De Mannen Van De Golf

In Theater Elckerlyc gaat er deze dagen een ware groene golf rond. Het podium is veranderd in een ware ‘green’ van de Brasschaatse Golf Club. Burggraaf Antoine de Ribeaucourt ontvangt het plebs gaarne voor De Mannen Van De Golf, de laatste nieuwe telg van de komedie-familie van de Sven De Ridder Company. Ook de lachsalvo’s golven op en neer bij deze klucht op het gras!

Giechelen en Grinniken

Brasserie ‘The hole in one’ is dé plek voor de hangrijken van de club. Burggraaf Antoine, Toine voor de vrienden wordt er opgewacht door Sien, zijn ‘gemarineerde’ echtgenote en Delphine, net weduwe geworden. Ze was getrouwd met de stinkend rijke en beste vriend van Toines vader. Aimé, uitbollende bouwpromotor komt er ook steevast na het golfen. Guy, een jeugdvriend van Toine, baat de brasserie uit en heeft veel zorgen door de lange poef lijst van al die rijken. Wanneer Raoel, een rare kwibus, op een dag eens komt kijken of golf niets voor hem is, vallen er vele maskers af…

Met Brik, Sven, Jasmine, en Luc Verhoeven staat de kernploeg van de compagnie te schitteren

De scène is volledig in een golfcourt veranderd, met (vals) gras tot over de rand. De indrukwekkende brasserie heeft onmiskenbaar stijl en de projectie zorgt voor een mooie diepte, met het kasteel van de Ribeaucourts in de verte. Opmerkelijk zijn ook de filmische openingstitels, het geeft een mooie knipoog naar het grote scherm. De belichting is prima, misschien soms net iets te weinig front, dikwijls een probleem met projecties. Het verschil dag/nacht wordt mooi neergezet. Het geluid is oké, in het begin zijn de stemmen net te zacht om alles comfortabel te verstaan, maar in deel twee lijkt dit aangepast.

Het verhaal is een aaneenschakeling van kleine verhaaltjes tussen verschillende personages. Met heel veel kleine wendingen die dikwijls verrassend zijn. Het doorbreken van de vierde wand gebeurt zo ook compleet uit het niets en brengt hilariteit alom. Sven De Ridder en Brik Van Dyck hebben een ijzersterk script geschreven, dat het leven zoals het is bij de dikke enorme nekken, waarschijnlijk karikaturaal, op de scène brengt. Het kort op de bal spelen van actuele nieuwsitems zijn soms te gemakkelijke opties, maar worden hier kort en slim gebruikt.

De Mannen Van De Golf is een zeer geslaagde komedie, die continu humoristische elementjes aanvoert

Met Brik, Sven, Jasmine Jaspers (Sien) en Luc Verhoeven (Raoul/Vasyl) staat de kernploeg van de compagnie te schitteren. Niets op hun prestatie aan te merken, komische timing ten top. Een bonuslach voor Luc, die telkens weer de zotste personages voor de voeten krijgt geworpen en die met verve neerzet. Sven laat tijdens enkele scènes ook een inspiratie van Louis De Funès doorschemeren, het werkt perfect bij Antoine. Naast de krachtquattro, staan er met Maike Boerdam (Delphine) en Warre Borgmans (Aimé) nog twee klasbakken op de bühne. Maike schittert in elk van de verschillende facetten van Delphine, van de rouwende vrouw tot de disco Queen. Warre, minder geschoold in comedy, toont dat hij geen vrees moet hebben, het zit helemaal snor met zijn komische timing.

De Mannen Van De Golf is een zeer geslaagde komedie, die continu humoristische elementjes aanvoert. Boodschap is om goed aandachtig te blijven als je niets wil gemist hebben! Vier straffe mannen en twee klassevrouwen (wanneer volgt De Vrouwen Van De Golf?) sturen je giechelend en grinnikend naar huis.

De Mannen Van De Golf speelt nog tot en met 19 maart doorheen Vlaanderen. Meer info & tickets vind je op www.svenderiddercompany.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort