Expeditie Eiland

De nieuwste musical uit de koker van Rick Engelkes Producties, Expeditie Eiland, vertelt het verhaal van drie families die meedoen aan een spelshow op een onbewoond eiland. Een soort van Familiediner meets Expeditie Robinson en Fear Factor. De komische musical heeft een sterrencast en ook het decor is prachtig, alleen het verhaal gaat af en toe door tot in het ridicule.

Expeditie Robinson voor gezinnen

Heftige vorm van Expeditie Robinson

Alles voor goede reality televisie lijkt een beetje de boodschap te zijn van Expeditie Eiland. De drie gezinnen, met elk hun eigen problemen, komen aan op het eiland en worden via verschillende proeven tot het uiterste gedreven. Zo is de eerste challenge op het eiland er één uit Fear Factor; de gezinnen moeten zo snel mogelijk torren, vissenogen, geitenbloed en vogelspinnen eten of drinken. Voor onderdak en eten is op het eiland ook niet gezorgd, kandidaten moeten daar zelf naar op zoek gaan.

Eigenschappen worden flink uitvergroot in de personages

In de musical worstelen de drie gezinnen elk met hun eigen problemen. Daarbij is iedere familie een verzameling van typetjes. Zo heb je het Gooische gezin met daarin Dionne (Jelka van Houten en Renée van Wegberg), Rikkert (Rutger de Bekker) en Chantal (Kaylee Peters) waarbij dochterlief flink verwaarloosd wordt. Regelmatig wordt er bij een goedbedoelde opmerking: “Het draait niet altijd om jou Chantal” geroepen en ma probeert met yoga, ademhalingsoefeningen en spelletjes de groep wat gelukkiger en saamhoriger te krijgen. In dit nette gezin is pa uiteraard de viezerik die stiekem onder het rokje kijkt van meisjes van 16. Het homostel met (stief)dochter wordt gespeeld door Ferry Doedens (Fred), Dennis Willekens (Vincent) en Pascalle Langhorst (Tries). De ‘typische homo’ komt hier ook in terug. Fred is vooral geïnteresseerd in er goed uitzien, doet liever niets zelf en uit met gilletjes en diep zuchten regelmatig zijn ongenoegen. Hij wordt op handen gedragen door Vincent die alles doet voor zijn vent, maar ondertussen wel met een flink aantal mannen naar bed is geweest.

Het verhaal gaat af en toe door tot in het ridicule

In het volkse gezin uit Schiedam is het lekker rechttoe rechtaan. Moeder (Lone van Roosendaal) werkt in een snackbar en slingert, gekleed in strak luipaardprintje, verschillende wijsheden het publiek in. Eén die is blijven hangen: onze relatie is net een kipcorn, hard van buiten, zacht van binnen. Pa (John Buijsman) is een typische nietsnut, met de broek opgehesen tot de oksels zit hij werkloos thuis het geld voor de studie rechten van zoon Wesley (Jip Bartels) te vergokken. Terwijl die laatste toch eigenlijk liever muziek gaat studeren.

Diepere boodschap

De komische musical laat in de tweede acte de kijker wat meer nadenken. Presentator Ruud (Joey Schalker) zet de gezinnen flink tegen elkaar op en trekt op listige wijze de geheimen uit elke Expeditie Eiland kandidaat. Dit doet denken aan reality televisie, waarbij soms ook gestookt wordt tussen kandidaten om goede televisie te creëren. De deelnemers van Expeditie Eiland zijn hier na een verblijf van meer dan 20 dagen meer dan klaar mee en draaien met behulp van gevonden geweren en wat touw de rollen om. Ruud wordt vastgebonden aan een boom en alleen achtergelaten op het eiland, de deelnemers gaan naar huis en winnen vervolgens prijs na prijs met hun nieuwe reality show. Waar in de eerste akte vooral geïntroduceerd wordt, leef je je tijdens de 2e akte meer in, in de levens van de personages, en lig je vaak dubbel van het lachen!

De cast is een mooie mix van zeer ervaren tot nieuw in het vak, de chemie is duidelijk aanwezig en het niveau ligt hoog

Cast muzikaal sterk

De manier waarop de cast de types neerzet kan dan wel als erg overdreven gezien worden, muzikaal gezien is de komedie wel erg goed. Favoriet zijn de rauwe stem van Jelka van Houten en Kaylee Peters die loepzuiver zingt. Ook de momenten waarop de cast meerstemmig zingt is goed uitgevoerd en de stemmen passen ook perfect bij elkaar. Eindelijk weer een echte ‘musical’ met flink veel showliedjes en geweldige zang. Jongere acteurs Jip Bartels en Pascalle Langhorst maken qua spel en zang ook veel goed, als verliefd stel trekken zij zich niets aan van het geruzie van de ouders en zoeken elkaar op om af en toe een kusje uit te wisselen. Schattig! De cast is een mooie mix van zeer ervaren tot nieuw in het vak, de chemie is duidelijk aanwezig en het niveau ligt hoog. Het toneelbeeld is prachtig en het decor mooi en inventief.

De muzikale komedie Expeditie Eiland is nog tot en met 1 maart 2019 te zien in de Nederlandse theaters. Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van Rick Engelkes Producties (rep.nu).

Door Laura Winters & Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement