An Lauwereins en Hans Peter Janssens

Als je in de musical een koninklijk duo wil samenstellen, dan spring je vast een gat in de lucht wanneer je An Lauwereins en Hans Peter Janssens weet te strikken. Jaren (internationale) ervaring, capaciteiten ten overvloede. Twee personen waar Musical Vibes maar al te graag hun mening over ‘hun’ Sweeney Todd vraagt.

Wat een cadeau!

Hoe was de première?

Hans Peter: Ik denk dat het een goede première was. Zeker als je weet op welke korte tijdsspanne we dit hier allemaal hebben samen gebokst. Ik denk dat we een heel goede sfeer hadden vandaag. Ook een goed publiek, dat helpt natuurlijk. Ik denk dat we allemaal heel goed gefocust waren. Wat ook niet anders kan, met zo’n musical moét je die focus blijven houden en dat is toch goed gelukt.

An: Ja, dat is echt wel gelukt! We hebben heel veel doorlopen gedaan en er heel hard aan gewerkt op een heel korte periode, maar vanavond is alles mooi bijeengekomen. Dat is zalig! Ook de humor momenten waren goed, de mensen hebben gelachen wanneer ze mochten lachen. Ik denk dat ze ook goed in spanning zaten wanneer het spannend was, dus ik denk dat vrijwel alles gelukt is.

Wat waren de grootste uitdagingen?

Hans Peter: Ik denk de muziek. Soms moet je eigenlijk wel staan tellen. Voor de maatwisselingen moet je toch altijd contact houden met de dirigent indien mogelijk en dat is het niet altijd. Dus de klank moet heel goed zijn en je moet gefocust blijven. Bij Sondheim kan je de muziek niet zomaar loslaten. Op sommige momenten wel, maar eigenlijk is dat een hele uitdaging, ook omdat de dirigent niet voor ons zit.

An: Plus de hoeveelheid tekst! Dat is voor mij wel heel veel. Meer bepaald de hoeveelheid ‘vlugge’ tekst, in mijn geval is die extreem hoog. Dat is voor mij een grote uitdaging geweest, om die allemaal in mijn hoofd te krijgen. We hebben wel de originele Nederlandse vertaling gebruikt, maar daar zaten heel veel uitdrukkingen in voor het Nederlandse publiek. Voor mijn karakter past dat helemaal niet meer, dus zijn nog heel veel zaken hertaald.

Hans Peter: Voor mij zijn er ook nog veel kleine veranderingen gebeurd. Maar ten goede alleen maar.

An: De grappen hebben we zo ook moeten aanpassen. Bijvoorbeeld onze videe-pastoor, het eindnummer van de eerste acte, daar hebben we hard aan gewerkt. Maar ik denk wel dat we dat leuk gedaan hebben.

Met zo’n musical moét je focus blijven houden en dat is toch goed gelukt

Hoe leuk is het om een Sondheim te mogen spelen?

An: Dat is eten en drinken tegelijk!

Hans Peter: Dat is een cadeau! Het is pas mijn tweede Sondheim, ik had alleen nog maar Follies gedaan, al heel lang geleden. Dat kan je niet vergelijken met dit. Follies is meer een meezingertje t.o.v. Sweeney Todd. Dit is een cadeau voor iedereen die het vak serieus neemt.

An: Dat is zo, voor mij ook! Voor mij was het ook mijn tweede Sondheim, we hebben Follies nog samen gespeeld!

Welke mag jullie derde Sondheim worden?

Hans Peter: Geen idee eigenlijk. Ik zou het echt niet weten.

An: Nee, ik ook niet! Deze is echt eten en drinken, ik hoop dat we die nog ene paar keer mogen spelen.

Sweeney Todd speelt nog tot en met zondag 19 mei te Antwerpen. Meer informatie & tickets op www.sweeneytodd.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier