Assisen IV – De Sterrenmoord

Na drie eerdere theatervoorstellingen en even veel digitale versies, is Assisen 4, de Sterrenmoord ook een feit. Dit nieuwe theaterstuk bouwt verder op een mooie traditie en brengt naast een nieuw verhaal, ook twee nieuwe protagonisten. In deze assisenzaak is er namelijk een ander openbaar aanklager en ook de advocaat van de verdediging, Mr Colin moet verstek laten gaan. Hiermee moeten twee grote namen uit de Assisen-serie, Francesca Vanthielen en Kürt Rogiers, vervangen worden. En als we u zeggen dat deze Sterrenmoord misschien wel de beste van de reeks is, weet u ook dat deze vervanging geen verzwakking betekent.

Smakelijk!

Het assisenproces gaat deze keer over een gelauwerde, Michelin-ster hebbende chef, Lucien Valcke (Tom Audenaert). Gastronomie criticus Hubert Van Parys (Peter Thyssen), is na een afkrakende recensie dood teruggevonden. Met in zijn maag enkel maar het stergerecht van Lucien en een grote dosis gif. Kan procureur Van Daele (Erik Goossens) de jury overtuigen van de schuld van de kok, of zal Meester De Vos (Bieke Ilegems) haar cliënt kunnen vrijwaren van de gevangenis?

De blik achter de schermen die ze inbouwen, geeft een sterke meerwaarde aan het stuk

Het vertrouwde decor van Assisen tekent wederom present. Groots en indrukwekkend, zoals ooit door justitie bedoeld om getuigen en beklaagden onder de indruk te brengen. Het werkt nog steeds voor de gelegenheidsjury in het theater ook! Met behulp van de goede belichting, verdwijnt die grootsheid in het niets wanneer nodig bij de kleinere scènes en de flashbacks. Wederom sterk in scène gezet, deze keer door Jaak Lema.

Een ander groot probleem voor Jaak was de castwissel, tien dagen voor de première. Erik Goossens nam toen pas de fakkel over van Walter Damen. In dit pure teksttheater, heeft Erik een heksentoer uitgehaald. Op deze tien dagen heeft hij niet alleen de vele dia-en monologen van procureur Van Daele weten te memoriseren, hij brengt ook nog knap leven in de brave man. Het moet ten huize Goossens-Ilegems een constant assisenproces geweest zijn, want ook Bieke geeft Meester De Vos prachtig gestalte. Vol kleine schakeringen en emoties zit ook zij ten alle tijde volledig in haar personage. Frans Maas mag als voorzitter Voorjans deze keer achter zijn tafel uitkomen en meer mens worden. Een verrijking in het verhaal. De andere castleden dragen stuk voor stuk bij aan deze verrijking. De totaal verschillende personages van de getuigen en de zeer ingetogen beklaagde zijn stuk voor stuk overtuigend, brengen afwisseling en humor mee. Hier is geen zwakke schakel te vinden.

Dat brengt ons bij het script. Waar de eerste Assisen-stukken nagenoeg “droge” rechtszaken waren, heeft het auteurs duo Peter Römer en Frank Van Laecke hard gewerkt om meer diepgang te brengen in het stuk. De blik achter de schermen die ze inbouwen, geeft een sterke meerwaarde aan het stuk en zorgt ervoor dat niet enkel beklaagde en getuigen van vlees en bloed zijn. Dit zorgt er voor dat deze Sterrenmoord nog interessanter en leuker om volgen dan de vorige versie.

Assisen 4 slaagt er in om de derde versie te overvleugelen dankzij script en cast

Sequels hebben dikwijls een slechte naam. Ze zijn meestal ook een waterig afkooksel van de originele versie. Maar de Assisen-reeks is hier een uitzondering op. Stuk na stuk worden ze rijker en interessanter. Assisen 4 slaagt er in om de derde versie te overvleugelen dankzij script en cast. Een zeer ‘smakelijke’ afsluiter van dit theaterseizoen!

Assisen IV – De Sterrenmoord speelt nog tot en met 3 juli in Theater Elckerlyc te Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.uitgezonderd.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier