Callas/Onassis/Kennedy

De Nel Theaterproducties zet dit theaterseizoen hun nieuwe productie Callas/Onassis/Kennedy op de planken. Deze muziektheaterproductie vertelt over de driehoeksverhouding tussen beroemde operadiva Maria Callas, ex-first lady Jacqueline Kennedy en miljardair Aristoteles Onassis, wat uitmondt in een muzikale vete. Regisseur Daniël Cohen laat dit alles op meesterlijke wijze naar voren komen.

Een muzikale vete op z’n best

Het muziektheaterstuk vertelt, zoals eerder vermeld, over drie bekende figuren die liefde en/of haat jegens elkaar koesteren. Callas, op het einde van haar muzikale operacarrière, houdt nog enkel het diva gehalte over en krijgt het aanbod om de hoofdrol te spelen in de film met als titel ‘Medea’. Deze Griekse tragedie is het fundament van de voorstelling en Medea zal, zo zal later duidelijk worden, een moderne weerspiegeling zijn van Maria Callas. Wanneer Maria namelijk uiteengaat met haar minnaar, Onassis, blijft deze laatste haar contacteren en denkt Maria hem aan het lijntje te houden, tot ze te weten tot komt dat hij getrouwd is met zijn nieuwe vlam Jacqueline Kennedy. Na een volledige instorting besluit ze om zes jaar na datum het koppel te gaan feliciteren. Wanneer ze arriveert, is Onassis een oude man die geniet van zijn laatste levensmomenten. Wanneer de twee elkaar terugzien, flakkert de liefde terug op en blikken ze terug op hun negen jaren van liefde. Wanneer Callas echter op het punt komt dat Onassis haar in te steek heeft gelaten en Jacqueline bekent dat ze nog steeds van haar vermoorde man John F. Kennedy houdt en ze Onassis enkel trouwde voor het geld, besluiten de twee vrouwen om hun haat voor elkaar op te geven en hun krachten te binden. Maria Callas denkt na over hoe Medea wraak nam op haar liefde, Jason, door zijn nieuwe vrouw te vermoorden met een giftige mantel en door hun kinderen te vermoorden. Ze vraagt zich af waarom Medea Jason zelf nooit vermoordde, aangezien hij de oorzaak was van al haar pijn. Na Onassis te zien, heeft ze door dat hij zelf moet blijven leven, net zoals Jason, om voor altijd met de pijn te leven. Na de handen in elkaar te slaan met Jacqueline, vertrekken ze samen en gaan elk hun eigen weg, verlost van hun man.

Frédérique Sluyterman van Loo, die Maria Callas vertolkt, dwingt bewondering af. Haar elegantie, zowel wat betreft haar houding als haar stem

Het decor is heel stijlvol en sober, met een houten platform waarop een vleugelpiano staat en met een verhoging, waardoor de acteurs op verschillende niveaus kunnen spelen. De piano wordt bespeeld door Ger Otte, die Onassis speelt en er is tevens een cellist, Marieke van der Heyden, die de voorstelling op een prachtige manier ondersteunt met haar instrument. Haar muziek sluit wonderlijk bij alles aan en haar vibrato betovert ieders oor. Ook het licht zorgt voor de juiste sfeer bij elke scène, wel is er een witte spot links die het licht op een bepaald moment in akte twee het zicht belemmerd.

Frédérique Sluyterman van Loo, die Maria Callas vertolkt, dwingt bewondering af. Haar elegantie, zowel wat betreft haar houding als haar stem, past perfect binnen haar rol als operadiva. Haar mimiek is hilarisch en haar stem is perfect qua intonatie. Irene Kuiper, die Jacqueline Kennedy speelt, zorgt in de tweede akte duidelijk voor een goede dosis humor. Onduidelijk was wel de verandering van rol voor zowel haar als Ger Otte: een goede tip is dus om de korte inhoud even snel te lezen voor je het theaterstuk bekijkt. Irene Kuiper is geweldig qua spel en heeft in haar beide rollen de juiste belichaming gelegd. Hoewel ze even in de mist ging met de snelle woorden in een korte solo, is ze van groot belang in de delen die gezongen worden door de drie acteurs, en hier slaagt ze ook in. Ger Otte, die de rol van Aristoteles Onassis op zich neemt, maakt dit fantastische trio helemaal af. Daarnaast blinkt hij nog uit als pianist, en zorgt ervoor dat de timing van inzet altijd klopt. Zijn muziek, zowel op piano als met zijn stem, is foutloos.

Alleen al voor de driestemmigheid is het aan te raden om te komen

Het meest indrukwekkende zijn de muzieklijnen die driestemmig worden gezongen. Telkens juist, verstaanbaar en met de juiste dynamiek zorgt dit voor het kleine meesterwerk in deze productie. Wat bijblijft is het geweldige verhaal, het stijlvolle decor, de live muziek gespeeld door piano en cello en de drie acteurs die op zowel spel als zang uitblinken. Alleen al voor de driestemmigheid is het aan te raden om te komen.

Callas/Onassis/Kennedy speelt nog tot en met 13 december op diverse locaties in Nederland. Tickets en info vind je op www.callasonassiskennedy.com .

Door Amber Degeest

Foto’s: Willem Sluyterman van Loo