De Passie – Lier

Naar analogie met het Nederlandse The Passion werd voor de derde keer het Paasverhaal ook in Vlaanderen in een hedendaags jasje gestoken. Op de grote Markt van Lier kwamen duizenden mensen kijken en luisteren naar de ondergang van Jezus. Het licht- en muziekspektakel is met deze editie terecht aan zijn opmars toe.

Iedereen is van de wereld

Als de lichten uitgaan zien we zandkunstenaar Immanuel Boie aan het werk. Zijn zandcreaties, die hij live maakt, worden als decor geprojecteerd op de achtergrond. Na twee minuten komt de cast op en opent de show officieel met ‘Chaos’ van Bazart, een solo waarmee we kennismaken met Jezus (Pieter Jan De Paepe), volledig in het wit gekleed en met lange baard. De gelijkenis is groot. Het acteertalent van deze jonge man misschien nog groter. Hij zet een mooie en geloofwaardige Jezus neer die nog wat kan zingen ook.

Pieter Jan De Paepe zet een mooie en geloofwaardige Jezus neer die nog wat kan zingen ook

Wat meteen opvalt is de humor die in het stuk een rode draad vormt. Grappige interacties tussen acteurs en verteller Katrien De Becker en herkenbare woordspelingen zoals Thomas die ‘er niks van gelooft’, doen een lach over de Grote Markt gaan. Al zijn niet alle mopjes en woordgrapjes even overtuigend. Het verlicht de materie wel.

Mark Tijsmans speelt als Judas de verrader die Jezus aan het kruis kreeg. Met nummers als ‘Messias’ van Bart Peeters, de klassieker in The Passion ‘Zwart Wit’ van Frank Boeijen en ‘Ik leef niet meer voor jou’ van Marco Borsato, heeft Tijsmans een paar kleppers om te zingen gekregen. Na 20 minuten zien we Door Van Boeckel opdoemen als Kajafas. De hogepriester die Jezus veroordeelde en heeft zijn magistraal moment tijdens zijn solo van ‘Triest’ van Thé Lau.

Magistraal moment is wel wanneer een groot blauw lichtgevend kruis de Grote Markt wordt opgedragen

De Passie laat alles zien: het laatste avondmaal met Jezus die de voeten van Petrus wast, dat mooi in beeld wordt gebracht met een zandkunstwerk, alsook de vermeende liefdesrelatie tussen Jezus en Maria Magdalena (Free Souffriau). Zij bezingt de liefde voor de man van haar leven met ‘Ik heb je lief’ van Paul De Leeuw en ‘Zeg me dat het niet zo is’ van Frank Boeijen. Pontius Pilatus wordt, met Antwerps accent, gespeeld door Jos Dom. Met flauwe humor krijgt hij het publiek mee, maar met zijn versie van ‘Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder’ speelt hij ons toch weer een beetje kwijt.

Nobele onbekende in de cast is Dries De Bakker, als Petrus die Jezus drie keer zal verloochenen nog voor de haan drie keer gekraaid heeft, zingt hij ‘De Overkant’ van Stef Bos. Naast de solisten zien we ook nog Ann Pira als trotse moeder Maria. Magistraal moment is wel wanneer een groot blauw lichtgevend kruis de Grote Markt wordt opgedragen. Dat kruis begon zijn tocht op 14 februari in vorige gaststad Ieper en is Vlaanderen doorgedragen om vanavond aan te komen in Lier om daar in het midden van het podium zijn licht over de wereld te laten schijnen.

De boodschap is overal ter wereld hetzelfde: gelovig of niet, het passieverhaal bevat veel waarheden

De Passie in Lier was een mooie editie. Het mist nog de grootsheid en het showgehalte van zijn Nederlandse broertje, maar heeft wel het potentieel om ook in Vlaanderen uit te groeien tot een mooie traditie. Al is de boodschap overal ter wereld hetzelfde: gelovig of niet, het passieverhaal bevat veel waarheden want “Als ge in iets wilt geloven, geloof dan in het licht” of zoals het slotlied zo mooi zegt: ‘Iedereen is van wereld en de wereld is van iedereen…’

Liedjeslijst De Passie 2018

 • Chaos – Bazart (door Pieter Jan De Paepe)
 • Messias – Bart Peeters ( door Mark Tijsmans)
 • Zwart Wit – Frank Boeijen (door Mark Tijsmans en Pieter-Jan De Paepe)
 • Ik heb je lief – Paul De Leeuw (door Free Souffriau)
 • Ik leef niet meer voor jou – Marco Borsato (door Mark Tijsmans)
 • Suzanne (Maria) –  Herman Van Veen (door Free Souffriau en Pieter Jan De Paepe)
 • Gelukkig zijn – Raymond Van Het Groenewoud (door Pieter Jan De Paepe)
 • Wat wil je dat ik doe – Kommil Foo  (door Pieter Jan De Paepe)
 • Triest – Thé Lau (door Door Van Boeckel)
 • Zing, vecht, huil, bid , lach, werk en bewonder – Rames Shaffy ( door Jos Dom)
 • De Overkant – Stef (door Dries De Bakker)
 • Zeg me dat het niet zo is – Frank Boeijen (door Free Souffriau)
 • Toe nu maar – Het Zesde Metaal (door Pieter Jan De Paepe)
 • Iedereen is van de wereld – The Scene (Allen)

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Patrick Defort