De Mol en de Paradijsvogel

Na een aantal werkvoorstellingen in het nieuwe DeLaMar West, brengt producent OpusOne in de pride weken van 2023 een nieuwe Nederlandse musical met een flinke lach, dikke tranen, swingende en meeslepende live muziek, een mega sterke cast en prachtig toneelbeeld naar het Amsterdamse DeLaMar theater.

De Mol en de Paradijsvogel strekt zijn veren en laat zijn prachtige kleuren zien

De Mol en de Paradijsvogel vertelt twee verhalen over identiteit en queer rolmodellen zich met elkaar vervlechten. Het ene verhaal is van de flamboyante televisie- en theaterpersoonlijkheid Albert Mol, die als eerste BN’er publiekelijk uit de kast komt in het benepen Nederland van na de oorlog. Het andere van de Syrische vluchteling Wassim, die een plek als drag artist probeert te veroveren in het moderne Amsterdam van 2023. Maar Amsterdam blijkt toch niet zo tolerant te zijn als hij had gedacht… Beide mannen zijn op zoek naar een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Duiken ze de grond in als een mol en verbergen ze wie ze zijn, of durven ze uitbundig hun kleuren te laten zien als een paradijsvogel?

Een must see voor iedereen met een open-minded instelling en een hart voor intiem, liefdevol en emotioneel theater

De voorstelling is met liefde gemaakt en gespeeld, en bevat mooie quotes en gesprekken. Zo blijft ‘Dag lelijke man’, ‘Dag vluchteling’ bij een ieder hangen. Het voegt een extra dimensie toe en grijpt het publiek sneller wanneer zij Albert Mol kennen, al wordt dat duidelijk gemaakt en is het geen noodzaak. Wel is het eventjes inkomen; de speelstijl is mooi en origineel, maar kan af en toe lastig te volgen zijn door tempowisselingen en een kleine moeilijkheidsgraad. Het als een lange zit voelen omdat er continu iets gebeurt zonder pauze. De voorstelling pakt je beet en je gaat vrijwel onmiddellijk van de personages houden, met name van Laus Steenbeke als de perfect gecaste Albert Mol. Zijn verhaallijn is als een soort biografie diep uitgewerkt, en hij wordt door de alzheimer bezocht door geesten uit zijn verleden. Laus speelt de rol ontzettend overtuigend; hij neemt je helemaal mee in de emotie, van blijdschap tot verdriet.

De verhaallijn met Wassim (Silyan) is interessant gekozen en het werkt, maar toch vraag je je soms af of die niet iets dieper uitgewerkt had kunnen worden en wat de reden van toevoeging is. Silyan is een mega sterke zanger die in zijn spel een klein beetje moest groeien, maar de zenuwen al snel los kan laten. Hij speelt een Syrische vluchteling die is geadopteerd uit een azc door een homostel. Toch is hij zelfs voor hen te flamboyant, net als hoe Albert altijd werd gezien, en past er niet meer thuis. Je blijft aan het eind van zijn verhaal achter met de vraag wat er nou van hem wordt/geworden is. Renée de Gruijl speelt een dubbelrol als Miep (Alberts moeder) en zijn vrouw. Dit doet ze met verve, als enige vrouwelijke castlid. Ze is soepel, grappig, mooi en betovert het publiek met haar prachtige stem.

Je gaat vrijwel onmiddellijk van de personages houden, met name van Laus Steenbeke als de perfect gecaste Albert Mol

Wim Sonneveld als geest uit het verleden wordt goed gespeeld door Frans Mulder, wat hem zeer goed staat met zijn diepe zangstem. Daarnaast speelt hij ook Wassim’s adoptievader. Milan van Weelden vertolkt meerdere kleine rollen maar het allermeest als de man met wie Albert 37 jaar samen was. Een ongelooflijk lief aandoenlijk stel en hij had niet beter gekozen kunnen worden, de rol lijkt voor hem geschreven. Hij is hilarisch, nuchter en droog. Het ensemble met broers Ward en Mats van Klinken, Kees Nieboer, Brecht Coppers, Rick Bok en Niek van der Deijl past bij elkaar, heeft chemie en zij klinken samen als een engelenkoor. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en gebruiken de volledige ruimte. De choreografie is strak, origineel en goed geregisseerd, net als alle zang in de voorstelling. Het toneelbeeld is indrukwekkend. Een rode velours bank is een centrale plek en wordt op verschillende manieren ingezet. Het live orkest achter op het podium leidt niet af en werkt heel goed. Er zijn weinig attributen nodig, de focus ligt op de kostuums. Ook het lichtplan is prachtig.

De Mol en de Paradijsvogel is een must see voor iedereen met een open-minded instelling en een hart voor intiem, liefdevol en emotioneel theater. Laat je nog tot en met 6 augustus 2023 meenemen door deze prachtige show in het DeLaMar theater in Amsterdam.

Meer informatie & tickets vind je op  www.opusone.nl/demolendeparadijsvogel.

Door Annematijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement