9 to 5

Iedereen kent de iconische hit van Dolly Parton wel: 9 to 5. De Speling zet met de musical 9 to 5, gebaseerd op de gelijknamige film, een geweldige feel good voorstelling op de planken. Deze opvoering, in een regie van Anna Van der Burgt, is een leuke tip om als kerstcadeau aan iemand te geven!

Een échte feel good musical

Het verhaal gaat over het kantoorleven waar iedereen elke dag van 9 tot 17 uur werkt. De vrouwen van dit bedrijf worden slecht behandeld door hun seksuele en hypocriete baas. Deze man, Franklin Hart, promoveert enkel de mannen en laat de vrouwen de klusjes doen, waarbij hij hen aanspreekt met ‘meid’. Drie medewerksters van dit bedrijf, Doralee, Violet en Judy, zijn dit helemaal zat en verzinnen samen een plan om de baas weg te krijgen om zo de eigen touwtjes in handen te krijgen. Zo kidnappen ze hun baas en terwijl hij opgesloten zit, maken de drie vrouwen allerlei hervormingen in zijn naam, zodat het bedrijf veel beter gaat werken. Of de drie vrouwen dit alles tot een goed einde zullen brengen en of Hart al dan niet zal ontsnappen, zal je te weten moeten komen wanneer je de musical gaat bekijken.

De typecasting is enorm goed gedaan en het is duidelijk dat iedereen zich voor 100 procent in deze voorstelling gooit

Het decor is opgebouwd op twee verschillende niveaus, zodat er nu eens beneden wordt gespeeld, en dan boven of op de twee verschillende verdiepen tegelijk. Zo krijgt het relatief kleine podium twee dimensies, waardoor het groter oogt. Er worden witte panelen en bureaus gebruikt die makkelijk verplaatst worden, waardoor er snel een nieuwe setting ontstaat. De verschillende kostuums sluiten aan bij de periode waarin het verhaal zich afspeelt en de kapsels geven dat kleine extraatje aan elk personage. Het geluid is zeer goed afgestemd op de zangers, zodat zij telkens goed verstaanbaar zijn. Hoewel er geen live muziek wordt gespeeld, wat jammer is want het zou écht een meerwaarde zijn, zijn de begeleidingen van goede kwaliteit.

De acteurs zetten een zeer mooie prestatie neer. De typecasting is enorm goed gedaan en het is duidelijk dat iedereen zich voor 100 procent in deze voorstelling gooit. Qua zang zitten zowel de solo- als de ensemblewerken super: hier is duidelijk veel aan gewerkt. De meerstemmigheid zit intonatief steeds goed en elke solo wordt feilloos gebracht. Ook blinken de acteurs uit op vlak van de vertolking van hun personages. Elk karakter wordt enorm goed overgebracht naar het publiek en bezit zodanig goede humor, dat het publiek meermaals losgaat bij grappige situaties. De twee minpuntjes zijn enerzijds de dans wanneer iedereen op het podium staat en anderzijds de uitstraling van sommige acteurs. De songs waarin iedereen danst zijn nogal slordig en de acteurs zitten niet steeds gelijk met het ritme. Doordat de mimiek in deze musical echt wel belangrijk is – de meerderheid van de liedjes zijn namelijk optimistisch- ontbreekt er vaak een zekere uitstraling van sommige acteurs. Dit is jammer, want het totaalbeeld is zoveel mooier met acteurs die een glimlach op hun gezicht hebben.

Een energieke feel good musical waar je met een vrolijk gevoel de zaal verlaat

9 to 5 is een energieke feel good musical waar je met een vrolijk gevoel de zaal verlaat. Het decor is goed opgebouwd en wordt doordacht gebruikt, de kostuums en kapsels sluiten aan bij de periode waarin het verhaal zich afspeelt, en mits de slordigheid van de dans en het gemis van uitstraling, beschikken de acteurs over een enorm goede zang- en acteerkwaliteit.

9 to 5 speelt nog tot en met 29 december in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater. Meer informatie en tickets vind je op www.fakkeltheater.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: De Speling