Bart Melis

In het Kempense Wuustwezel speelt dit jaareinde de musical Alleen Op De Wereld. Een volledig nieuw gezelschap, Jong Musicaltalent Kempen, brengt dit mooie verhaal op de planken. Als eerste musical kan dit alvast tellen. Musical Vibes vroeg wat meer uitleg aan Bart Melis, regisseur en artistiek leider.

Je bent nooit alleen op de wereld!

Waarover gaat Alleen op de wereld?

Alleen op de wereld, de musical vertelt het verhaal van de tienjarige Remi (een vondeling). Hij woont bij pleegmoeder Barberin. Omdat zijn stiefvader geen werk meer heeft, wordt de koe Rousette verkocht. Uiteindelijk verkoopt zijn stiefvader ook Remi aan Vitalis, een straatmuzikant. Met een troepje dieren, meneer Joli-Coeur, het aapje, signor Capi, signor Zerbino en signora Dolce, de drie honden, trekken zij als muzikanten het land door. Vitalis is goed voor Remi, hij leert hem lezen, schrijven en muzieknoten lezen.

Als Vitalis wordt opgepakt, omdat hij een lastige agent heeft geslagen, gaat Remi alleen met de dieren verder. Hij ziet een prachtig scheepje door het kanaal varen met aan boord een zieke jongen met zijn moeder. Als hij ze later ontmoet, maakt hij kennis met de jongen. Hij heet Arthur en zijn moeder is mevrouw Millighan, een Engelse dame. Remi mag meevaren op het schip ‘De Zwaan’. Hij heeft een heerlijke tijd. Als Vitalis weer vrijkomt, trekt Remi weer met hem mee op weg naar Parijs. Hij ontmoet heel wat mensen op zijn weg: mensen die voor hem veel gaan betekenen, maar ook mensen die het minder goed met hem voorhebben.

Waarom die musical?

De opbrengst van deze productie wordt geschonken aan één van de goede doelen van de Warmste Week 2019. Het is een bekend verhaal met een warme boodschap. Het verhaal sluit ook nauw aan bij de tijd van het jaar. Een ideale uitstap voor het ganse gezin tijdens de kerstvakantie.

Wie gaat er meespelen?

Voor deze productie hebben wij open audities georganiseerd waarbij kandidaten vanuit alle windstreken hebben ingeschreven. Hieruit zijn na 3 auditieronden de meest geschikte kandidaten per rol geselecteerd. Onder onze acteurs bevinden zich verschillende namen uit de 5 vorige Ketnet-musicals alsook jonge beloftevolle musicaltalenten. 

Hoe is Jong MusicalTalent Kempen ontstaan?

Zowat anderhalf jaar geleden is het idee ontstaan, na een bezoek aan de zoveelste musical. Er is een ruim aanbod aan mooie producties en toch miste ik steevast iets. Als ik de cast van die producties vergeleek, waren het vaak dezelfde namen die terugkwamen en leek het alsof enkel grootsteden getalenteerde acteurs kunnen afleveren. Ik was ervan overtuigd dat mijn geboortestreek, de Kempen, ook rijk is aan musicaltalent.

Ik droomde van een project van bij ons met veel talent van eigen bodem. Een project waarbij je talenten samenvoegt, kansen creëert om te ontplooien, talenten laat ontdekken en investeert in de kwaliteiten van mensen. Mensen met een fascinatie voor dit artistieke medium, met tomeloze energie, creativiteit en een professionele ingesteldheid om een ambitieus theaterproject mee uit te bouwen, een familiespektakel te maken dat die naam waard is. Een verhaal van mensen, passies, noeste arbeid, emoties, in voor- en tegenspoed.

Het hele creatie- en productieproces vanaf het eerste idee tot het eindresultaat, was een indrukwekkende opdracht en niet vanzelfsprekend

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Jong MusicalTalent Kempen heeft met deze eerste productie de lat hoog gelegd, omdat het zich niet wil verschuilen achter de term “amateurgezelschap”. Onze doelstelling is uit te groeien tot een professioneel musicalgezelschap waarbij “jonge” talenten de kans krijgen in een professioneel kader hun dromen waar te maken. In het voorjaar 2020 opent de Jong MusicalTalent-Academie dan ook zijn deuren, waarin talentvolle (jonge) acteurs ondergedompeld zullen worden in alle aspecten van musical en op die manier klaargestoomd worden voor onze volgende producties, die tweejaarlijks op de planken zullen staan. De lesgevers in de Academie zijn allemaal professionele vakmensen uit de musicalwereld.

De verkoop loopt nu al goed, is dit een extra motivatie of werkt het eerder beangstigend?

Ook al staan er al heel wat jaren ervaring op mijn teller, toch is het met klamme handen dat ik deze productie aan u voorstel. Je begint aan iets en week na week bouwt alles zich op, tot op de première alle puzzelstukjes samenvallen. Het hele creatie- en productieproces vanaf het eerste idee tot het eindresultaat, was een indrukwekkende opdracht en niet vanzelfsprekend. Een super enthousiaste, getalenteerde, prettig gestoorde bende, onder leiding van creatives met een mogelijk nog meer gestoorde inbreng, is maandenlang druk in de weer geweest om dit verhaal waar te maken. Wij hebben met veel overgave en onvoorwaardelijke inzet gewerkt om een ziel te geven aan deze voorstelling. Het was soms hard labeur, maar absoluut de moeite waard. Het is nu aan onze toeschouwers om te oordelen of we hierin geslaagd zijn en/of we krediet krijgen om ons project verder uit te bouwen.

Als artistiek leider en regisseur ben je de bewaker van kwaliteit, wat zijn jouw grootste uitdagingen hierrond?

Eén van de grootste uitdagingen vind ik om de juiste mensen samen te brengen die ondanks dat ze amateurs zijn toch een professionele ingesteldheid aan de dag leggen waarbij het eindresultaat primeert waardoor mooie vriendschappen ontstaan die een meerwaarde vormen voor de maanden die je samenwerkt naar het einddoel. Ik ben zelf een perfectionist en leg daarom de lat voor de acteurs ook hoog. Ik vind het fijn om acteurs uit te dagen, hun grenzen doen verleggen waardoor ze zichzelf vaak overtreffen. Een acteur die straalt op een podium is de kroon op mijn werk als regisseur en geeft dan ook veel voldoening.

Wanneer ga jij tevreden zijn over deze Alleen op de wereld?

Wanneer ik tijdens een voorstelling achteraan in de zaal het publiek zie genieten van het verhaal, van de ongelooflijke gedrevenheid waarmee onze acteurs voor hen staan, het oprechte speelplezier dat zij met hen willen delen. Ik ben super gelukkig met het resultaat en apetrots op mijn bijzonder getalenteerde cast. Hopelijk verspreidt de aanstekelijke energie van deze jongeren zich als vlooien doorheen de zaal. Het wordt spannend, nog 2 dagen voor de première… ik ben razend benieuwd naar de reacties.

Niemand is van iemand, je bent alleen van jezelf… doch je bent nooit “Alleen op de wereld”!

Alleen op de wereld speelt van 26 tot en met 30 december te Wuustwezel. