Daens

Op de site van een fabriek in Zaventem werd een zaal gebouwd waar op 1 maart de première van Daens gespeeld werd. Meer symbolisch kan haast niet. Deze musical, door allen bekend wanneer deze in 2008 speelde in een productie van Studio 100, wordt terug op de planken gebracht door de Cultuurdienst en zorgt voor een mooie voorstelling waar alle emoties aan bod komen.

Wisselwerking van emoties

Daens vertelt enerzijds het verhaal van het volk dat elke dag twaalf uur lang in de fabriek werkt om zo te kunnen overleven en anderzijds het verhaal van Adolf Daens, een priester die het voor de zwakkeren en minderbedeelden opneemt in Aalst. Hierdoor komt hij lijnrecht tegenover de Kerk te staan die op hun beurt alleen maar oog hebben voor de rijke burgers. Ook zien we Jan De Meter en Nette Scholliers waartussen er een broze liefde ontstaat die alle pijn van het leven in Aalst tijdens de 19e eeuw moet ondergaan.  Adolf Daens zorgt dat de liberalen en socialisten worden samengebracht en er zo een ijzersterk en hecht volk ontstaat dat voor gelijke rechten strijdt. Dit verhaal laat natuurlijk niemand onberoerd.

Het verhaal is goed gebracht en leuk uiteengezet door humor en momenten van leed te combineren

Het verhaal is goed gebracht en leuk uiteengezet door humor en momenten van leed te combineren. De scenes waarin komische zaken verwerkt worden, worden goed ontvangen door het publiek. De hoofdcast zet een zeer mooie prestatie neer. De zaken die elk personage moeten bevatten, worden enorm goed uitgespeeld door de acteurs en dit zorgt voor de sterkte van de voorstelling. Wat leuk is, is dat alle muziek live gespeeld wordt door een orkest. Dit zorgt voor het tikkeltje meer dat je anders niet krijgt.

Het ensemble, gespeeld door 200 leden, is indrukwekkend tijdens de massascenes maar dit zorgt voor een slechte samenwerking tussen orkest en ensemble. Door de grootte van het ensemble zitten ze vaak niet gelijk met het orkest. Dit moet de dirigent dan proberen op te lossen, wat voor een chaos zorgt waardoor het verhaal teniet gaat. Ook een enorm probleem zijn de micro’s van het ensemble die achter de schermen blijven aanstaan. Tijdens pakkende scenes is er opeens  gefluister op de achtergrond te horen wat enorm storend is. Wel is het plezier van het ensemble duidelijk te zien op hun gezichten. Dit is prettig om naar te kijken.

Het meest fascinerende decorstuk is de poort waar de arbeiders, vrouwen, mannen en kinderen, uitkomen

Het decor zit goed in elkaar. Door de vrij algemene decorstukken kunnen deze voor verschillende scenes als een andere functie gebruikt worden. Het meest fascinerende is de poort waar de arbeiders, vrouwen, mannen en kinderen, uitkomen. Door het openen van de poort en het zien van al deze mensen, gekleed in de kleren die ze toen daadwerkelijk droegen, zie je onder ogen hoeveel mensen de verschrikkelijke tijd van de fabrieken hebben moeten doorstaan. Door de mooie zaal en het gebruik hiervan, maakt de Cultuurdienst de musical tot iets persoonlijks. 

De zaal waar de voorstelling zich afspeelt, is zeer mooi: het grote podium, de orkestbak, de zitplaatsen zijn enorm goed. Deze zaal wordt ook gebruikt tijdens de voorstelling: op een bepaald moment stormt Jan De Meter, een socialist die kranten verkoopt, de zaal vanuit het balkon binnen en gooit kranten van De Vooruit in het rond waar het aangenaam verraste publiek naar graait. Dit is een leuke afwisseling met het harde verhaal van Daens.

Daens is een musical die je ogen opent

Daens is zeker aan aanrader om het verhaal van Aalst tijdens de 19e eeuw te beleven. De hoofdcast zet de personages zeer goed neer en het plezier van het ensemble is fijn, al zijn er veel problemen met de samenwerking tussen orkest en ensemble. Daens is een musical die je ogen opent, maar niet te zwaar is door de goede wisselwerking van verschillende emoties.

Daens is nog tot en met zondag 4 maart te zien in het Cultuurcentrum De Factorij in Zaventem. Meer informatie en tickets vind je op www.ccdefactorij.be.

Door Amber Degeest

Foto’s: Patrick Defort