Bert Verbeke

Op 17 februari gaat in Theater Elckerlyc de musical Iedereen Beroemd in première. Musical Vibes was op de CD-opname en had daar een gesprek met Bert Verbeke.

De muziek van Jelle past als een tiet

Bert, welke rol speel jij in de musical?

Ik speel Willy, dat is de beste vriend van de vader van Marva. Wij delen lief en leed en door omstandigheden ben ik eigenlijk als personage verwikkeld in een waanzinnig verhaal waar ik nog niet te veel ga over verklappen.

Heeft jouw rol veel zangpartijen?

Mijn zangaandeel is behoorlijk beperkt eigenlijk deze keer. Ik heb vooral heel veel te spelen. Ik ben vrij aanwezig en daar ben ik uiteraard niet rouwig om. Het is een hele mooie, dienende rol. Daar hou ik wel van. Qua zang is het kort, maar wel zeer krachtig. Ik vind persoonlijk dat ik één van de mooiste nummers uit de musical heb. Het is zeer bijzonder om de muziek van Jelle Cleymans te mogen zingen. Niet alleen omdat hij een geweldig songschrijver is, maar ook omdat het een hele goeie vriend van mij is en dat maakt het voor mij extra bijzonder. 

Hoe vind je de muziek van Jelle? Past die goed bij de musical?

De muziek van Jelle past als een tiet, als ik dat mag zeggen. Het klopt echt als een bus. Het zit helemaal juist en dat is omdat Jelle wel een hele grote kennis heeft van het Nederlandstalig repertoire. Ik denk vanaf de jaren 50 tot nu en daar benijd ik hem eigenlijk wel voor. Hij kent daar echt heel veel van. Moesten we nu een kleinkunstquiz houden of een quiz van het Nederlandstalige lied, dan wint hij dat met de vingers in de neus. Die bagage heeft er bij hem voor gezorgd dat hij heel goed kan plaatsen wat waar nodig is. Hij denkt dan voor deze musical: het leven van de kermis en soundmixshow in een musical, wat heb ik daar voor nodig? Hij begint dan in zijn bibliotheek te graven, kiest een bepaalde stijl en volgt die dan heel nauwgezet op. Het eindresultaat mag er echt wel wezen.

Ik ben nu tien jaar bezig en van alle musicals die ik ooit heb mogen doen, staat deze toch wel heel hoog aangeschreven

Waarom moeten mensen die nog geen tickets hebben die wel nog gaan kopen?

De mensen die nog geen kaartje hebben die moeten komen omdat het zo mooi en zo goed wordt. Dat zeggen ze altijd en ik kan enkel helaas nu ook hetzelfde zeggen. Ik ben nu tien jaar bezig en van alle musicals die ik ooit heb mogen doen, staat deze toch wel heel hoog aangeschreven. Het is een heel brede musical, misschien wel, qua familiale toegankelijkheid, een Vlaamse Sound of Music. Het heeft niks met dat verhaal te maken maar qua herkenbaarheid, impact en feel good is dit een hele straffe musical. Hij kan breed gedragen worden. Dat is echt de sterkte van deze musical en absoluut dé reden om te komen kijken.

Iedereen Beroemd de film of de musical?

De musical! De film is ook zeer goed, maar nu hebben we het over de musical, want ik denk dat kaartjes kopen voor de film niet meer mogelijk is (lacht).

Iedereen Beroemd speelt van 15 februari tot en met 10 maart 2019 in theater Elckerlyc te Antwerpen. Meer info & tickets op www.judastheaterproducties.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier