Jongerenplatform ED TV wuift 2020 vaarwel met online programma WATSKEBEURD

Het gaat hard voor het jongerenplatform ED TV. Waar ze in december minister Ben Weyts nog hielpen met het verspreiden van het interactieve lessenpakket “EDSCAPE”, richten ze nu hun pijlen op rampjaar 2020 en laten ze hun eerste online programma WATSKEBEURD op de jongeren los. Door op een ludieke manier 2020 in kaart te brengen aan de hand van allerlei overzichtjes, willen de twee ‘leaders of the gang’ Ilya en Lander hun leeftijdsgenoten enkel nog positief prikkelen. Bye bye 2020 dus, met een lach en een welgemeende f*ck you!

DE JONGERENREDACTIE VAN ED TV RECHT DE RUG.

“Het idee is ontstaan tijdens het samenwerken met onze jongerenredactie”, vertelt James Cooke, mede-oprichter van het jongerenplatform. “Zij zijn van bij het begin van ED TV voor ons een belangrijke bouwsteen om hun leeftijdsgenoten te kunnen bereiken. Ze gaven aan dat ze de voortdurende stroom aan negativiteit op hun sociale media beu waren.” Zijn collega Bob Jennes vult aan: “Vanaf de eerste gesprekken rond ED TV was het voor ons duidelijk dat onze twee pijlers even belangrijk zijn. We willen niet enkel de scholen bedienen met onze fictieseries en lespakketten, ook de jongeren zelf moeten de weg kunnen vinden naar ED TV. Met een initiatief als WATSKEBEURD wordt hen dat alleen maar makkelijker gemaakt.” Ilya Koers, o.a. bekend van Ketnet Musical – Troep! en nu één van de gezichten van WATSKEBEURD, bevestigt dit. “Corona heeft er bij ons echt wel ingehakt. Ik merk rondom mij dat veel van mijn leeftijdsgenoten het echt wel moeilijk hebben. We hopen dan ook dat we als jongerenredactie op deze manier toch wat positieve vibes naar hen kunnen uitsturen.”

De jongerenredactie van ED TV bestaat uit 12 jongeren tussen 14 en 18 jaar die zich voortdurend engageren om het jongerenplatform mee uit te bouwen. Zo leggen ze wekelijks hun eigen vragen voor aan tal van BV’s, specialisten of slachtoffers in hun rubriek ‘De gazED’. Samen verzorgen zij nu de redactie van WATSKEBEURD, hun eigen programma waarmee ze op een ludieke manier 2020 achter zich willen laten. Lander Vanwildemeersch en Ilya Koers, beiden gekend van Ketnet Musical – Troep!, nemen de presentatie op zich. Het resultaat is wekelijks te zien op alle platformen van ED TV en dit vanaf 9 januari.

ED TV pakt gevoelige onderwerpen op een pakkende en vooral toegankelijke manier aan voor jongeren.

ED TV is een educatief platform dat luisteren en praten over problemen bij jongeren zoals drugs, alcohol, sexting, pesten extra toegankelijk maakt. Het is enerzijds gericht op scholen, die met het platform toegang krijgen tot miniseries van drie afleveringen van maximum tien minuten. Daarin duiken we in de leefwereld van de jongeren en leren we hoe ze geconfronteerd worden met deze problemen. Hapklare lespakketten staan de scholen bij om dit aan te pakken in de klas. Deze zijn samengesteld door Leen Bewaert en Kim Rau, twee pedagogen van de opleiding Bachelor in het Secundair Onderwijs van HOGENT.

Ook de jongeren zelf zijn welkom bij ED TV. Via een forum kunnen de jongeren met elkaar in contact komen en via een chatfunctie kunnen ze zich rechtstreeks richten tot ED. Op deze wijze worden jongeren, leraren, ouders ook in contact gebracht met heel wat professionele hulpverleners. Er is al samenwerking met o.a. Awel!, 1813, Sensoa, Child Focus, Lumi, WAT WAT, Druglijn, VAD, Unia, Nu Praat Ik Erover (Vertrouwenscentrum Kindermishandeling), Wel Jong Niet Hetero, De Sleutel en School zonder Racisme en CLB Chat. Er komen nog welzijnspartners bij die een toegevoegde waarde kunnen betekenen voor jongeren.

Kortom, ED TV is de nieuwe, complete schooltelevisie aangepast aan het huidige mediagebruik van de jongeren. De doelgroepen zijn leraren, jongeren en hun familie die zoekende zijn naar antwoorden en oplossingen. Het grootste doel is om taboes te doorbreken waar heel wat jongeren onder lijden.

www.edtv.be