Doornroosje

Deep Bridge brengt, in samenwerking met het Nederlandse productiehuis Van Hoorne Entertainment, een nieuwe versie van de sprookjesmusical Doornroosje. Het resultaat is een grappige, visueel mooi ogende voorstelling. Leuk voor de allerkleinsten, maar ook aan de mama’s en papa’s wordt gedacht.

Klassiek sprookje in een modern jasje

Het verhaal van Doornroosje kent iedereen. Op het geboortefeest van het kleine prinsesje, spreekt de boze fee een vloek over haar uit. Op haar achttiende verjaardag zal ze zich prikken aan een spinnewiel en in een diepe slaap vallen, waaruit ze nooit meer zal ontwaken. Gelukkig kan de goede fee de vloek wat verzachten. Doornroosje kan ontwaken, maar alleen door een echte liefdeskus…

Intertekstualiteit alom met allusies op tv-programma’s en andere musicals. Ook de actualiteit ontspringt de dans niet

Uiteraard blijft de klassieke verhaallijn bewaard, maar het origineel werd wel grondig opgefrist. Zo is er geen sprake van drie goede feeën, maar van één en zijn Titus en Fien de slechteriken van het verhaal. Alles werd ook wat moderner gemaakt, iets wat vooral het volwassen publiek zeker kan smaken. Intertekstualiteit alom met allusies op tv-programma’s en andere musicals. Ook de actualiteit ontspringt de dans niet. Met verwijzingen naar de #metoo-affaire en een prinses die van zich af weet te bijten wordt een oersprookje als Doornroosje plots veel interessanter om naar te kijken.

Deep Bridge stak de originele sprookjesmusical van Van Hoorne Entertainment ook letterlijk in een nieuw jasje. De speciaal voor deze voorstelling gemaakte kostuums zien er erg fraai uit en ook het decor mag er wezen. Een groot sprookjeskasteel vult het podium en verbergt een aantal kamers die vlot verschijnen bij scènewissels. Ook nieuw in deze versie is de gigantische draak die prins Wijnand moet verslaan. Een meer dan geslaagde toevoeging die een visueel leuke scène oplevert. Het geheel zou echter wel baat hebben bij een beter uitgewerkt lichtplan. Dat oogt nu immers nogal vlak. De projecties op het kasteel aan het einde van de voorstelling vallen dan weer wel op en creëren een extra dimensie.

De speciaal voor deze voorstelling gemaakte kostuums zien er erg fraai uit en ook het decor mag er wezen

Deep Bridge wist een interessante cast bij elkaar te krijgen. Thomas Van Goethem speelt de rol van prins Wijnand al voor de tweede keer; in 2014 nog aan de zijde van Anne Van Opstal, vandaag met Tinne Oltmans als Doornroosje. Nog even en Thomas heeft elke sprookjesprinses gekust die er bestaat, want hij was eerder ook te zien in Rapunzel, Assepoester en Sneeuwwitje. En ook deze keer zet hij een overtuigende prins neer. Tinne Oltmans is een sprankelende Doornroosje, al is ze – ondanks het feit dat ze de titelrol draagt – jammer genoeg niet zo vaak op de scène te zien. De bekende song ‘Mijn droomprins’ klinkt goed, al mag Tinne gerust wat zelfzekerder overkomen.

Walter Baele en Liv Van Aelst vormen een aimabel koningspaar. Liv is een rustige en vertederende koningin die je met het openingslied meteen weet in te pakken. Walter krijgt als klungelige en verstrooide koning jong en oud aan het lachen. Even lijkt het alsof we in de verkeerde show zitten, want is dat niet koning Filip die op het podium staat? Walter kan het niet laten om iets van onze ‘ze is een echt vrouwtje’-koning in zijn personage te stoppen. Een slimme zet, want die herkenning slaat duidelijk aan bij het publiek. Dat Walter geen zanger is, staat wel vast. Zijn solopartijen zijn dan ook niet denderend, maar de samenzang met Liv klinkt wel mooi.

Line Ellegiers tovert als de goede Fee een lach op ieders gezicht wanneer ze over het podium huppelt

In de sprookjesmusicals van Van Hoorne Entertainment is er steeds een belangrijke rol weggelegd voor Fien, de slechte fee, en haar niet al te snuggere echtgenoot Tietjes, euhm Titus. Het lijkt wel alsof hun aandeel op de scène groter is dan dat van Doornroosje en haar prins, een bizarre keuze voor een sprookjesverhaal. Dat neemt echter niet weg dat Jasmine Jaspers en Laurenz Hoorelbeke deze rollen fantastisch naar hun hand weten te zetten. Ze zijn dan ook niet aan hun proefstuk toe en mochten eerder ook al in de huid van dit olijke duo kruipen.

Goede fee Fabiola doet er ondertussen alles aan om de boosaardige wensen van haar zus Fien te counteren. Line Ellegiers tovert een lach op ieders gezicht wanneer ze over het podium huppelt. Haar nummer ‘Doe een wens’ is een van de hoogtepunten van de voorstelling.

Hilarische personages, mooie kostuums, een sprookjesachtig decor en leuke nummers verpakt met een modern sprookjeslint

Doornroosje is een leuke voorstelling waar zowel jong als oud plezier aan zal beleven. Hilarische personages, mooie kostuums, een sprookjesachtig decor en leuke nummers; en dit alles verpakt met een modern sprookjeslint. Gegarandeerd een leuke familie-uitstap!

Doornroosje de sprookjesmusical is nog tot en met 4 maart te zien Antwerpen, Gent en Hasselt. Voor tickets en meer informatie kan je terecht op www.deepbridge.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier