Thomas Van Goethem


Deze zomer legt Thomas Van Goethem even de prinsencape naast zich neer en zal hij een totaal ander type op de planken brengen. In Café Beveren zal hij de naïeve Frans gestalte geven, het lievelingetje van de stamgasten. Musical Vibes sprak met hem tijdens de voorstelling van deze komedie in het echte Café Beveren met hun 80-jarig Decap-orgel.

Het orgel is het mooiste

Wie speel jij in Café Beveren?

Ik speel Frans De Donder. Frans is een relatief jonge gast die boven Café Beveren woont. Hij mag daar huren voor een symbolische euro, want hij heeft geen nagel om aan zijn gat te krabben. Hij leeft van het OCMW, omdat hij een een beetje simpel is. Het is wel geen achterlijke jongen, hij is gewoon een naïeve en lieve gast. Compleet wereldvreemd, maar tegelijkertijd ontwapenend, want hij weet het gewoon niet van zichzelf. Hij is vanzelfsprekend een vaste stamgast in Café Beveren en is omringd door een aantal mensen met een hele levensgeschiedenis. Hij wordt door hen begeleid, maar dat heeft hij zelf niet door. Dat is er zo aandoenlijk aan. Hij denkt het allemaal wel te weten, maar uiteindelijk ligt de waarheid wel anders. Hij is een hele interessante figuur om te spelen met net dat kleine kantje waardoor je het allemaal kan plaatsen.

Frans is een hele interessante figuur om te spelen met net dat kleine kantje waardoor je het allemaal kan plaatsen

Er zal ook een Decap-orgel een prominente rol spelen, heb jij daar een voorgeschiedenis mee?

Nee, helemaal niet! (lacht). Ik ben wel heel muzikaal, maar ik moet toegeven dat ik een heel ander beeld van orgel in gedachten had. Een klassiek kerkorgel of zo! Al wist ik wel dat er een drum op stond. Het staat in het script, maar ik had geen idee dat dat een volledige band is!! Ik vind het echt iets magisch. Ongelooflijk knap als dat speelt. De klank die dat produceert, dit orgel is 80 jaar oud. Je moet daar dan een euro in steken en dan begint dat te spelen, dat wist ik ook niet. Magnifiek, gewoon zalig. Nog zaliger omdat ik de link met de verwijzingen in het script naar het orgel nu kan plaatsen. Ik dacht dat het een saaie boel zou worden, zo’n kerkorgel dat een stukske speelt. Dan hoor ik dit orgel hier nu en dat is toch wel heel wat anders. Dat orgel brengt wel de sfeer en de vibe die de voorstelling ademt. Er gaat dan ook een écht Decap-orgel bij ons op het podium staan. Ik keek er al naar uit om volgend jaar op tour te gaan, maar dat gaat er niet in zitten spijtig genoeg. Zo’n Decap-orgel verhuis je niet zomaar vlug van zaal naar zaal. Heel spijtig. Maar wie weet vindt Tony Decap nog een reisvoorstelling-orgel uit (lacht).

Niet met grote toeters en bellen, maar het orgel is een echt personage in de voorstelling

Wat wordt het plezantste in Café Beveren?

Sowieso het orgel. Jeroen (Maes, de auteur) heeft daar iets heel leuk mee gedaan. Niet met grote toeters en bellen, maar het orgel is een echt personage in de voorstelling. Het is heel vertederend hoe het in de loop van de voorstelling echt een waardevolle rol krijgt. Het zorgt voor het begin, het midden en een heel mooi, ontwapenend einde. Dat is voor mij het mooiste aan deze show. Ik lees nooit mijn scripts op voorhand, ik doe dat pas op de lezing, omdat ik altijd het gevoel heb dat als ik het op voorhand lees dat ik het niet helemaal goed begrijp. Dan kan ik me moeilijker inleven in het geheel. Ik wil me ook een beetje laten verrassen zoals het publiek. Want vanaf je een voorstelling speelt, ervaar je dat nooit meer als een publiek dat de voorstelling niet kent. Deze lezing was ik zelf echt verrast door het einde. Ik had het totaal niet voelen aankomen. Dus ik denk dat het echt wel kan werken.

Café Beveren speelt van 29 juni tot en met 13 augustus in de Rode Zaal van het Fakkeltheater te Antwerpen. Meer inforamtie & tickets vind je op www.cafebeveren.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort