Carmen

Music Hall brengt een moderne versie van de alom bekende opera Carmen van Bizet. Hier zijn  actuele problemen in verwerkt, zodat het verhaal des te harder aankomt. Carmen wordt geregisseerd door Frank Van Laecke, en deze versie is rauwer dan ooit.

Een rauwe voorstelling

Vanaf het begin van de opera merken we dat dit een moderne versie is die geen blad voor de mond neemt: twee mensensmokkelaars, Remenando en Dancaire, komen op met jonge vrouwen die ze ruw behandelen en hen dwingen tot prostitutie. De vrouwen kleden zichzelf onder dwang uit en worden gekeurd door een groep mannen. Dit eerste beeld is enorm aangrijpend, en zeker gewaagd. De twee mensensmokkelaars gaan zo ruw om met de meisjes dat het publiek zich schaamt om er naar te kijken. Deze scene zet ons aan tot nadenken over huidige reële situaties.

Het kernverhaal is hetzelfde als in de originele opera, maar de modernisering maakt de voorstelling des te aangrijpender

Na de aflossing van de wacht komt Carmen op die aanbeden wordt door de mannen. Zij is de vrouw die iedereen adoreert, maar die zelf niet in staat is tot lange relaties. Deze keer zet ze haar zinnen op Don José en probeert hem te verleiden. Hierna moet hij Carmen arresteren omdat ze in een gevecht verwikkeld zat. Carmen kan Don José zo bespelen dat hij haar vrijlaat. Hijzelf echter wordt hiervoor twee maanden opgesloten in de gevangenis. In tussentijd verschijnt toreador Escamillio op de scène. Hij merkt Carmen op, en deze verschijning vergeet hij niet snel. Ook Don José kan haar niet vergeten en duelleert met Escamillio. Carmen redt deze laatste en wanneer Micaëla, een plattelandsmeisje gezonden naar Don José, vertelt dat zijn moeder op sterven ligt, vertrekt  Don José, maar zegt dat hij en Carmen elkaar opnieuw zullen zien. Dit gebeurt in de arena, waar Don José en Carmen oog in oog met elkaar komen te staan.  Don José smeekt om opnieuw te beginnen, maar Carmen antwoordt dat ze altijd vrij is geweest, en dat ze zo zal sterven.

Het kernverhaal is hetzelfde als in de originele opera, maar de modernisering maakt de voorstelling des te aangrijpender. Zo worden onder andere drugs en prostitutie in het verhaal verwerkt. Soms kunnen moderne aspecten de opera verzwakken, maar omdat deze over heel de lijn van de voorstelling zijn doorgetrokken, versterken ze alleen maar de totaliteit. Het decor is donker, net zoals de kostuums. Dit zorgt voor meer aandacht voor het verhaal en de acteurs. Het gebruik van het licht is fantastisch. Er wordt met verschillende schakeringen gewerkt, zodat elke tint bij elke scène past. Ook opmerkelijk zijn de totaalbeelden die enorm goed uitgewerkt worden. Leuk dat er deze keer boventiteling is voorzien, alleen jammer dat de boventiteling niet simultaan met de  gezongen tekst verloopt. Dit werkt soms verwarrend.

Ahlima Mhamadi, die de rol van Carmen speelt, vertolkt niet alleen een rol, ze is Carmen

De zangers zijn zeer goed gecast aan de hand van hun timbre en ambitus. Ahlima Mhamadi, die de rol van Carmen speelt, vertolkt niet alleen een rol, ze is Carmen. Haar stem past zeer goed bij haar personage, en haar articulatie is verbluffend. Aljaz Farazin, die Don José speelt, blinkt uit in zijn acteerwerk. Ook de duetten tussen hem en Ahlami zijn indrukwekkend. Marco Moncloa, die Escamillo vertolkt, heeft een innemende stem. Wel minder is de chemie tussen hem en Carmen. Hanne Roos speelt Micaëla, en haar zuivere stem die perfect bij haar karakter past, is top. Ook Hans Peter Janssens en Fabrice Pillet die de mensensmokkelaars Remendado en Dancaïre spelen, zijn zeer goed gecast. Hun brutaliteit en ruigheid is nodig in deze hedendaagse versie.

Wat bijblijft is het donkere van de voorstelling, letterlijk en figuurlijk

Het live orkest wordt weer zeer geapprecieerd. De muziek wordt prachtig gespeeld door de muzikanten, de intonatie klopt helemaal. Ook is er goed gewerkt aan dynamiek, deze versterkt de menselijke actie op de scene. De interactie tussen orkest en zangers is ook zeker opmerkelijk en maakt de opera Carmen tot een mooi harmonisch geheel. Wat bijblijft is het donkere van de voorstelling, letterlijk en figuurlijk. De moderne thematiek versterkt Carmen alleen maar.

Carmen speelt nog op 22 september in het Concertgebouw in Brugge en 23 september in Capitole Gent. Meer informatie en tickets vind je op www.musichall.be.

Door Amber Degeest

Foto’s: Hugo Segers