Aida

Ruim twintig jaar naar data palmt de musical Aida opnieuw het Circustheater in Scheveningen in. En niet zomaar, maar met een heuse wereldpremière. Nederland krijgt namelijk de primeur van de vernieuwde versie die meer up to date is, maar vooral muzikaal een metamorfose heeft ondergaan.

Gaia Aikman ademt Aida

Aida vertelt het verhaal van de Nubische prinses die gevangen wordt door de Egyptenaren. Kapitein Radames schenkt haar als bediende aan zijn verloofde Amneris, de dochter van de Farao. Ongewild ontstaat er een driehoeksverhouding. Kiest Aida voor haar volk of voor de liefde?

Gaia Aikman is werkelijk magistraal. Deze vrouw ademt gewoon Aida

Het decor oogt misschien wat te sober voor het grote Circustheater, maar het doet wel zijn werk samen met het knappe lichtplan dat een choreografie op zichzelf lijkt. De eigenlijk choreo’s zijn ook een lust voor het oog, met een extra vermelding voor het fantastische ensemble dat ze uitvoert.

De hoofdcast geeft een solide visitekaartje af. April Darby (Amneris), Naidjim Severina (Radames), Robin van den Akker (Zoser) en Qshans Thode (Mereb) zetten allemaal een sterke prestatie neer. Zowel vocaal als op spelgebied. Joanne Telesford heeft als Kandake een minder groot aandeel, maar weet de vrouwelijke krijger wel body te geven. Gaia Aikman is werkelijk magistraal. Deze vrouw ademt gewoon Aida. Het hele plaatje klopt en de minutenlange ovaties zijn dan ook geheel terecht!

Het valt op dat de grootste kippenvel momenten juist diegene zijn waar niet aan is gesleuteld

Naast de volledig gekleurde cast en de toevoeging van de moeder van Aida zitten de grootste veranderingen in deze vernieuwde versie vooral in de muziek. Het ontbreken van het iconische openingsnummer ‘Het Gaat Altijd Over Liefde’ is absoluut een gemis, de rode draad gaat hiermee wat verloren. Als vervanging krijgen we een vechtscene waardoor de eerste acte pas zeer laat op gang komt. Verschillende arrangementen en teksten zijn aangepast of verplaatst. ‘Mijn Pakkie An’ – dat visueel wat meer spektakel mocht hebben – komt hierdoor jammer genoeg niet meer zo goed uit de verf. De toegevoegde Afrikaanse invloeden werken in sommige songs dan weer wel juist goed. Het valt echter wel op dat de grootste kippenvel momenten juist diegene zijn waar niet aan is gesleuteld.

Wanneer je blanco deze voorstelling in gaat zal je van al het bovenstaande niets merken. Kenners van de show zullen even moeten wennen, maar alleen al vanwege de weergaloze vertolking van Gaia moet je deze versie gezien hebben.

Aida is exclusief te zien in het Circustheater in Scheveningen. Meer informatie & tickets vind je op aidademusical.nl.

Door Wendy de Noier

Foto’s: Wendy de Noier