Footloose

Geen idee hoeveel eindwerken er binnen de Nederlandse en Belgische hogescholen voor podiumkunsten gepresenteerd worden in de huidige periode, maar het moet een gigantisch getal zijn. En velen zijn echt de moeite waard om te gaan zien. Er is diversiteit in alle mogelijke vormen, er zijn talenten die ontluiken en verrassende voorstellingen. Maar ook individuen waarvan de verwachtingen ooit te hoog lagen en van wie het hopelijk snel doordringt dat dit vak, niet het vak is waar ze in thuis zullen horen. 

Sterke dynamiek 

Footloose vertelt het verhaal van Ren, een jonge kerel die samen met zijn moeder de grootstad achter zich laat om het leven nieuwe kansen te geven in een klein dorpje. Het dorpje Bomont blijkt al snel midden in de verwerking van een traumatische gebeurtenis te zitten, waardoor de naleving van enkele regels streng wordt opgevolgd. Dominee Shaw Moore houdt de touwtjes strak gespannen en verbiedt o.a. elke vorm van dansen. Ren is niet het type jongen die zich daar gemakkelijk bij neerlegt en als hij op de koop toe smoorverliefd wordt op de dominee’s dochter dringen zich een paar spannende dagen op.

 De dynamiek die een stuk als Footloose vraagt is er alvast ruim voldoende

Van diversiteit gesproken. Vorige week een oer-klassieker op een heel strakke manier gebracht door de tweede- en derdejaars Muziektheater, nu een dansgigant vol energie en dynamiek. De eerste- en tweedejaars studenten Musicaltheater wagen zich aan Footloose en hebben daar precies vijf weken kunnen aan repeteren. Ze spelen bovendien in dubbele cast, en dat vier keer op drie dagen. Strak schema hier bij Fontys.

De cast speelt sterk met een paar heerlijke uitblinkers in de hoofdrollen

De korte repetitietijd in dubbele cast met zowat 30 studenten is op zich al een opgave. Als je de laatste dag nog een spijtige tegenslag moet verwerken die bovendien nog voor extra aanpassingen zorgt moet dat aan de motivatie vreten. Maar dat maakt deel uit van het vak en je bent er maar best mee bezig dat het je allemaal wel kan overkomen. Het heeft ongetwijfeld een stukje kwaliteit gekost, maar er is met evenveel zekerheid keihard gewerkt. De dynamiek die een stuk als Footloose vraagt is er alvast ruim voldoende.

De cast speelt sterk met een paar heerlijke uitblinkers in de hoofdrollen. Heel leuke choreografieën die netjes afgewerkt op scène worden gebracht met een aanstekelijk enthousiasme. De kwaliteit van de zang is bij de hoofdcast van een hoog niveau, maar algemeen niet altijd evenredig met het globale beeld van de voorstelling. Maar het geluid gaat daarin ook niet helemaal vrijuit. Enkel cast 1 aan het werk zien gebiedt om geen concrete namen te noemen, maar in deze indeling mag gezegd dat deze lichting studenten het alvast heel knap gebracht heeft. Benieuwd naar meer.  

Door Jean-Paul De Corte

Foto’s: Jean-Paul De Corte