De Kolderbrigade

Dit weekend kon u voor de laatste keer gaan kijken naar De Kolderbrigade in de zwarte zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen. Take Twee producties van Ben Bervoets en Jerry Verhaert herneemt daarmee het komische stuk dat ze al speelden in 2014. Terecht, want het is één van hun beteren.

Less is more

De Kolderbrigade is een theaterversie van de komische Vlaamse politieserie met wijlen Gaston & Leo. Dat Verhaert en Bervoets een voorliefde voor dat komische duo hebben, hebben ze nooit onder stoelen of banken gestoken. Toch hebben ze deze keer niet Gaston en Leo gespeeld maar heten de hoofdpersonages in deze 2019 versie gewoon ‘Ben en Jerry’. Het stuk speelt zich af op een Antwerps politiecommissariaat ergens in de jaren ’80.  Er is een moord en ontvoering gebeurd en de rechercheurs proberen de zaak op te lossen. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot.

Nederlandse musicalster Martine De Jager is de ster van de avond. Als hulpagente Adrie steelt zij de show met goed spel en perfecte komische timing. Dat ze als toemaatje nog het nummer Goldfinger van Shirley Bassey zingt, kan de musicalfan alleen maar bekoren. Dankbaarste rol zal die van Walter De Groote zijn, die als Juul Zenuw alleen maar met een grappig spraakgebrek op het podium verschijnt.  Laatste sterkhouder in het pak is Ben Bervoets himself. In het eerste deel verschijnt hij overtuigend hilarisch als vrouw. Dat maakt menig lachsalvo in het publiek los. Kompaan Jerry heeft het op de première best moeilijk om in zijn rol te blijven. Elkaar plagen op het podium tijdens een première gebeurt vaak en een slap lachje mag al eens, maar als dat 10 keer gebeurt in een hele voorstelling is de grap er ook wel af. Linda D’haene en Paul Peeters spelen hun bijrollen van verdachte behoorlijk. Alleen Commissaris Charley Pasteleurs kan echt niet overtuigen in zijn spel. Stroeve dialogen en slechte timing zorgt er regelmatig voor dat het spelritme wegvalt, waardoor het ging opvallen dat de sterkere acteurs meer moeite moesten gaan doen om een mooi evenwicht te vinden, dat is jammer.

Al bij al is De Kolderbrigade best grappig. Alleen kunnen wij soms niet naast de overdaad kijken. Less is more is een gouden theaterregel, ook in spel. Too much is too much en dan is de lijn tussen grappig en flauw dun. Je houdt er van of net niet. Take Twee zit met dit stuk wel op het top van hun kunnen en hebben een leuke voorstelling in elkaar gestoken. Het eindapplaus is dan ook terecht.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Lien Van Doorslaer