Chez Brood


Bart Chabot, een van Broods beste vrienden schreef al vele boeken over het Rock-‘n-Roll leven van Herman. Bos Theaterproducties vroeg hem om het script voor een musical te schrijven. Is het nu een musical of niet, Rock-‘n-Roll is Chez Brood zeker en nog meer is het een voltreffer van formaat.

brood2

Op de thee bij Brood

De show vertelt het leven van Hermanus Brood. Niet lineair, dat zou weinig rocken. Het uitgangspunt is eigenlijk een retrospectieve van een dode Herman. Hij vraagt zich af hoe het zover is kunnen komen dat hij van het dak van het Hilton de eeuwigheid in sprong. Samen met enkele van de belangrijkste mensen uit zijn leven overloopt hij zijn leven middels zijn en hun herinneringen aan de belangrijkste gebeurtenissen. De voorstelling start met zijn afscheidswoorden:

Xandra & alle skatjes, Deze snelheid in plaats van opbranden dat laat ik aan de crematie over. … Rous door zoals ik deed… en treur niet! Maak er een feest van. Ik zie jullie nog wel eens. Ik ga nu bungy zonder elastiek. Genade – pappa. DROWN IN MY OWN TEARS.”

brood3

Chez Brood is een beetje als op de thee gaan bij deze creatieve duizendpoot en hem zijn leven horen vertellen. Het was ook zijn droom om een dergelijke voorstelling te maken, gewoon zijn leven vertellen. Dankzij zijn vriend ‘Barteke’ komt dit postuum uit. In een decor – zo uit de eighties weggelopen – zit de band op een verrijdbare stelling. Enkele hoge tafeltjes en levensgrote foto’s maken de set af. Na de begrafenis, waar we de voornaamste karakters leren kennen, vertrekt de Rock-‘n-Roll trein in rotvaart tot de cirkel rond is. Scènes uit het leven van Nederlands bekendste junkie ontrollen zich voor je ogen.

Stefan Rokebrand ís een geweldige Brood. Onzeker, grappig, aftakelend; in alle facetten van de kunstenaar overtuigend

Stefan Rokebrand ís een geweldige Brood. Onzeker, grappig, aftakelend; in alle facetten van de kunstenaar overtuigend. Maar ook Tibor Lukács (Jules) en Owen Schumacher (Bart) schitteren op het podium en brengen een grote meerwaarde. Anne Lamsvelt en Rosa Reuten zijn zowel als backing vocals als in hun rollen van Xandra en moeder Brood zeer mooi om te zien. Ook de band van Jan Rot heeft een belangrijk aandeel in de verhalen en natuurlijk in de goed gebrachte Brood songs. Want ook dit maakt natuurlijk deel uit van zijn leven: muziek en tekenen. Zeer leuk dat dit laatste niet vergeten wordt. De enige minpuntjes zijn enkele kleine techniek foutjes en enkele vreemd klinkende noten uit Jan Rots piano.

Broods vreemde leven wordt vol humor en emotie vrij waarheidsgetrouw geschetst

Chez Brood is een geweldige show. Die speciale man, zijn vreemde leven wordt vol humor en emotie vrij waarheidsgetrouw geschetst. Als je hem niet kende, leer je hem kennen doorheen de verhalen en perfect gekozen liedjes. Kende je hem al wel, dan krijg je een extra blik achter de schermen en kan je genieten van zijn grandioze muziek. Dit is een aanrader voor iedereen, al dien je wel tegen enkele aangebrande grappen te kunnen, maar wat zou je anders verwachten?

brood4

Chez Brood toert nog tot en met 18 juni doorheen heel Nederland. Meer info & tickets op www.chezbrood.nl.

Door Patrick Defort

Foto’s: Bullet-ray