Wij Samen

Eindelijk kan ook het EWT van start gaan. Dit gezelschap uit Deurne investeerde in een volledige nieuwe luchtverversingsinstallatie en kan nu in alle veiligheid een hopelijk relatief normaal seizoen spelen. Het eerste stuk brengt deze gezellige bende terug naar waar ze abrupt moesten stoppen: Wij Samen stond klaar om in première te gaan de avond van de lockdown. Vermoedelijk is Wij Samen echter als goede wijn, want dit smaakt alvast naar meer!

Compleet gamma emoties

Wij Samen is een van oorsprong Australisch toneelstuk, werd verfilmd in 1994 en belandde in 1999 op Frank De Kaey’s bureau. Hij vertaalde het stuk en speelde toen mee als zoon Freddy. Intussen spelen ze in Deurne een vijfde keer dit prachtige universele verhaal. Op zich zegt dit voldoende. Het verhaal gaat over weduwnaar Henri en zijn zoon Freddy. Ze wonen samen en zijn elkanders beste vrienden. Geheimen voor elkaar, die bestaan er niet (lang). Beiden zijn ze op zoek naar een partner om hun leven mee te delen. Henri neemt de toevlucht in een huwelijksagentschap, Freddy gaat op stap in bars. Dat dit meestal homo-bars zijn, kan Henri niet deren. Zolang Feddy maar iets maakt van zijn leven, is hij gelukkig. Niet iedereen kan zich echter vinden in hun tolerante relatie…

Vader Frank De Kaey en zoon Thomas Van Goethem vormen een eerlijke ruggengraat op het podium

Wij Samen is inhoudelijk een prachtig werk. De onvoorwaardelijke vader-zoon liefde staat als een huis boven alle tegenslagen. De valstrik is hier voor de acteurs, om het fris en eerlijk te houden. De stap naar overdreven slijmen is heel gemakkelijk te zetten. Deze versie van het EWT mijdt die valstrik alvast meesterlijk. Het evenwicht tussen liefde, maar toch wrevel (zoals we allemaal wel kennen), zit er boenk op! Vader Frank De Kaey en zoon Thomas Van Goethem vormen een eerlijke ruggengraat op het podium. Frédéric Celini brengt meer dan mooie benen mee, zijn ogen spreken ook altijd de waarheid. Annik Pauwels lijkt in het begin een beetje last van de zenuwen te hebben, de eerste scène met Henri loopt net te stroef. Maar naarmate het stuk vordert, komt ze op het niveau van de anderen met een ontroerend moment tijdens de laatste scène als kers op de taart.

Als toeschouwer wordt je van grote ontspanning naar diep meeleven of zelfs verdriet geslingerd

Wij Samen is geen billenkletser, maar je hebt momenten van enorme lachsalvo’s, afgewisseld door diepe emotionele stukken. Dit is, samen met het universele karakter van de situaties van de personages, is het geheim van dit stuk. Als toeschouwer wordt je van grote ontspanning naar diep meeleven of zelfs verdriet geslingerd. Een heel compleet gamma aan menselijke emoties zijn je deel. Ga kijken en geniet van Wij Samen!

Wij Samen is nog tot en met 24 oktober te zien in het EWT Theater te Deurne. Meer informatie & tickets vind je op www.ewt.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: EWT