Museum en theater versterken elkaar dankzij Titus

De makers van het muziektheaterspektakel TITUS in Dokkum en het Titus Brandsma Museum in Bolsward hebben samen een mooie actie bedacht om elkaar te versterken. Wie tussen woensdag 24 april en vrijdag 10 mei het museum in Bolsward bezoekt, krijgt korting op een ticket voor het theaterstuk in Dokkum.

BOLSWARD/DOKKUM – Vooral in deze tijd rond 4 en 5 mei staat pater karmeliet Titus Brandsma weer extra in de belangstelling, mede door zijn verzetsrol in de Tweede Wereldoorlog tegen de nationaalsocialistische vijand. In het Titus Brandsma Museum is momenteel de tentoonstelling ‘Faces of War and Peace’ te zien. Tijdens een bezoek aan het museum kun je je inleven in de oorlogshistorie doordat het verhaal vertelt wordt aan de hand van menselijke anekdoten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van indringende verbeeldingen.

Verhaal over Titus doorvertellen

Zo is er een zogenaamde rozentuin uit Kamp Amersfoort nagebouwd, oftewel een strafkamp binnen een strafkamp, omgeven door prikkeldraad. Verder is in het museum een barak gemaakt en is te zien in wat voor kleine ruimte Titus samen met vijf anderen in de trein naar Dachau is vervoerd. De verbeeldingen zijn indringend en staan voor ontegenzeggelijk immens oorlogsleed. ,,We vinden het belangrijk dat dit verhaal verder vertelt wordt, ook voor de jeugd. Titus waarschuwde de mensen al vroeg tegen de kwade machten. Zijn keuze werd met zijn leven bekocht. Hij was standvastig tot zijn dood’’, vertelt directeur Hieke Joustra van het Titus Brandsma Museum.

Bonifatiuskapel Dokkum

De museummedewerkers zijn blij dat er een professionele muziektheatervoorstelling over Titus Brandsma in de Bonifatiuskapel in Dokkum komt. ,,Ik heb er zin in’’, zegt Godfried van Agthoven. Ook Trudy Dijkstra wil de voorstelling van TITUS graag zien, al moet ze daarvoor naar Dokkum reizen. ,,Titus Brandsma was een hele bijzondere man en de Bonifatiuskapel vormt een mooie entourage voor muziektheater. Bijzonder is dat Titus heeft meegeholpen om de kapel te ontwerpen. Hij had toen vast niet gedacht dat hier ooit een theaterstuk over hem zou worden opgevoerd.’’

Kortingsactie muziektheater

TITUS – leven tussen stilte en stress – is te zien van 31 mei tot en met 10 juni in de Bonifatiuskapel in Dokkum. Het wordt een indrukwekkende theatervoorstelling: aansprekend voor een breed publiek met schitterende afwisseling in dans en muziekstijlen. De cast bestaat onder andere uit Theun Plantinga (Titus), Alexandra Alphenaar (Teresa), Joop Wittermans (duivel), Maike Boerdam (God) en Albert Secuur (dominee Kapteyn). Het script is geschreven door Bouke Oldenhof en Bruun Kuijt is regisseur. Wie nu het Titus Brandsma Museum in Bolsward bezoekt krijgt €2,50 korting (per persoon) op deze voorstelling. De bezoeker krijgt in het museum een kortingscode waarmee op de website www.titus2019.nl kaarten besteld kunnen worden. In het museum zelf worden geen kaarten  verkocht. De actie is geldig tot en met 10 mei.

 Foto: Klasina van der Werf