Dood van de auteur: Anne Mie Gils zingt Jacques Brel

28 oktober 2022 en 4 november 2022 zal Anne Mie Gils samen met Yorick Stam op het podium te zien zijn in TriArte te Antwerpen. Geniet tijdens deze Halloween periode van een concert macabre, gebaseerd op de chansons van welbekend Jacques Brel.

In de seventies liep er in Londen een musical, gebaseerd op de (vertaalde) liederen van Jacques Brel. Later gespeeld als “The Secret Party”, luisterde de oorspronkelijke versie naar de ronkende titel “Jacques Brel is alive and well and living in Paris”. De wijziging zal er wel iets mee te maken hebben gehad dat het simpele statement of fact al een paar jaar later door de realiteit achterhaald was. De grote Belg stierf, op de Markiezeneilanden.

Men had toen kunnen opteren voor de titel boven dit artikel. Te morbide, wellicht. Maar dat komt nu nét goed uit voor dit gloednieuwe Brel-programma, dat theater TriArte met trots aankondigt!

Mais parlons d’autre chose…

De chansons van Jacques Brel eer aandoen: dat is een uitdaging die niet zomaar de eerste de beste tot een goed einde brengt. Onze grote Vlaamse musicalmadam Anne Mie Gils is exact dát: niet zomaar de eerste de beste! Daarenboven heeft ze een levenslange diepgewortelde affiniteit voor Grand Jacques en zijn oeuvre. Dat, gecombineerd met haar indrukwekkende bühnepersoonlijkheid en emotionele maturiteit, laat haar toe om zich zijn liederen écht eigen te maken en “like a pro” de valkuilen te vermijden die onvermijdelijk dreigen bij zo’n onderneming: van slap afkooksel tot religieuze poging tot kopie, van onbedoelde parodie tot zelfbewuste “ode” – kort: iedere aanpak die tenslotte alleen maar benadrukt dat we níet naar Jacques Brel zélf zitten te luisteren. Kan ook niet, want die is dus dood.

En daar gaat dit concert over: de dood van de auteur. Letterlijk. Magere Hein tiert welig in het repertoire van Grand Jacques. Deze donkere bloemlezing geeft ons inzicht in hoe de kunstenaar tegenover de Dood stond. Koud en onverschillig. Heet van opstandigheid. Stijf van angst. Maar ook met alle zwarte humor van de hofnar die de beul ziet naderen.

A thing to behold. Tot leven gewekt – o ironie! – door het zang- en acteertalent van “Grande Anne Mie”, die op het podium wordt bijgestaan door de jonge Nederlandse theatermaker en Brel-specialist Yorick Stam en de prachtige Jelle Vastershaeghe achter het klavier.

De voorstelling vindt plaats op 28 oktober 2022 én 4 november 2022 in theater TriArte te Antwerpen. Voor tickets en informatie omtrent de voorstellingen: www.triarte.be/programma