Kaarten op tafel

HET EWT in Deurne brengt al jaren kwalitatieve komedies in hun kleine, maar gezellige theater en doen ook dit jaar niet anders. Het EWT wordt 60 en dat wordt gevierd door kwalitatief goede stukken, beloven ze in hun aankondiging van het nieuwe seizoen. Openen doen ze met Kaarten op Tafel. Een huzarenstukje met slecht twee acteurs: Liliane Dorekens en Theo Van Baarle.

Hartverwarmend stuk met humor

Kaarten op tafel speelt zich af in de veranda van een rust- en verzorgingstehuis waar Fonsie op een dag Fred ontmoet. De twee redelijk nieuwe bewoners van het rusthuis raken aan de praat en Fred nodigt Fonsie uit tot een spelletje ‘Gin’. Als blijkt dat Fonsie redelijk goed is in het spel ontaarden hun kaartnamiddagen nog al snel in een strijd waarin de één de ander steeds probeert te overtreffen. En dat niet alleen in het kaarten.

Van Baarle en Dorekens zijn aan elkaar gewaagd en slagen erin om, slechts met zijn tweetjes, het publiek bijna twee uur geboeid te houden. Hoewel de twee ‘oude rotten’ in het vak zijn, is hun energie op de bühne ontwapenend, grappig en soms schrikwekkend. De twee zijn ontzettend goed op elkaar ingespeeld en bouwen op naar een climax waarbij een “Het was te denken” uit de zaal opstijgt. Dit zal ook wel deels het werk van regisseur Frank De Kaey geweest zijn, die zijn twee personages juist laat neerzetten en het stuk een einde geeft waar iedereen zijn eigen conclusies uit kan trekken.

De twee zijn ontzettend goed op elkaar ingespeeld en bouwen op naar een climax waarbij een “Het was te denken” uit de zaal opstijgt

Het stuk is een mix van goede humor met serieuze scènes. Met enkele catchphrases en herhalingen klinkt er al snel gelach in de zaal. Zo kunnen we op het einde van de voorstelling zonder problemen tot 11 tellen en kunnen we het woord ‘gin’ niet meer horen. En laten we Linda Dhaene niet vergeten, die als rusthuiszuster af en toe opduikt om de twee tot kalmte aan te manen, maar dan steeds wordt weggestuurd.

Het EWT heeft zijn start niet gemist. Kaarten op tafel is geen billenkletser, maar mag gerust een hartverwarmend stuk met humor genoemd worden. Wie het stuk nog graag wil zien, kan tickets bekomen t.e.m. 14 oktober via www.ewt.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: EWT