Aspe 2 – Het dodelijk jubileum


Wat als je plots midden in een moordzaak terechtkomt en opgeroepen wordt als getuige? Je maakt het mee in de nieuwste productie van Uitgezonderd: Aspe 2 – Het dodelijk jubileum. Het publiek is te gast op de jubileumviering van hoofdinspecteur Van In, maar die verloopt niet zoals gepland. Wanneer er iemand vergiftigd wordt en er uiteindelijk ook een dode valt, start een heus politieonderzoek onder leiding van de hoofdinspecteur. Het resultaat is een spannende voorstelling vol intriges, leugens en onverwachte wendingen waarin ook jij een belangrijke rol speelt.

Wanneer je plots getuige wordt in een moordzaak…

Na Aspe – Moord in het theater is Vlaanderen reeds vertrouwd met het concept; om een moordonderzoek tot een goed einde te brengen wordt de hulp ingeroepen van het publiek. Toch blijft het een succesformule. Er wordt gespeeld met de grenzen van theater en dat levert een fijne voorstelling op. Zelfs tijdens de pauze houd je maar beter je ogen goed open.

Van In en co mogen dan wel bezig zijn met een moordonderzoek, naast spanning is er ook voldoende ruimte voor grappige tussenkomsten

Via flashbacks komen we stilaan te weten hoe de vork in de steel zit. Er licht dan telkens een deel van de scène op, waarna dan het moment uit het verleden wordt gespeeld. De overige acteurs op het toneel blijven dan gewoon even stilstaan. Heden en verleden lopen op die manier vloeiend in elkaar over. Ook de verschillende decorelementen, verscholen achter een wand die dan ten gepaste tijden naar omhoog wordt gehaald, creëren hier telkens een juiste sfeer. Het zit zo goed in elkaar dat er gerust nog wat meer van die momenten in de voorstelling aanwezig hadden mogen zijn. Dit om wat meer tegengewicht te bieden aan het eigenlijke politieonderzoek, dat vaak wat te statisch en langdradig is om de aandacht erbij te kunnen houden.

In dit opzicht maakt de humor wel veel goed. Van In en co mogen dan wel bezig zijn met een moordonderzoek, naast spanning is er ook voldoende ruimte voor grappige tussenkomsten en al dan niet subtiele woordspelingen. Vooral Peter Thyssen als Schepen van Cultuur en Afvalverwerking en  Katelijne Verbeke als diens minnares en hoofd van de politieschool laten het publiek meermaals luidop lachen. Katelijne heeft als inspecteur Vera Lootens het publiek meteen mee wanneer ze ietwat droog en stuntelend de avond opent; de toon is meteen gezet. Inspecteur Lootens wordt in de organisatie van de jubileumviering bijgestaan door drie van haar studenten. Mathias Vergels maakt zijn grote theaterdebuut en overtuigt als macho Mats. Helle Vanderheyden valt dan weer op als de arrogante Sofie, een rol die ze zich volledig eigen heeft gemaakt. De brave leerling Ben wordt gespeeld door Pieter Klinck. Dan weer kalm en op de achtergrond, vervolgens compleet over zijn toeren; Pieter kan de uiteenlopende emoties van zijn personage bijzonder goed uitbeelden. Frans Maas is opnieuw commissaris De Kee. Hij doet alsof hij de touwtjes in handen heeft, maar moet meermaals de duimen leggen voor zijn hoofdinspecteur, die hem altijd een stapje voor is. Dat dit tot grappige situaties leidt, spreekt uiteraard voor zich. Tot slot zijn daar de onnavolgbare Herbert Flack als Pieter Van In en Jelle Cleymans als inspecteur De Swaef. Een duo dat elkaar mooi aanvult: je ziet twee collega’s, twee vrienden, een soort van vader en zoon. Het plaatje klopt werkelijk volledig.

Het lijkt alsof je midden in een aflevering van Aspe bent beland en je – net zoals thuis – de dader mee probeert te ontmaskeren

Kortom, Aspe 2 mist hier en daar de nodige actie en snelheid (wel een pluim voor de zeer realistische vechtscène aan het einde), maar de topcast, het leuke concept en de alom aanwezige humor maken het stuk zeker de moeite waard om naar te gaan kijken. Het lijkt alsof je midden in een aflevering van Aspe bent beland en je – net zoals thuis – de dader mee probeert te ontmaskeren. Een fijne avond uit dus.

Na een reeks voorstellingen in Theater Elckerlyc, trekt Aspe 2 – Het dodelijk jubileum ook door Vlaanderen. Voor tickets en meer informatie kan je terecht op www.hetdodelijkjubileum.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier