Flikken in Verwachting

Het EWT staat al jaar en dag garant voor degelijk theater in een kleine setting. Voor de tweede productie van dit theaterseizoen zoeken ze het niet te ver. Het stuk Flikken in verwachting is geschreven door Antwerpenaar Bruno Timp en het EWT bracht van hem al Moeidenie! en Fondue Bourguignonne. Deze oervlaamse komedie wordt gebracht door een sterk staaltje acterend Vlaanderen. Dat ze grappig is, is dan ook nog een handige bijkomstigheid.

Maatstaf voor een gezellig avondje uit

Flikken in Verwachting vertelt het verhaal van een lokale politiedienst die, om de kas te spijzen, een toneelclub heeft opgericht. Hoewel ze voorbije edities steeds een klucht brachten, wil adjunct-commissaris op rust, Albert dit jaar gaan voor zijn zelfgeschreven “spychologisch” drama, zoals hij het zelf noemt. Hij is er rotsvast van overtuigd dat hij in de zelfgeschreven thriller de hoofdrol kan spelen. Als de vrouwelijke hoofdrolspeelster door een banaal ongeluk forfait moet geven, vindt hij er niks beter op dan haar te vervangen door mannelijke collega Hilaire. Maar net die keuze doet zowat alles in het honderd lopen. Een klucht waarin we acteurs een drama zien spelen, ingewikkelder moet het niet worden.

Een stuk valt of staat echter met elk castlid en hiervoor heeft regisseur Frank De Kaey goede keuzes gemaakt

De échte hoofdrol in dit stuk is weggelegd voor Theo Van Baarle. Van Baarle hoeft geen introductie meer en heeft al meer dan eens bewezen dat hij een stuk kan dragen. Een stuk valt of staat echter met elk castlid en hiervoor heeft regisseur Frank De Kaey goede keuzes gemaakt. De juiste mensen in de juiste rol. Zo zet hij Maarten Bosmans naast Van Baarle als vervanger Hilaire, vult hij aan met Liliane Dorekens als agente Hélène en zet hij nieuwkomer Jeroen Logghe in de spotlights als agent Robby. Daphne Paelinck is terug van weggeweest in het EWT na haar zwangerschap en doet dat meer dan behoorlijk als Myriam. Reggy Turneer heeft weer de grappigste bijrol in zijn schoenen geworpen gekregen als agent Gianni en oud gediende Chris Mathieu speelt de geknipte souffleuse Viviane. Verder wordt de cast aangevuld door Jean Speicher (Hugo) en Iante Beye (Maggy).

Dat er gelachen wordt in de zaal is overduidelijk. Het EWT specialiseerde zich zowat in komedies en brengt ook deze keer een behoorlijk exemplaar. De humor heeft het vooral van zijn catchphrases, herhalingen en misverstanden. Het zou bijna een aflevering van F.C. De Kampioenen kunnen zijn op die manier. Toch missen we wat diepgang in de personages en worden sommige onderwerpen te snel behandeld als ‘klaar’. Zo gaan Hilaire en Myriam wel héél snel over het feit dat laatst vernoemde zwanger blijkt te zijn en zijn de rollen van Hugo en Maggy zo beperkt dat het stuk ook perfect staat zonder hen.

Het EWT specialiseerde zich zowat in komedies en brengt ook deze keer een behoorlijk exemplaar

Al bij al doet het EWT weer wat van hen verwacht wordt: hun zaal doen lachen. Dat is nog steeds de maatstaf voor een gezellig avondje uit in het Deurnese theatertje. Allen daarheen, want het EWT is nog lang niet uitgespeeld.

Flikken in Verwachting is nog te zien tot en met 22 december. Tickets & meer informatie vind je op www.ewt.be

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: EWT