Mathieu Van Nieulande en Kobe Verdonck presenteren Nothing Really Matters

Nothing Really Matters is een educatief theaterstuk met als doelpubliek de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. In de voorstelling worden thema’s aangekaart als diversiteit, geaardheid, het zoeken naar je identiteit en nog zoveel meer. Met dit theaterstuk willen wij het taboe rond homoseksualiteit doorbreken en de leerlingen meegeven dat je gewoon jezelf moet zijn en dat dat meer dan oké is.

Nothing Really Matters is geschreven door twee jongeren, Mathieu Van Nieulande en Kobe Verdonck, die beiden al wat ervaring hebben opgedaan in het professionele werkveld. Samen schreven ze het scenario en componeerden ze de muziek voor deze productie. Bij het scenario werden ze bijgestaan door auteur en zanger Mark Tijsmans. De voorstelling is in een regie van regisseur Mark van Haasteren, die al vele producties op zijn palmares heeft staan.

HET VERHAAL

Nothing Really Matters vertelt het verhaal van Lucas en Felix, twee totaal verschillende werelden. Lucas, gespeeld door Kobe Verdonck, is een 15-jarige jongen die is opgegroeid in een warm nest. Zijn moeder is zijn steun en toeverlaat in alles. Daarnaast is Lucas veel bezig met het schrijven van muziek en teksten. Zijn grootste idool is Freddy Mercury van de band Queen. Felix, gespeeld door Mathieu Van Nieulande is een 16-jarige jongen die samenwoont met zijn vader. In tegenstelling tot Lucas is Felix opgegroeid in een moeilijke situatie. Felix’ grootste droom is om een professionele skater te worden, net zoals Tony Hawk.

De eerste schooldag breekt aan. Lucas en Felix komen naast elkaar in de klas te zitten. Voor Lucas is de school een nieuwe omgeving, aangezien hij juist verhuisd is. Beiden worstelen ze met hun gevoelens. Lucas heeft al langer door dat hij op hetzelfde geslacht verliefd wordt, maar hij heeft moeite met zijn “geheim” te vertellen en daarom vlucht hij weg van de realiteit en zoekt hij raad bij Freddy Mercury. Zijn emoties en gedachten pent hij neer in een tekst op het lied van Queen namelijk Bohemian Rapsody. Voor Felix is dit onbekend terrein, maar vanaf het moment dat hij Lucas leert kennen, voelt hij dat er vanbinnen iets groeit. Een gevoel dat hij nooit eerder ervaarde. Felix voelt zich veilig bij Lucas in tegenstelling tot zijn agressieve vader die altijd de levensvreugde uit Felix zuigt. Wanneer Lucas al een stukje van zijn tekst laat horen, wordt Felix terug gekatapulteerd naar zijn verleden. Hij vertelt in alle openlijkheid tegen Lucas zijn verhaal over zijn moeder die door zijn vader werd mishandeld en later is weggevlucht. Wanneer de band tussen beide jongens steeds intenser wordt, beseffen ze dat ze keuzes zullen moeten maken. Wanneer Lucas zijn zelfgeschreven tekst zingt voor Felix verdwijnen alle grenzen en neemt de liefde de bovenhand. Ze kussen. Al snel bedenkt Felix zich en vlucht hij terug naar zijn comfortzone. Lucas blijft verslagen achter. Wanneer Felix terug thuis komt vertelt hij tegen zijn vader wat hij al die tijd verzwegen heeft. Alleen gaat zijn vader daar niet mee akkoord en slagen zijn stoppen door. Lucas blijft alleen achter.

ONS TEAM

MATHIEU VAN NIEULANDE – Felix & scenarist
Mathieu Van Nieulande schreef de educatieve voorstelling Nothing Really Matters. Daarnaast zal hij ook zelf de rol van Felix invullen.

