Arthur, of hoe je Koning kan worden

Afgelopen zondag ging Arthur, of hoe je Koning kan worden in première in De Rode Zaal van het Antwerpse Fakkeltheater. Dit is de nieuwe jeugdmusical van Uitgezonderd.Theater! na onder andere De Heksen, De Reuzenperzik en Jip en Janneke.

arthur2

Inventief en avontuurlijk

Arthur, of hoe je Koning kan worden vertelt deels het verhaal van de legende van Koning Arthur.  Engeland zat al een gehele tijd zonder koning. Enkel diegene die het magische zwaard uit de steen kan trekken mag zich de nieuwe vorst noemen. Deze  eeuwenoude vertelling loopt synchroon met dat van Tuur, die avontuurlijke verhalen naspeelt in de ijzerhandel van zijn vader.

Jurgen Stein en Martine de Jager kunnen zich uitleven in karikaturaal spel en uitpakken met bijbehorende  accentjes

Er wordt constant geschakeld tussen het verleden en het heden. Pieter Casteleyn switcht tussen de karakters Tuur en Arthur, dit enkel met het op en af zetten van een muts. Al is dit voor de kleinste kijkers niet altijd duidelijk. Tijdens deze première des te meer, omdat er helaas een aantal keer gemist wordt. De overige personages worden vertolkt door Jurgen Stein en Martine de Jager. Zij kunnen zich uitleven in karikaturaal spel en uitpakken met bijbehorende  accentjes. Vooral de stoere (vuistje!) Nonkel en het sullige neefje van Arthur worden gesmaakt. Het stuk heeft met het gevecht van Tuurs vader tegen kanker ook een dramatische ondertoon. Mooi gedaan, maar de ziekenhuis-scènes zijn wel lastig te begrijpen voor de kleinste kinderen.

arthur3

Het decor en de attributen – een leuke knipoog naar het ridderbestaan – bestaan voornamelijk uit ijzer; een grote ijzerberg vormt de spil met daarop emmers, een fiets, oude autobanden. Rommel eigenlijk dus. De kostuums zijn samengesteld uit doeken en zwabbers, zelfs een plumeau wordt ingezet. Tja, ook rommel dus. Maar net dát gegeven laat de fantasie van de kinderen heel goed werken.

Arthur, of hoe je Koning kan worden is een avontuurlijke show, met hedendaagse humor en vlotte muziek

Arthur, of hoe je Koning kan worden is een avontuurlijke show, met hedendaagse humor en vlotte muziek. De vastgestelde richtlijn 5+ zou door de soms ingewikkelde inhoud wel iets omhoog mogen. Meer informatie over de voorstelling vind je op www.uitgezonderd.be.

arthur4

Door Wendy de Noier

Foto’s: Wendy de Noier