De Scheve Schaats

Bij het EWT te Deurne is het alweer tijd voor de tweede komedie van seizoen ’22-’23. Met De Scheve Schaats brengt dit gezellige gezelschap een onvervalst Jeroen Maes-stuk. Ondanks alle problemen een week voor de première (actrice Gerdy Swennen brak ongelukkig genoeg haar schouder), doet deze cast deze Scheve Schaats alle eer aan. Het ijs is gebroken door de vele lachsalvo’s!

Scheeftrekkend grappig

De Scheve Schaats neemt je mee naar het appartement van Theo en Regine, een ogenschijnlijk doorsnee koppel. Theo heeft een belangrijke functie bij een chocoladefabriek en Regine heeft een webshop met dingesdare producten. Wanneer Marcel, huisvriend sinds altijd, langskomt om met Theo te gaan schaatsen is die niet thuis. Regine stelt voor om dan mee te gaan en het ene leidt tot het andere. Theo blijkt echter ook iets te weten van scheef schaatsen evenals Colette, Regines BFF en dan zwijgen we nog van Colettes LAT- vriend Jaap. U leest het al: hier wordt meer scheef dan recht geschaatst!

De Scheve Schaats is een avond (of namiddag) hartelijk lachen

Jeroen Maes levert met deze Scheve Schaats wederom een komedie pur sang af. Uit het leven gegrepen herkenbare situaties die uitvergroot worden tot een deurenkomedie waarvan het strakke tempo nooit stilvalt. Je kan niet anders dan je volledig mee te laten voeren op de stroom van misverstanden, geheimpjes en pittige replieken.

Het gevaar in dergelijk stuk ligt erin dat de cast het tempo en de timing niet kan aanhouden. Zeker als er door het uitvallen van een schakel nog moet geschoven worden op minder dan een week van de première. Waarschijnlijk kan deze cast ook goed toveren want je kan niets merken van de problemen. Dit vijftal speelt met een mooie naturel, niet alleen hun eigen personage  ook de onderlinge verhoudingen zitten helemaal snor!

Dit vijftal speelt met een mooie naturel

Ster van de avond is Maarten Bosmans. Als Marcel is hij de spil waarrond alle geheimpjes draaien, zijn personage heeft een naïeve onschuld over zich zonder idioot te worden. Marcel is heerlijk gecompliceerd rechtlijnig en zeker niet eenvoudig om consequent neer te zetten. Maarten doet dit vlekkeloos, een baken van zekerheid voor zijn vier medespelers. Thomas Van Goethem valt op als Jaap. Een kleiner rolletje, maar als arrogante Hollandse patser gaat ie er compleet over, wat helemaal werkt voor dit typetje. Jaap brengt een extra stroomversnelling mee, zowel in het verhaal als in de hilariteit bij het publiek. Frank De Kaey zet Theo heel sober en gestresseerd neer. Wederom een goede keuze, Theo moet geen exorbitant karakter worden. De stress kwam misschien ook voort uit de moeilijke finaleweek, maar het past bij Theo!

De dames dan. Maike Boerdam overtuigt je zo als Regine, de brave huisvrouw met webshop die een prachtige schaatscarrière had en plots scheef gaat. Alle facetten, de kleine gebaren en intonaties kloppen. Ook altijd leuk om haar nog eens in het Vlaams bezig te zien. Dorothy Wuyts heeft Colette op drie dagen helemaal onder de knie gekregen. Colette mag dan ook een karikatuurtje zijn, het is er eentje met een handleiding, maar ook nu valt er niets af te dingen op de prestatie.

Een voorstelling zonder zwakke punten

De Scheve Schaats is een avond (of namiddag) hartelijk lachen. Het leven zoals het voor iedereen wel zou kunnen zijn, maar dan met een extra vergrootglas bekeken. Een voorstelling zonder zwakke punten, integendeel! Voor het licht in de duisternis, kan je deze dagen terecht bij het EWT. Je schaatsen mogen thuisblijven, ze zouden scheeftrekken van het gelach.

De Scheve Schaats speelt tot en met 18 december in het EWT te Deurne. Meer info & tickets op www.ewt.be

Door Patrick Defort

Foto’s: Goele Bormans