Dieter Troubleyn

Op 23 september vindt in het Beatrix Theater in Utrecht de première plaats van Mamma Mia!.  De cast is intussen gestart met de voorbereidingen. Musical Vibes sprak aan het begin van de eerste repetitiedag met Dieter Troubleyn, die de rol van Sam voor zijn rekening zal nemen, een van de mogelijke vaders van Sofie.

De nummers van ABBA zijn goed geschreven, goed gezongen en tijdloos geproducet

Heb je Mamma Mia! zelf al een keer gezien?

Ik heb hem zelf één keer gezien in Antwerpen, met Vera Mann als Donna en ook met de fantastische Lulu Aertgeerts in de cast. Ik weet nog dat ik toen dacht: hoe kan je van dat verhaal nu een musical maken? Het stuk nam mij echter zo mee in een rollercoaster, dat ik uiteindelijk zelfs mee stond te shaken. Zeker na de medley aan het einde kwam ik goedgehumeurd buiten. De film heb ik wel vaker gezien. Dat heeft ook wel te maken met het feit dat mijn dochters de film en de muziek van ABBA ondertussen ook hebben leren kennen. De afgelopen zomers heb ik onderweg naar onze vakantiebestemming vaak naar de nummers van ABBA mogen luisteren.

Toch gek hoe die muziek elke generatie weet te bekoren.

Dat heeft volgens mij te maken met het feit dat de nummers heel goed geschreven zijn, goed gezongen en tijdloos geproducet. De kwaliteit druipt er nog steeds van af. Als je de muziek van ABBA opzet, is en blijft het gewoon heerlijk om naar te luisteren.

Is dat ook de reden waarom de nummers ook in het Nederlands overeind blijven?

Ja, absoluut. Ik ben wel niet zo goed in het onthouden van teksten, dus daar ga ik wel hard aan moeten werken, maar de meeste van de vertalingen zijn zo geschreven dat ze, wat de klanken betreft, dezelfde muzikaliteit hebben en dat je eigenlijk bijna fonetisch toch het origineel in je hoofd hoort. Dat helpt wel.

Het stuk nam mij echter zo mee in een rollercoaster, dat ik uiteindelijk zelfs mee stond te shaken

Wat is je favoriete ABBA-liedje?

Het mooiste nummer van ABBA is voor mij ‘My Love, My Live’, van hun eerste grote album ‘Arrival’. Ik vind het zo knap hoe de stemmen van Agnetha en Frida daar blenden. Het is jammer genoeg wel een liedje dat niet in de musical zit.

Kijk je uit naar de rol die je zal spelen?

Absoluut, het wordt heel tof! Ik speel de vermeende vader van Donna’s dochter, Sofie. Ik heb zelf twee dochters, eentje van 11jaar en eentje van bijna 13 jaar, en een zoontje. Ik kan mij bij die vaderrol dus zeker iets voorstellen. Natuurlijk ligt die vaderrol voor Sam, mijn personage, net iets anders. Hij beseft voor een groot deel van het verhaal niet dat hij wel eens vader zou kunnen zijn. Toch krijgt hij dat verantwoordelijkheidsgevoel op een gegeven moment wel. En dat gevoel herken ik natuurlijk maar al te goed.

Als je de muziek van ABBA opzet, is en blijft het gewoon heerlijk om naar te luisteren

Voor het eerst sinds lang kan de cast opnieuw rekenen op een groot orkest vooraan in de orkestbak. Daar kijk je als musicalacteur wel naar uit, vermoed ik.

Daar ben ik inderdaad heel blij om. Ik speelde een tijdje geleden in Vlaanderen mee in Magdalena en ook daar was er een orkest, heerlijk! In de laatste grote productie waarin ik te zien was, Beauty and the Beast, was dat niet het geval. Natuurlijk ging het daar om een arenaspektakel en met een orkest spelen is daar gewoon helemaal niet praktisch. Het is dus zeker en vast geen kritiek. Ik vind het persoonlijk gewoon heel leuk om er een orkest bij te hebben. Zaterdag heb ik trouwens al gerepeteerd met Sean aan de piano en dat is gewoon fantastisch leuk! Ik heb mezelf ook voorgenomen om terug mijn gitaar boven te halen en zelf weer wat te spelen. Zo’n musical is ook vooral veel wachten, dus van die tijd ga ik gebruikmaken om weer wat te oefenen.

Vandaag repeteren jullie voor de eerste keer samen.

Ja, en ik ken echt nog maar een handjevol mensen, dus dat wordt nog spannend!

Veel succes!

Voor tickets en meer informatie kan je terecht op de website van Stage Entertainment, www.stage-entertainment.nl.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier