Mystiek en spektakel in musical Stille Kracht

“Louis Couperus is veel moderner dan mensen vaak denken“, aldus Sebastiaan Smits van Storytellers. Samen met componist Tjeerd de Haas zette Smits zijn tanden in het boek ‘De Stille Kracht’ en bewerkte het tot musical. Daarmee heeft Storytellers meteen een primeur te pakken. Want hoewel naast het boek ook de tv serie bekend is, is het de eerste keer dat ‘De Stille Kracht’ tot musical is bewerkt.

De Stille Kracht vertelt het verhaal van een regentenfamilie in het toenmalige Nederlands-Indië. Otto van Oudijck is resident en staat hij officieel boven het lokale bestuur. Als hij echter in conflict komt met het lokale bestuur wordt zijn gezin getroffen door de mysterieuze stille kracht. Van Oudijck probeert tegen beter weten in een verklaring te vinden voor deze gebeurtenissen.

Tijdens het bewerken van het boek merkte Sebastiaan Smits dat het boek van Couperus moderner is dan hij dacht. “Veel teksten konden we zo gebruiken terwijl het boek toch uit 1900 is. Dat vind ik best heel bijzonder”, zegt Smits. Volgens hem komt de musicalversie meer in de richting van het boek. “In de tv serie ging men vooral voor de effecten. Het boek is meer gelaagd en dat geldt ook voor onze voorstelling.”

Het viel Sebastiaan Smits ook op hoe actueel ‘De Stille Kracht’ nog is. “De kijk op het kolonialisme en de vraag van ‘wat doen wij hier?’ zijn belangrijke thema’s in het boek en ook in onze voorstelling. Het is een voorstelling over een familie en een rijk die ten onder gaan.” Volgens Smits is de voorstelling per uitstek geschikt als musical. “Als de emoties te groot worden, dan ga je zingen”, zegt hij.

In de musical Stille Kracht worden een paar rollen door mensen van Aziatische achtergrond gespeeld. “Daar zijn we bewust naar op zoek gegaan en dat was niet makkelijk. Maar er zijn ook veel rollen voor Europese spelers”, zegt hij. Toch is het zoeken van spelers met een Aziatische achtergrond zeker niet de grootste uitdaging voor hem. “De gróótste uitdaging is toch om De Stille Kracht goed op het publiek over te brengen. Het moet geen horror worden. Door de effecten, de muziek en het zo theatraal mogelijk neer te zetten, zijn we daar volgens mij in geslaagd. In het stuk speelt de natuur ook een belangrijke rol en komt terug in de voorstelling. En dan is het natuurlijk een meerwaarde dat we onze voorstelling in het openluchttheater in het Buytenpark spelen.” De schrijver en regisseur is ook erg blij dat er nu een plek is naast SnowWorld. “Het is daar meer in de natuur en rustiger. Het enige waar wij aan moeten wennen is dat we nu op asfalt spelen en niet op gras”, lacht hij.

Sebastiaan Smits is blij dat hij juist in 2023 ‘De Stille Kracht’ met Storytellers kan opvoeren. “Dit verhaal stond al lang op mijn verlanglijstje”, verklapt hij. “Dit jaar is Couperusjaar waarbij de 100e sterfdag van de Haagse schrijver wordt herdacht. Het komt dus heel goed uit dat wij juist nu ‘De Stille Kracht’ op de planken zetten”, zegt hij.

Twee keer per week is de cast nu aan het repeteren. “We zijn nu zover dat we de hele voorstelling kunnen doen en dan krijg je toch een goed idee hoe het straks gaat worden. De muziek van Tjeerd past perfect en ik heb er alle vertrouwen in dat het straks een indrukwekkende show is. Dankzij de mooie muziek van Tjeerd, de grote scènes maar natuurlijk ook het mooie verhaal en de taal van Couperus.”

Musical

De musical ‘De Stille Kracht’ is in het Openlucht Theater Buytenpark te zien. Storytellers geeft hier tien voorstellingen in de openlucht van 28 juni tot en met 9 juli. Kaarten zijn te koop via www.eventim.nl.

Foto: Sebastiaan Smits