De achttienjarige Mathieu Van Nieulande is afkomstig uit Lokeren. Hij speelde al in verschillende musicals mee zoals The Wave (The singing Factory), Domino (Musicalia), Oliver! (Musicalia), Pinokkio (Musicalia), Ridders van de Ronde Keukentafel (Deep Bridge). Daarnaast speelde hij mee in de jongerenreeks 4eVeR (Ketnet), VR film Soulmade, kortfilm Het laatste fluitsignaal en de kortfilm Muren. Mathieu speelde al eens mee in een educatieve voorstelling, namelijk #Gekraaktdooreigennaakt (Uitgezonderd Theater). Hij studeerde vorig jaar af aan De! Kunsthumaniora te Antwerpen. Dit jaar kwam zijn grote droom in vervulling. Hij mocht starten aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel richting Musical. Naast op het podium staan is het bedenken en schrijven van nieuwe stukken echt iets wat Mathieu bezighoudt. No matter what people tell you, words and ideas can change the world. (Robin Williams)

KOBE VERDONCK – Lucas & componist, scenarist
Kobe Verdonck vertolkt in Nothing Really Matters de rol van Lucas en schreef samen met Mathieu Van Nieulande het script. Ook componeerde hij de muziek voor deze productie.

Kobe is zeventien jaar oud en speelde zijn eerste musical Oliver (Musical van Vlaanderen) op achtjarige leeftijd. Verder stond hij in producties als Domino (Musical van Vlaanderen), Ben-X (Musical van Vlaanderen), Klaas Vaak (Efteling), 14-18 (Studio 100), Pinokkio (Efteling), Sprookjessprokkelaar (Efteling). In 2017 vertolkte hij de rol van Arthur in de musical Ridders van de Ronde Keukentafel (Deep Bridge). Naast musicals houdt Kobe zich bezig met het nasynchroniseren van films en series. Zo sprak hij de Vlaamse stem in van Peter in de film PAN. Ook is Kobe te horen als Adam in de film Bigfoot Junior. Daarnaast is hij nog te horen in verscheidene films en series. Kobe schrijft zijn eigen muziek en teksten. Vele liederen liggen klaar in zijn lade om, wie weet, in de toekomst de wereld ingestuurd te worden. In 2019 bracht hij een eerste nummer uit, genaamd VOORBIJ.

MARK TIJSMANS – coaching script
Mark Tijsmans is acteur, zanger, regisseur en schrijver. Hij noemt zichzelf een Artistiek Amuseur.

Hij speelde Wilfried Pasmans in de Eén-serie Flikken, en Bennie De Taeye in de Eén-serie THUIS. En verder gastrollen in teveel om op te noemen.Hij was omroeper (wrapper) bij Ketnet van bij de start in 1998 tot in 2002. Hij was ook de oprichter en eerste frontman van de Ketnetband.Mark speelde in tal van Vlaamse Musicals. Peter Pan, Camelot, Romeo en Julia, Warhorse… Voor zijn rol als Harrie in MAMMA MIA kreeg Mark een Vlaamse Musicalprijs.Mark is gastregisseur/dramadocent in Fontys Tilburg, Conservatorium Brussel en de Musical Academy Deep Bridge.
Mark is schrijver van jeugd en kinderboeken. (uitgeverij Van Halewyck.) Hij won met zijn boeken reeds twee maal de prijs van de Vlaamse kinder- en jeugdjury. Van zijn boek ‘De Ridders Van De Ronde Keukentafel.’ werd in 2017 een musical gemaakt. In 2020 zal hetzelfde gebeuren met ‘Het Geheim Van Teveel Torens.’Mark is oprichter en artistiek leider van ‘De Markiezen’, een theatergezelschap dat vooral nieuw Vlaams werk op de planken wil brengen.

MARK VAN HAASTEREN – regie
Mark van Haasteren is een gepassioneerde en bevlogen acteur en theatermaker.

Naast rollen in verschillende musicalproducties is hij zeer actief en ervaren als kinderregisseur en regisseur bij diverse grote theater-, film- en televisieproducties.  Mark heeft al verscheidene producties op zijn naam staan als regisseur. Onder andere De Gelaarsde Kat en Sprookjessprokkelaar (Efteling theaterproducties), maar ook producties als Kruistocht in spijkerbroek, Pippin, High School Musical,…

GOELE DE RAEDT – voice-over moeder van Lucas 
SÉBASTIEN DE SMET – voice-over vader van Felix

PRAKTISCHE INFO

● Wanneer? Zaterdag 8 februari 2020

● Waar? Scholen Kindsheid Jesu; Kempische Steenweg 400, 3500 Hasselt

● Duur? 50 minuten; aanvang: 20u00, verwachte einde: 21u00