Jasmine Jaspers en Brent Pannier


Het Achterland is een plaats waar creatievelingen en doeners samenkomen om nieuwe avonturen te beleven. Dit nieuwe productiehuis vroeg Jeroen Maes om een komedie te schrijven met de legendarische Antwerpse radiozender Radio Minerva als decor. Deze komedie zal deze zomer het Fakkeltheater opluisteren. Naast gevestigde waarden Carry Goossens, Marilou Mermans, Erik Goris, Linda De Ridder en Luc Verhoeven, hebben ook Jasmine Jaspers en Brent Pannier een rol te pakken in Viva Minerva. Musical Vibes sprak met hen.

brentviva

Antwerpse insteek

Welke personages spelen jullie in Viva Minerva?

Jasmine: Ik speel Valerie, een stagiaire journalistiek. Ze komt een stuk maken over het reilen en zeilen bij Radio Minerva en brengt ook een heleboel suggesties mee om de boel wat te moderniseren. Dat geeft veel spanningen bij de mensen die er al jaren radio maken en wat er dan allemaal gebeurt gaan we nog niet vertellen, daar moeten de mensen voor komen kijken.

Brent: Ik ben Valerie’s aanhang. Ik kom ook piepen, maar waarom, dat vertellen we nog niet. Jeroen (Maes, de auteur) heeft hier een dolkomisch stuk geschreven rond Radio Minerva. De beuling van slagerij Desmet speelt ook een rol.

De luisteraars van Radio Minerva gaan ook veel insiders kunnen herkennen, dat geeft hen een klein extraatje

Waarom moeten de mensen komen kijken?

Jasmine: Omdat het gewoon een hilarisch stuk is. Er zijn ook enkele serieuze momenten in, maar na het lezen van de eerste drie bladzijden van het script was ik echt al aan het gieren van het lachen. Ook voor de Antwerpse insteek van Radio Minerva. Ikzelf ken die radio al meer dan zes jaar en ze brengen echt wel heel goeie muziek. De luisteraars van Radio Minerva gaan ook veel insiders kunnen herkennen, dat geeft hen een klein extraatje.

Brent: Maar ook voor niet-luisteraars van Minerva gaat het grappig zijn hoor. Ik kende de radio nog niet, maar bij de eerste lezing heb ik me er ook regelmatig op betrapt dat ik luidop aan het lachen was. Dat overkomt me niet vaak. We hebben natuurlijk ook een geniale cast. We spelen samen met mensen als Carry Goossens en Marilou Mermans. Dat zijn komische monumenten! Dat staat garant voor de ambiance.

De muziek van Radio Minerva speelt ook mee, hoe moeten we dat verstaan?

Jasmine: Ja, die gaat er altijd bij zijn. Soms als achtergrond, soms als inleiding op een volgende scène, maar steeds heeft de muziek een rol te spelen. Jeroen heeft het stuk ook geschreven met radio Minerva op de achtergrond. Hij kreeg toen rechtstreeks inspiratie van de nummers die gespeeld werden. Zo heeft hij ook een deel van de liedjes die gebruikt zullen worden in de show uitgekozen.

Brent: De muziek zorgt ook voor de sfeer van het stuk. Hij creëert een extra dimensie waardoor het gevoel nog versterkt wordt.

Het is indrukwekkend om te zien hoe die oude generatie er van de eerste keer knal opzit

Hoe gaat het er op de repetities aan toe?

Jasmine: Zalig, als we even aan de zijkant zitten, ben ik dikwijls goed aan het meelachen. Het is grandioos om die mensen aan het werk te zien, dat is een mooie leerschool.

Brent: Het was voor mij verrassend om te zien hoe komedie ook heel technisch kan benaderd worden. Timing is zo ontzettend belangrijk en het is indrukwekkend om te zien hoe die oude generatie er van de eerste keer knal opzit.

Jasmine: Ja, dat is ongelooflijk knap om te zien gebeuren. De komende drie weken zal het nog intensief werken worden, maar het zal de moeite worden om te komen kijken!

viva

Viva Minerva speelt van 3 juli tot en met 15 augustus in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Meer info en tickets vind je op www.vivaminerva.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort