Footloose


Vrijdagavond toonde Musicalia in het Antwerpse Theater Elckerlyc haar eerste semiprofessionele musical aan het grote publiek. De lat werd meteen heel hoog gelegd met de klassieke dansmusical Footloose. Misschien een beetje te hoog, al slaagt Musicalia er wel in een mooi geheel neer te zetten.

foot5

De musical gaat over Ren, een jongen uit Chicago, die na het vertrek van zijn vader samen met zijn moeder naar het boerendorp Bomont verhuist. Ren houdt van dansen, maar dat is vreemd genoeg verboden in het dorp. De reden hiervoor is zeer tragisch. Vijf jaar geleden stierven enkele tieners in een auto-ongeluk toen zij terugkwamen van een dansfeest. In de hoop dat zoiets nooit meer zou gebeuren, verbande de dominee onmiddellijk alle muziek en dans uit het dorp. Ren zet alles op alles om de hem op andere gedachten te brengen en steelt hierbij langzaamaan het hart van zijn dochter, Ariel.

Zowel zang- als danstechnisch steekt Yani Ausloos als Ariel er met kop en schouders bovenuit

Voor deze productie kunnen de tieners van Musicalia rekenen op drie laatstejaarsstudenten Musical aan het Conservatorium van Brussel. Yani Ausloos trekt de hele show moeiteloos de aandacht naar zich toe als de lieve en gebroken, maar tegelijk ook ondeugende Ariel. Zowel zang- als danstechnisch steekt ze er met kop en schouders bovenuit. Birte Adriaensen en Emelien Raats spelen respectievelijk de moeder van Ariel en de moeder van Ren. Beiden doen ze dit op een heel breekbare manier. Hun duet is (opr)echt en komt keihard binnen. Zonder twijfel het meest aangrijpende moment van de voorstelling.

foot4

Dat het trio bijna-afgestudeerden talent heeft, is dus meer dan duidelijk. Ook Yanni Bourguignon, laatstejaarsstudent aan de kunsthumaniora van Brussel, weet te overtuigen als Ren. Op dansvlak is er nog wat werk aan de winkel, maar verder zet hij, na een wat aarzelend begin, een grappige, enthousiaste, aandoenlijke en veelzijdige Ren neer. Celien Deloof-Hermans vervolledigt het rijtje als Rusty. Dat Celien kan zingen, wisten we al langer, maar nu kan ze zich ook als actrice tonen. En dit met succes. Bij de tieners van Musicalia wisselt het talent nogal. De een zingt al wat toonvaster of zit wat meer in zijn rol dan de ander, maar het staat vast dat ze allemaal veel geleerd hebben uit dit project.

Het duet tussen Birte Adriaensen en Emelien Raats is (opr)echt en komt keihard binnen. Zonder twijfel het meest aangrijpende moment van de voorstelling

Het decor, dat nogal doet denken aan een eerdere productie in Theater Elckerlyc, bestaat uit een heleboel stellingen waarop het orkest plaatsneemt. Dit is op zich een leuk idee, al leidt het orkest af en toe de aandacht af van het spel. Het overstemt ook regelmatig de zang van de acteurs, waardoor je eigenlijk niet altijd begrijpt wat ze zingen. Stellingen kunnen op zich wel voor een mooi visueel plaatje zorgen, maar hier worden ze jammer genoeg wat onderbenut. Slechts een tweetal keer maken de acteurs van deze ijzeren constructie gebruik. Verder glijden er af en toe enkele decorstukken naar beneden, die samen met de nodige attributen en kostuums telkens de juiste sfeer creëren. Het lichtplan zit ook goed in elkaar. Het enige minpuntje hier is dat de acteurs soms in het donker staan.

foot3

Footloose is en blijft uiteraard een dansmusical en dus heeft Musicalia beroep gedaan op een aantal professionele dansers. Zij stelen tijdens de vele swingende nummers uiteraard de show, wat tegelijk wel het mindere danstalent van een deel van de castleden nog eens extra benadrukt. Die moeten zichtbaar meer nadenken, maar uiteindelijk weten de meesten zich vrij goed staande te houden. Het totaalplaatje klopt, de choreografieën zitten goed in elkaar en (bijna) iedereen danst mooi synchroon. De groepsnummers zijn dan ook een van de sterktes van de show.

Al bij al is Musicalia erin geslaagd om met Footloose een voorstelling te creëren die aan een snel tempo voorbij raast

Al bij al is Musicalia erin geslaagd om met Footloose een voorstelling te creëren die aan een snel tempo voorbij raast. Een musical maken met mensen van een verschillend niveau is niet eenvoudig. De verschillen tussen de castleden blijven wel zichtbaar, maar het geheel ziet er goed uit. Ook het live-orkest is zonder twijfel een meerwaarde. De choreografieën zijn sprankelend en de acteerprestaties overtuigend, waardoor het verhaal zeker en vast overeind blijft.

foot2

Footloose is nog op 9 en 10 april te zien in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Voor meer informatie en tickets kan je terecht op www.musicalinasse.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier