Charley de Musical

Jon van Eerd brengt weer een feestje naar het theater met echte shownummers, snelverkledingen, overduidelijke typetjes en een, zoals wij van dit theaterbeest gewend zijn, dwaas verhaal. Samen met West-End en Broadway-componist Michael Reed schreef hij Charley – de komische musical, gebaseerd op zijn bekende komedie De Tante van Charlie.

Een fijne komische showmusical

Als Charley (Jon van Eerd) gedwongen wordt zich voor te doen als een charmante Braziliaanse tante, om twee jonge verliefde stellen (Jonathan Demoor, Priscilla Knetemann en Job Bovelander, Aimée de Pater) uit de brand te helpen, komt hij er al snel achter dat hij niet echt voor de rol van vrouw in de wieg is gelegd. Zeker niet als de twee vaders hun oogje op hem … pardon … háár laten vallen. En als het nog niet nog erger kon, arriveert zijn lang verloren liefde Ella (Anne-Mieke Ruyten) met de échte tante (Vera Mann).

 Jon van Eerd speelt meesterlijk met zijn komische gezichtsuitdrukkingen en goede timing

De personages zijn erg typisch, waar je soms aan moet wennen. Jon van Eerd speelt meesterlijk met zijn komische gezichtsuitdrukkingen en goede timing. De rol van vrouw staat hem zoals altijd goed, al is dat in deze show juist niet de bedoeling. Kolonel van Aerdenhout (Laus Steenbeeke) en Olivier Heemstede zijn de overduidelijke rijkelui en spelen de rollen met verve. De roze, blije tweelingzusjes Eline en Celine (gespeeld door Priscilla Knetemann en Aimée de Pater) zijn perfect op elkaar ingespeeld. Ze lijken daadwerkelijk tweelingzusjes en spelen volledig synchroon zonder foutjes. Hetzelfde geldt voor de twee vrienden Lodewijk en Anton (Job Bovelander en Jonathan Demoor) die heerlijk op elkaar ingespeeld zijn en samen met de meisjes een geweldig viertal vormen om naar te kijken. De echte tante Donna Lucia (Vera Mann) staat niet veel op het toneel, maar is een zeer goede tegenpool van de ‘nep’ tante. Anne-Mieke Ruyten, die vocaal en zeer goede indruk na laat, maakt de geweldige cast compleet in de leuke rol van Ella, de geliefde van Charley.

Op sommige momenten wordt er net iets te lang toegewerkt naar een grappig stukje, wat zo lang duurt, dat het niet meer zo grappig is als de bedoeling was. Juist de kleine momenten, zoals een terloopse opmerking of pure mimiek zijn het meest grappig en laten het publiek dan ook schateren. De liedjes zijn echte musicalnummers, met veel showelementen erin gestopt. Zoals een showtrap, strakke choreografie, veel snelle en blije melodieën en een gave quickchange. Van dit laatste element mag nog veel meer gebruikt worden.

Deze voorstelling biedt de unieke kans om volledig uit te pakken en écht doldwaas te zijn

Af en toe gaan de nummers naar absurd toe, ze lijken dan bijna niet meer in het verhaal te passen. Helaas lijkt het verhaal door de grootsheid van de liedjes soms achter te blijven en mag er veel groter worden uitgepakt. Deze voorstelling biedt de unieke kans om volledig uit te pakken en écht doldwaas te zijn. Hier is niet altijd gebruik van gemaakt. Het beeld dat de onwetende bezoeker van een musical heeft, met spetterende liedjes, licht, kostuums, danseressen en een showtrap, wordt in deze voorstelling wel waargemaakt. Dit kan naargelang de eigen mening zonde zijn, omdat het óf volledig over the top zou kunnen gaan óf minder absurd dan nu het geval is.

Het decor is groots en mooi, slim bedacht met het live-orkest erin verwerkt. Daarnaast is de locatie van een scene duidelijk zichtbaar. Het decor biedt vele mogelijkheden en daar wordt goed gebruik van gemaakt. Zo kan de showtrap verplaatsen en komt Charley tijdens een nummer met een prachtige gondel in het decor langs. Wel mag het decor af en toe meer veranderen: het toneelbeeld kan ietwat saai worden om naar te kijken omdat er op de trap, deurtjes, meubels en rekwisieten na niets verplaatst of veranderd.

Charley een fijne en grappige musical voor de bezoeker die zin heeft om te lachen, mee te zingen, een echte ‘feest’ show te zien

Het live orkest onder leiding van Mark Kuypers is af en toe zichtbaar, wat een leuk element is. De liedteksten (Michael Reed) zijn niet altijd verstaanbaar, maar goed geschreven. Ook mag het kostuumontwerp (Arno Bremers) genoemd worden; de kostuums zijn perfect en erg fijn om naar te kijken. Al met al is Charley een fijne en grappige musical voor de bezoeker die zin heeft om te lachen, mee te zingen, een echte ‘feest’ show te zien en een geweldige cast die een goede chemie heeft.

Charley de Musical is nog tot en met april 2019 te zien in verschillende Nederlandse theaters. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.charleydemusical.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement