De Collega’s

Zo’n veertig jaar geleden kluisterde de immens populaire reeks De collega’s wekelijks massa’s Vlamingen aan de buis. Die verjaardag mocht uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan en daarom katapulteert Loge 10 Theaterproducties je nu terug in de tijd met een heuse theaterversie van de serie, waarin de bazen het plan opvatten een personeelsfeest te organiseren. Op donderdag 21 mei ging De Collega’s in première in de Rode Zaal van het Antwerpse Fakkeltheater.

Leuk avondje uit met de collega’s

Wanneer iedereen zijn stoeltje heeft gevonden in een goedgevulde theaterzaal, zitten zowel de fans van het eerste uur als de wat jongere generaties klaar om kennis te maken met de collega’s. Om de nostalgie nog wat extra aan te wakkeren, opent de voorstelling met de alom bekende begingeneriek van het programma, uiteraard aangepast aan de nieuwe versie. Erg leuk gedaan. Handig ook, want zo krijg je de namen van de – toch wel – vele personages al meteen mee.

collega3

Het decor lijkt zo weggeplukt uit de serie. De bureaus van classificeerder Jomme Dockx (Luc Caals), typiste Betty Bossé (An Vanderstighelen), anarchist Gilbert Van Hie (Kurt Defrancq), opsteller Jean De Pesser (Dirk Bosschaert) en onderbureauchef Bonaventure Verastenhoven (Dirk Van Vaerenbergh) bevinden zich vooraan. De kantoren van bureauchef Philemon Persez (Yann Van den Branden) en zijn secretaresse Mireille Puis (Anne De Winne) zijn iets hoger gelegen, achteraan op het podium. Dit maakt niet alleen de hiërarchie meteen duidelijk, ook het overzicht blijft op die manier goed bewaard. De personages verlaten immers bijna nooit hun werkvloer en dus moet iedereen goed zichtbaar zijn.

Voor de acteurs moet het een hele uitdaging zijn om gestalte te geven aan zulke bekende tv-figuren. Toch doen ze dit allemaal uitstekend en vol overtuiging

Voor de acteurs moet het een hele uitdaging zijn om gestalte te geven aan zulke bekende tv-figuren. Toch doen ze dit allemaal uitstekend en vol overtuiging, zelfs wanneer ze even niet aan het woord zijn en zich individueel met hun werk (als ze dat al hebben tenminste) moeten bezighouden. Vooral Luc Caals valt op als de aandoenlijke, rechtvaardige en wanna be talenknobbel Jomme Dockx. Kurt Defrancq en Dirk Bosschaert weten met de perfecte timing de vele ad rem opmerkingen van hun personages Gilbert Van Hie en Jean De Pesser op het publiek af te vuren. Vrouwelijke collega’s Lulu Aertgeerts, An Vanderstighelen en Anne De Winne doen de clichés van roddelende poetsvrouw, ijdele, naïeve typiste en overspelige secretaresse alle eer aan. Yann Van den Branden en Dirk Van Vaerenbergh, ten slotte, zijn als bureauchef en onderbureauchef op elk vlak elkaars tegengestelden, wat uitermate grappige confrontaties oplevert.

De Collega’s is geen parodie, maar een getrouwe versie van het origineel

Na de pauze is het niet alleen tijd voor een nieuw decor, maar ook voor een hele resem nieuwe personages, opnieuw vertolkt door grote namen in theaterland. Ten huize Persez is het tijd voor het personeelsfeest en daar zijn ook alle partners op uitgenodigd. Hilde Van Wesepoel, Kadèr Gürbüz, Wouter Vermeiren, Guillaume Devos (die in het eerste deel ook de rol van nieuwe collega Devucht speelt) en Dorien Schrijnemakers sluiten daarom moeiteloos aan bij de cast. Dat tweede deel begint grappig en is uiteraard veel dynamischer dan het eerste deel. Personages komen en gaan, er wordt gelachen, gezongen, gedanst, van partner geruild en vooral veel gedronken. Het enige minpuntje is dat het tempo er na verloop van tijd uitgaat en jammer genoeg niet meer wordt hersteld, waardoor het einde nogal onverwacht komt.

collega2

De Collega’s is geen parodie, maar een getrouwe versie van het origineel, met dezelfde soort humor, dezelfde personages en dezelfde jaren ’70-sfeer. De tijdloze thema’s en de vele grote namen op de affiche maken het echter tot een voorstelling die iedereen kan smaken.

Voor meer info en tickets kan je terecht op www.loge10.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Loge Tien