilde feestjes, zijn de toiletten dé uitgelezen plaats om even tot rust te komen en terug te denken. Of je kan er natuurlijk ook met je zatte kop in slaap vallen! Daar speelt zich dan het meeste af, al hou je best ook een oogje op het feest!

Het verhaal van de zes vrienden bevat voor iedereen herkenbare elementen. Dat geeft de acteurs de gelegenheid iedereen mee te nemen op hun reis. Gevoelsmatig klopt het goed en geboeid kijk je mee naar het heden en het verleden van de vrienden. Je blijft hier en daar zelfs op je honger zitten, want een afgerond verhaal is dit niet. Dat je die honger voelt is volledig te danken aan de leuke prestaties van de mensen op de scène. Hierbij ook een pluim voor de eenzame muzikant die voortreffelijk en duidelijk in zicht de livemuziek verzorgt. Vocaal is niet alles even zuiver, maar elk van de acteurs heeft ook momenten waarbij hij of zij zich volledig kan tonen. Het moet gezegd dat de componisten heel verscheiden nummers hebben geschreven.

Deze groep weet dit stuk te brengen op een mooie manier zodat je een ontspannen avondje met heel veel leuke muziek beleeft

Met Edges heeft Mithe geen gemakkelijke productie gekozen. Maar deze groep van mensen weten dit stuk te brengen op een mooie manier zodat je een ontspannen avondje met heel veel leuke muziek beleeft. Niet verbaasd opkijken als je enkele nummers herkent, ze zijn zo sterk dat ze heel dikwijls in concerten opduiken.

Edges speelt nog tot en met 23 december in Reynaert Theater te Leuven. Meer informatie en tickets op www.mithe.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort