Evita

Afgelopen weekend ging de musical Evita van Samaritan in première in cultuurhuis ‘De Zeepziederij’ in Bree. Je krijgt als publiek een mooie show te zien waar goed over nagedacht is. De volledige cast is een plezier om naar te kijken en het live orkest is een grote meerwaarde.

Een productie waar over nagedacht is

Het verhaal van Evita is er één dat door vele mensen gekend is. Mede dankzij de film met Madonna in de hoofdrol en het nummer ‘Don’t cry for me Argentina’ werd Eva Duarte onsterfelijk bij het grote publiek. Ze groeit op in Argentinië op het arme platteland als buitenechtelijk kind dat verstoten wordt door de familie van haar vader. Het is al snel duidelijk dat ze vol ambitie zit en er alles aan doet om zich op te werken. Als 15-jarige trekt ze met de tangozanger Magaldi naar Buenos Aires, die ze daar al snel laat vallen. Op haar weg naar boven, ontmoet ze kolonel Perón. Samen schoppen ze het tot president en first lady van Argentinië.

De volledige cast geeft alles wat ze hebben, van de jongste tot de oudste

Het verhaal van Eva lijkt een sprookje, maar heeft ook een duister kantje. Het is een uitdaging om de twee verschillende kanten te laten zien, maar dat is in deze voorstelling zeker goed gelukt. Regisseur Serge Dessers zet hier met zijn team een sterke productie op de planken. Het is duidelijk dat hij zich goed verdiept heeft in het leven van Eva Duarte en nagedacht heeft hoe hij dit verhaal aan het publiek wou presenteren. Een voorbeeld hiervan is de rol van kleine Eva, gespeeld door Marilou Brands, die in heel de voorstelling aanwezig is. Zij is als het ware een houvast voor Evita aan haar onschuld en een herinnering aan het begin van haar leven.

Er is gekozen voor een sober decor bestaande uit een constructie van stellingen, met centraal 2 trappen om naar het bovenste verdiep te gaan. Om te veranderen van locatie, worden er geen grote decorwissels gedaan, maar creëren ze een andere setting door kleine elementen zoals een zetel en kaptafel op scène te zetten. Dit is een verstandige keuze, want zo verlies je weinig tijd en blijft er een goed tempo in de voorstelling zitten. De keuze om de voorscène weinig frontaal licht te geven, zorgt er wel voor dat er onnodige schaduwen op de gezichten van de spelers tevoorschijn komen. Daardoor verdwijnt het personage dat op dat moment eerder in de spotlight mag staan. De kostuums vormen een mooi geheel, wat voor zo een grote groep mensen op het podium geen sinecure is. Door de toevoeging van jeans wordt er een knipoog gegeven naar deze tijd. Eén van de visuele hoogtepunten in de show is het moment dat de jurk van Evita met gekleurde doeken omgetoverd wordt tot een mooie regenboog. Dat er gebruik wordt gemaakt van een live orkest, is een grote meerwaarde.

Het is een uitdaging om de twee verschillende kanten te laten zien, maar dat is in deze voorstelling zeker goed gelukt

De volledige cast geeft alles wat ze hebben, van de jongste tot de oudste. Het is een plezier om te zien dat er een echt team op de planken staat. Het ensemble en orkest start een beetje twijfelend aan de voorstelling, maar ze vinden als snel hun zelfvertrouwen, wat resulteert in heel wat mooie momenten. Lorena Mertens en Bart Knockaert geven gestalte aan respectievelijk de minnares en Magaldi. Beide doen dit op een doordachte manier en creëren vocaal mooie momenten op het podium.

Ché neemt je mee op een reis doorheen het leven van Eva Duarte. Een rol die niet te onderschatten is, want het personage heeft nood aan veel energie en moet een hele waaier aan emoties kunnen vertolken. Hij wordt op overtuigende manier tot leven gewekt door Stijn Proesmans. Zijn energie spat van het podium. Vocaal kan je hem op geen enkele fout betrappen, ook niet wanneer hij al dansend in de hoogte uithaalt. Elke emotie weet hij op een juiste manier weer te geven, wat niet vanzelfsprekend is. Maarten Cox vertolkt de rol van kolonel Perón. Dat het musicalgenre hem niet vreemd is, laat hij op een sterke manier zien. Hij zet het personage op een heel standvastige manier neer en laat op een mooie wijze het gevoelige kantje van Perón zien.

Je krijgt als publiek een mooie show te zien waar goed over nagedacht is

Anke Goergen krijgt de zware taak om Evita neer te zetten, een personage met heel veel lagen. Evita moet zowel jeugdig, gebroken, sterk, zacht, gemeen, liefdevol, krachtig als kwetsbaar zijn. Anke weet al deze facetten van Evita zichtbaar te maken op een geloofwaardige manier. De vocale uitdaging die ze voorgeschoteld krijgt, heeft ze op een paar kleine details na, tot een zeer goed einde gebracht. Of het nu het iconische ‘Huil niet om mij Argentina’ of het breekbare ‘Jij blijft bij mij’ is, Anke weet je op een geloofwaardige manier mee te nemen in elke emotie.

Wie deze voorstelling nog wil zien, moet hopen op tickets die vrijkomen, want elke show is uitverkocht. Evita speelt nog tot 25 mei in cultuurhuis ‘De Zeepziederij’ in Bree. Meer informatie via www.samaritanmp.com

Door Leen Van Helsland

Foto’s: Patrick Defort

Geef een reactie