Assisen 3 – De Wurgmoord

Assisen III, het derde moordproces in het theater, is met anderhalf jaar vertraging eindelijk van start gegaan. Nee, dit is geen zoveelste vertraging van het justitieapparaat, maar de harde realiteit van de succesformule van theaterproducent Uitgezonderd. Geen vertragingsmanoeuvre van een geslepen advocaat, pure corona, helaas. Maar niet getreurd, auteurs Frank Van Laecke en Peter Römer hebben voor een extra interessante versie gezorgd, die het (gedwongen) lange wachten waard is!

Om van te smullen

Aan de kern van de Assisen-reeks wordt niet geraakt. Er is een moord gebeurd, het onderzoek wees naar een dader en die staat voor een jury, waar het publiek deel van uitmaakt, terecht. De procureur des Konings probeert een schuldig verklaring te krijgen, de advocaat van de verdachte wil dat natuurlijk niet. Deze keer is een paragnoste (waarzegster) vermoord en een van haar vaste klanten staat terecht. Hij pleit ook schuldig, dus er is weinig twijfel over zijn daad. Maar wat over het motief? Zijn er verzachtende omstandigheden? En waarom kunnen procureur Durieux en strafpleiter Colin hun privé leven niet uit de assisenzaal laten?

De sterren van deze editie van Assisen, zijn echter de scriptschrijvers

Naast de gekende ‘juridische’ cast; Francesca Vanthielen, Kürt Rogiers en Frans Maas, draaft er een interessant allegaartje aan personages op. Met een casting om duimen en vingers af te likken, zie je hoe Marijn Devalck als hilarisch-pathetische zieligaard Roger Machiels en Linda De Ridder, als esoterisch energie-bommetje Marcella De Weert met het gros van de aandacht mogen en kunnen gaan lopen. Ook een pluim voor Hans Ligtvoet die de rol op heel korte termijn moest aanleren en vlekkeloos de murw geslagen moordenaar Raf De Graeve neerzet.

De sterren van deze editie van Assisen, zijn echter de scriptschrijvers. Peter Römer en Frank Van Laecke hebben een extra laag in de formule weten te creëren, die de hele voorstelling opwaardeert. De verwikkelingen op persoonlijk vlak van Veerle Durieux en Gilles Colin geven extra scènes die niet alleen een parallel verhaal maken, maar ook dadelijk Francesca, Kürt én Frans de gelegenheid geven om zich als completere acteurs te tonen aan het publiek. Een ingreep om van te smullen!

Assisen III, De Wurgmoord, legt de lat voor de volgende (reeds in de steigers staande vierde editie) alvast heel hoog!

Natuurlijk is niet álles geweldig, zo zijn er nog (te) lange monologen aanwezig, zitten sommige figuranten er echt nog onwennig bij en maakte het ventilatiesysteem bij momenten wel (relatief) veel lawaai. Maar dit alles kan de pret niet doden, deze Assisen III, De Wurgmoord, legt de lat voor de volgende (reeds in de steigers staande vierde editie) alvast heel hoog!

Assisen III is nog tot en met 26 september te zien in Theater Elckerlyc te Antwerpen. Meer info & tickets vind je op www.uitgezonderd.be/assisen3.