Assisen 2 – De Gifmoord

Stel: een bekende Vlaamse actrice wordt vermoord en in de media wordt het Assisenproces, waar de vermoedelijke moordenaar wordt terechtgesteld, breed uitgesmeerd. Jij zit in de Assisenjury. Het zou zomaar kunnen als je komende weken een ticketje koopt voor Assisen 2: De Gifmoord in Theater Elckerlyc.

U beslist

Na het succes van Assisen: De Webcammoord hebben James Cooke en Bob Jennes gewoon opnieuw een Assisenzaak op de scene gezet. In een regie van Frank Van Laecke trekt Uitgezonderd. dus opnieuw de kaart van de publieksparticipatie en dat blijkt ontzettend goed te werken. Op het podium staan professionele acteurs en in de zaal zit u, een deel van de Assisenjury die moet beslissen tussen schuld of onschuld van de beklaagde.

De weet dat jij straks moet beslissen, houdt je als kijker scherp

De voorstelling begint met een fictief fragment uit VTM Nieuws waarin Stef Wauters de dood van Viviane Mertens (Karin Jacobs) aankondigt. Hoofdverdachte nummer 1: Nora Jacobs (Heidi De Grauwe). Het publiek wordt zo twee uur lang getuige van een rechtszaak waar elke tien minuten een nieuw element voor meer en meer intrige zorgt. Heeft Nora Jacobs Viviane Mertens vergiftigd of niet? U beslist.

Het stuk is niet flitsend, het enige decor dat u te zien krijgt is de rechtszaal, dus het moet het hebben van de teksten, de verhaallijnen en de humor. Want ondanks het hier om een moord gaat, is de humor die erin verweven zit wel ontzettend goed. Deels komt dat door de getuigen die worden opgeroepen in de zaak. Karen Damen speelt hartsvriendin van de beklaagde Linda. Noem het een uitvergrote versie van zichzelf, maar dat werkt zo goed dat ze abrupt de publiekslieveling wordt. Johny Voners speelt als Julien dan weer een hartverwarmende, hardhorende oude man met het hart op de juiste plaats. Kürt Rogiers en Francesca Vanthielen staan ijzersterk over elkaar als advocaat en procureur. Als ze dan de cast nog aanvullen met Frans Maas en Eddy Vereycken weet je dat er een ijzersterke cast op het podium staat.

Uitgezonderd. brengt weer een kaskraker naar het theater

Net zoals vorig jaar worden er door middel van flashbacks elementen uit het verhaal opnieuw verteld, soms zelfs meerdere malen vanuit een ander standpunt, waardoor je als publiek zelf een mening moet gaan vormen over de schuld of onschuld van Nora Jacobs. Je voelt je bijna verplicht om goed op te letten, want elk element kan belangrijk zijn. Als je dus altijd al eens in een Assisenproces hebt willen zitten en je nooit de kans kreeg, is dit het dichtste dat je ooit bij de realiteit zal komen. Uiteraard wordt er wat gedramatiseerd en over en weer geroepen, maar het is leuk om naar te kijken en de weet dat jij straks moet beslissen, houdt je als kijker scherp. Ijzersterke regie van Van Laecke. Uitgezonderd. brengt weer een kaskraker naar het theater.

Assisen 2 – De Gifmoord is nog tot en met 10 februari te zien in Theater Elckerlyc. Meer informatie & tickets vind je op www.uitgezonderd.be

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier