Holiday On Ice; Believe


Na vier jaar wachten staat eindelijk de nieuwe show van Holiday On Ice in Nederland: Believe! Een prachtige, meeslepende schaatsshow met een choreografie van topniveau! Met Christopher Dean als choreograaf en regisseur is de kwaliteit bijna ongeëvenaard, op een aantal valpartijen na. Zeker met de uitdagende pasjes en bewegingen die uitgevoerd worden op het ijs is dat niet zo verwonderlijk. Je laat je volledig meeslepen door het prachtige totaalplaatje, waarin een inventief en groots decor – met zelfs een bewegingscamera – ongelooflijk mooie licht- en geluidseffecten, wonderbaarlijke kostuums, special effects en een aantal van de beste kunstschaatsers ter wereld alle magie ten uitvoer brengen.

Believe; laat je meeslepen bij Holiday On Ice

Wanneer de show begint hoor je een prachtige stem, als die van een engel, die het begin van het verhaal van Romeo en Julia vertelt. Jammer dat de tekst (lijkt wel) letterlijk vertaald is en op een voorgelezen manier tot uiting komt. Dit had op een veel meer verhalende manier gedaan kunnen worden en zo meer effect kunnen krijgen op het nog rumoerige publiek. Na de korte introductie begint het mannelijke deel van de cast met schaatsen. Perfect gecoördineerd en ongelooflijk indrukwekkend laten ze onmiddellijk het niveau van Holiday on Ice zien. Goed getypecast en met het oog op ieders schaatskwaliteit stellen zij zich voor met hun kunsten en solo’s. Van salto’s tot dubbelde Axels, alle mogelijkheden die er maar zijn op het allerhoogste kunstschaatsniveau komen voorbij. Je hebt gelijk zin om zelf de schaatsen aan te trekken, door het gemak waarmee zij over het ijs vliegen, lijkt het allemaal zo makkelijk. Dat het iedere keer en bij iedere sprong nog spannend is merk je aan de collectieve zucht van het publiek, iedere keer als het weer goed gaat.

Perfect gecoördineerd en ongelooflijk indrukwekkend laat de cast onmiddellijk het niveau van Holiday on Ice zien

Nadat het vrouwelijk deel zich ook had bewezen, viel Clarissa (Robin Johnstone) verkeerd. Zonder enige schaamte en binnen luttele seconden schaatste zij vrolijk verder alsof er niks was gebeurd. Erg knap voor zo’n klap. De scènes volgen zich in rap tempo op; allerlei bekende showliedjes komen voorbij en iedere episode heeft weer iets speciaals. Erg leuk is het verrassingsoptreden van René Froger en de geweldige 12 –jarige kunstschaatskampioene Isabella Smits. Zij weet het publiek al helemaal te verbazen en maakt geen enkele fout. Achter haar schaatst René’s zoon Maxím (uit o.a. Dancing with the Stars), die haar gelukkig zoveel mogelijk ruimte geeft om haar het middelpunt te laten zijn. Het is een mooie toevoeging.

Na dit optreden volgen er nog enkele prachtige scènes, alvorens de pauze. Helaas wordt er zonder duidelijke uitleg weer begonnen met de show, terwijl ruim driekwart van het publiek zich nog in de foyer bevindt. Zij moeten rennen en missen dan ook de prachtige eerste stukjes na de pauze. Dit levert commentaar en rumoer op, lastig voor ons als publiek en voor de schaatsers die toch hun uiterste best doen. Na deze verwarring blijkt dat de tweede helft nóg mooier is. De pakken van de mannelijke schaatsers bevatten duizenden gekleurde lichtjes op allerlei verschillende plekken op het pak en de grote helm. Hierdoor kunnen zij zich als meer dan tien figuren voordoen. Een enkele slang of een groep dansers, noem het maar op. Zo mooi en indrukwekkend.

Erg leuk is het verrassingsoptreden van René Froger en de geweldige 12 –jarige kunstschaatskampioene Isabella Smits

Een van de hoogtepunten is de act van Vanessa Biel, die de hostess van de bovenwereld speelt. Ze rijdt het ijs op, staand op een decorstuk. Dit blijkt een ronde waterbak te zijn met een podium en een paal in het midden. Die wordt onder het al aan het plafond gevestigde deel geplaatst en de show kan beginnen. Je kon de gehele act een speld horen vallen. Wat een kracht, passie, kunst, choreografie en pracht ligt er in deze act. Met om haar heen water in alle mogelijke vormen zoals muzieknootjes vallend uit het plafond, beheerst zij de paal als geen ander.

Het paarrijden blijft ook magisch. De twee stuntmannen Ievgen Lukashenko en Adam Nadas verdienen ook zeker een shoutout. Natuurlijk mag de rest niet achterblijven. Hoofdrollen Antonio (Andrew Buchanan), Clarissa (Robin Johnstone), Julia (Sauri Kauppinen), Julius (Trent-Nelson Bond), Kurt (Thomas Sosniak) en Tara, de Nederlandse Michelle Couwenburg, verdienen net als alle 36 castleden alle lof.

Wat een kracht, passie, kunst en pracht 

Gelukkig heeft deze variant van Romeo en Julia een happy end. Net zo happy als je je voelt wanneer je naar huis gaat en je uit deze mooie droomwereld moet stappen. Chapeau!

Believe van Holiday on Ice is nog tot en met 16 april te zien in Jaarbeurs Utrecht en Ahoy Rotterdam. Meer informatie & tickets vind je op www.HolidayOnIce.nl

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Morris Mac Matzen