dAens!?

Heilig Graf Turnhout presenteert de musical dAens!? in een nieuw jasje. Deze voorstelling wordt volledig gedragen door leerlingen. Ze zijn de acteurs, de orkestleden, de kleermakers enzovoort. Ook is de musical aangepast en gepersonaliseerd. De regie is in handen van Rikkert Van Dijck en Emelien Raats.

Leerlingen staan letterlijk en figuurlijk centraal

Het verhaal vertelt de situatie in Aalst tijdens de 19e eeuw: mannen, vrouwen en kinderen moeten van ’s ochtends tot ‘s avonds in erbarmelijke omstandigheden in fabrieken werken waarvoor ze amper betaald worden. Zo krijgen ze te maken met hongersnood en ziekten. Dit verandert wanneer priester Adolf Daens in Aalst verschijnt. Hij is net weggestuurd uit Dendermonde, moet eigenlijk onderpastoor worden in Drongen, maar gaat toch tegen de zin in van de bisschop terug naar Aalst waar hij opkomt voor de arbeiders. Tussen deze mensen zit er een jonge vrouw, Nette, die het sociale onrecht op het werk durft aan te klagen. Zij ontmoet een jongeman, Jan, een socialist met gelijkaardige ideeën. Tussen hen ontstaat een liefdesrelatie die vaak onder druk wordt gezet door de onrechtvaardigheid van de maatschappij. Daens probeert de arbeiders te helpen en richt een politieke partij op. Hij komt hierdoor in problemen met de Kerk en uiteindelijk wordt hij zelfs uit zijn priesterambt gezet. Hij blijft doorzetten om zijn arbeiders een menselijk leven te geven, ook al laat zijn gezondheid hem in de steek. Daens geeft de arbeiders nieuwe hoop, want aan het einde van de horizon daar wacht een nieuwe tijd.

Het begin van de musical is enorm goed bedacht, met komische elementen is heel het publiek aandachtig vanaf het begin

De musical is erg gepersonaliseerd: in het begin zitten de leerlingen allemaal samen rond het live orkest en proberenDe Internationale’ te spelen en te zingen. Dit lukt niet. Omdat de muziek voor de leerlingen nogal ‘oubollig’ is, hebben ze er weinig interesse voor. Er ontstaat een hele discussie rond sociale onrechtvaardigheid, strijdliederen en aan het eind van deze discussie wordt de figuur Daens erbij betrokken. De leerlingen kennen hem, maar niet goed genoeg om alles over ‘De Internationale’ te begrijpen. Zo stelt een leerkracht voor  om het verhaal na te spelen, en dit is het begin van de musical. Dit is enorm goed bedacht, en met komische elementen is heel het publiek aandachtig vanaf het begin. Wel minder is dat de leerlingen minder goed verstaanbaar zijn in deze passage.

Het licht is zeer efficiënt gebruikt. Bij elke groep van personages, bijvoorbeeld de kinderen, de arbeiders, wordt er een andere schakering gebruikt. Ook wordt het podium horizontaal gebruikt, zodat heel het podium voortdurend is opgevuld. Zo werken de arbeiders aan één kant en de Franstalige rijken aan de andere kant. Hierdoor zit elk deel van het publiek bij een bepaalde groep acteurs. Door een beperkte ruimte staan de leerlingen die niet moeten spelen, met hun rug naar het publiek toe. Hier is zeer goed over nagedacht en stoort zeker niet. Het decor is minder, het is soms niet duidelijk waarom bepaalde tekeningen zijn weergegeven. De kostuums zijn indrukwekkend. Deze zijn ook gemaakt door leerlingen. Ze zijn aangepast aan de klederdracht van de 19e eeuw en aan elk personage.

Het live orkest is van hoog niveau. Deze geeft een enorme kracht aan de voorstelling

Het live orkest is van hoog niveau. Deze geeft een enorme kracht aan de voorstelling die wordt overgenomen door de acteurs. Door het orkest in het zicht te zetten, is het ook opmerkelijk om naar de muzikanten te kijken, wat niet vaak te zien is. De muzikanten zetten een fantastische prestatie neer.

De acteurs zijn geweldig. De stemmen van de leerlingen zijn krachtig: de energie is van de leerlingen af te lezen. Ook op acteervlak scoren ze goed. Het is duidelijk dat zij een enorme dosis liefde voor muziek hebben. Wat een talenten!

De acteurs zijn geweldig. De stemmen van de leerlingen zijn krachtig: de energie is van de leerlingen af te lezen

dAens!? is een musical die enerzijds persoonlijk is gemaakt door elementen toe te voegen, en anderzijds omdat alles door de leerlingen van het Heilig Graf Turnhout richting Muziek is gedaan. Het licht is efficiënt gebruikt en de kostuums zijn zeer mooi gemaakt. Het live orkest is een enorm pluspunt en het is leuk om de muzikanten ook bezig te zien. De acteurs zijn geweldig en geven één voor één het beste van zichzelf, wat enorm wordt geapprecieerd.

Meer informatie over Heilig Graf Turnhout vind je op start.heilig-graf.be.

Door Amber Degeest

Foto’s: Patrick Defort