De Quaghebeurs


Wat doe je als alleenstaande vader wanneer je je vier kinderen over een periode van 27 jaar je huis hebt uitgejaagd? Auteur en regisseur Jeroen Maes laat de alomtegenwoordige, maar onzichtbare Willy Quaghebeur een heel inventief en uitgewerkt plan opzetten. Dat brengt zijn kinderen terug samen en opent voor iedereen het leven van die aparte familie. Met een traan en veel gelach komt de verrassende ontknoping in ware cabaret-stijl!

Plezier gegarandeerd

In de rouwkamer staat een mooie eiken kist opgebaard. De hyperactieve begrafenisonderneemster Linda (Maja Van Honsté) brengt een voor een de Quaghebeurs binnen, opdat ze samen de laatste modaliteiten kunnen regelen. Ze hebben elkaar al twaalf jaar niet meer gezien en de hereniging brengt vele verrassingen mee. Zo is zus Paula (Mathias Daneels) een operatie verwijderd van Paul. Jean (Paul Maes) is een geslaagd goochelaar en ‘Andréke’ (Thomas Van Goethem) is nog maar twee maanden weggelopen van thuis na een slaande ruzie met hun vader. De oudste van de vier, Pierre (Frank De Kaey), komt speciaal uit Engeland om zijn deel van de omvangrijke erfenis veilig te stellen. Komt dit allemaal wel goed?

De vier verschillende karakters van De Quaghebeurs en de atypische begrafenisdame Linda zorgen voor een hele resem komische situaties

De Quaghebeurs doet je lachen van het begin tot het einde. Auteur/regisseur Jeroen Maes zorgt er slim voor dat elk kalmer moment wordt opgevuld door onder andere de versprekingen van Andreas. Dit zonder het uit te melken, want de vier verschillende karakters van De Quaghebeurs en de atypische begrafenisdame Linda zorgen voor een hele resem komische situaties. Maja Van Honsté gaat prachtig van een irritant oppervlakkige gastvrouw naar een meelevende dame. Thomas Van Goethem speelt een leuke familieseut, waar er toch nog enig karakter in opborrelt. Hij bereikt zijn apotheose in de grote finale waar hij ook nog even zijn zangtalent kan etaleren. Paul Maes zet een geloofwaardige goochelaar neer. Langs een kant is hij de nuchterste van het stel, langs de andere kant is hij een irritante grapjas. Frank De Kaey schittert als de bekakte, op geld beluste oudste zoon. Deze rol bevat de rijkste waaier aan emoties en telkens weer heeft hij je mee. Ster van de avond is Mathias Daneels. Hij zet Paul(a) zeer flamboyant neer. Met een sprekende mimiek is hij over de top mannelijk en vol hormonen, wat Linda soms wel kan appreciëren, zijn broers niet zo.

Met De Quaghebeurs brengt het EWT een top komedie

Met De Quaghebeurs brengt het EWT een top komedie. Het decor is eenvoudig, maar functioneel en het lichtplan vult dit mooi aan. Op enkele versprekingen en timing probleempjes na brengt deze première enkel maar grote en kleine lachsalvo’s bij het publiek teweeg. Ook de acteurs hebben soms de grootste moeite om hun gezicht in de plooi te houden. Dit stuk garandeert je een avondje vol plezier.

De Quaghebeurs speelt nog tot en met 19 februari 2017 in het EWT te Deurne. Meer info & tickets op vind je op www.ewt.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort