Carmen de la Cubana

Carmen de la Cubana, gebaseerd op de wereldberoemde opera van Georges Bizet. Carmen, het mooiste meisje van het dorp, droomt aan de vooravond van de Cubaanse revolutie over leven in Havana, de grote stad. Carmen staat erom bekend te houden van flirten, maar wordt plots smoorverliefd op soldaat José. Samen reizen ze naar Havana, waar ze al snel uitgekeken blijkt op de soldaat en verliefd wordt op een beroemde bokser. Maar daar is José niet zo blij mee.

Indrukwekkende dansroutines

De voorstelling wordt gespeeld door een ongelooflijk getalenteerde Cubaanse cast. Het is een verademing om bij een verhaal dat zich afspeelt in Cuba ook echt mensen van Cubaanse afkomst op het podium te zien, en geen overwegend witte cast zoals in Nederland toch vaak het geval is. Vooral de ensemble stukken zijn een genot om naar te kijken. De samenzang is loepzuiver, de dansroutines indrukwekkend en spot on gelijk, er is werkelijk niks op aan te merken. Luna Manzanares Nardo is erg overtuigend in haar rol. Of dat ervoor zorgt dat je een hekel krijgt aan Carmen of juist medelijden, is aan het publiek om te besluiten.

De samenzang is loepzuiver, de dansroutines indrukwekkend en spot on gelijk

Het verhaal is niet bijzonder sterk en men weet al vrij snel hoe het allemaal zal gaan aflopen. En hoewel het voor de beleving heel leuk is dat de musical Spaanstalig is, zorgt het vooral voor ongemak tijdens het kijken. Soms is het net als een tenniswedstrijd: van het toneel naar het scherm en weer terug. Dat is jammer en zorgt ervoor dat men net niet helemaal in het verhaal komt en blijft zitten. Mede daarom juist zijn de dansnummers de hoogtepunten van het stuk: niet druk maken om de schermen ernaast, gewoon kijken en genieten van de getalenteerde dansers die werkelijk foutloos de ingewikkelde dansroutines afleggen.

Carmen de la Cubana is nog tot en met 10 februari exclusief te zien in het DeLaMar Theater. Meer informatie & tickets via delamar.nl.

Door Yuki Hochgemuth

Foto’s: Nilz Boehme