Aladdin de Musical

Nadat reeds enkele Disney musicals als The Lion King en Beauty and the Beast de revue passeerden, presenteert Stage Entertainment Disney’s Aladdin, de grote broadway musical in het AFAS Circustheater te Scheveningen. De wereld wacht, en we hebben lang gewacht om de zalen weer te mogen vullen. Een dolenthousiast publiek heeft er duidelijk zin in. De sfeer zit optimaal voor deze première.

Een magisch schouwspel dat draait als een geoliede machine

Het verhaal van Aladdin en de magische lamp is ongetwijfeld voor niemand nog onbekend. Wanneer het doek opgaat, staat de Geest klaar om ons mee te nemen naar Agrabah waar we Aladdin en zijn vrienden ontmoeten en de toon wordt gezet met ‘Één Sprong’ in een dynamisch decor en kleurrijke kostuums.

We zien Johathan Vroege in de huid van Aladdin alsof het zijn eigen verhaal is. Hij beheerst deze rol zo naturel, springt van het ene dak op het andere en neemt ons helemaal mee in zijn romantisch avontuur. Wie had gehoopt om Abu in de theaterversie tegen te komen, is er aan voor de moeite, maar met Babkak, Omar en Kassim vertolkt door Florian Avoux, Dave Rijnders en Jermaine Faber ben je al gauw vergeten dat in de animatiefilm een aapje voor een extra komische noot zorgde. Deze drie heren brengen met flair en veel humor hun rol als de side-kicks van onze hoofdrolspeler. Wanneer Jasmine de eerste maal het podium betreedt gaan menig harten sneller slaan. Dat Disney prinsessen enkel geanimeerd tot leven kunnen worden gebracht, wordt door Keoma Aidhen helemaal ontkracht. Met haar fluwelen stem mag deze prachtige jongedame zich met trots een echte Disney prinses noemen.

Aladdin de Musical zit boordevol technologische hoogstandjes, prachtige kostuums en een betoverende cast

Roberto De Groot is met zijn lange gestalte en donkere venijnige stem een ideale Jafar. De chemie met Iago, subliem gebracht door Darren Van Der Lek, werkt als een perfect afgestelde tandem. Bij Aladdin denken we spontaan aan de iconische en niet-na-te-bootsen vertolking van de Geest door Robin Williams. De verwachtingen voor dit personage liggen dan ook zeer hoog bij iedere toeschouwer die de animatiefilm uit 1992 heeft gezien in haar originele versie. Stanley Burleson doet de in 2014 overleden stemacteur alle eer aan door geen copycat te willen spelen en toch in zijn geheel eigen vertolking er in slaagt je af en toe met een nostalgische glimlach te doen denken aan die grote Hollywood-ster. De staande ovatie na zijn nummer ‘Vriend Als Ik’ heeft dan ook niet veel meer woorden nodig. Geest-ig Ge-ni-aal!

Het theater leent zich toe tot enorme decorwissels en hier wordt gretig gebruik van gemaakt. In een mum van tijd ga je van de dorpsmarkt, naar alle hoeken van het paleis, naar de Grot der Wonderen en met als kers op de taart: naar een sterrenhemel op een vliegend tapijt. De kostuums zijn erg kleurrijk en gedetailleerd. De vele kostuumwissels zijn net als de vele decorovergangen niet bij te houden. Het verloopt allemaal als een wel geoliede machine. Een sterke en betrouwbare backstage crew is hier absoluut het vermelden waard. Last but not least mag de cast rekenen op een enorm getalenteerd ensemble. De choreo’s die zij brengen zijn allerminst eenvoudig te noemen en de vocale beheersing die daarbij gepaard gaat, toont aan hoe sterk dit gehele gezelschap is. Enig minpunt blijft toch wel de inkrimping van het orkest. Keyboards zullen ondanks de audio-technologische vooruitgang nooit kunnen evenaren aan wat een professioneel muzikant aan natuurlijke klanken uit diens instrument kan laten horen. Een uitgebreid orkest kan voor producties als deze een absolute meerwaarde betekenen

De magie van de toverlamp reikt van de backstage en het podium tot helemaal achterin de zaal

Aladdin de Musical zit boordevol technologische hoogstandjes, prachtige kostuums en een betoverende cast. Met enkele lokale grappen en hedendaagse verwijzingen, bezorgt de regisseur ons een unieke voorstelling. De magie van de toverlamp reikt van de backstage en het podium tot helemaal achterin de zaal. ‘Don’t you dare close your eyes’ en laat je meenemen in ‘A Whole New World’.

Aladdin de Musical speelt nog tot en met 9 januari 2022 in het AFAS Circustheater te Scheveningen. Voor meer informatie & tickets: www.aladdindemusical.nl.

Door Pieter Nieva

Scènefoto’s: Deen Van Meer
Groepsfoto: Wendy de Noier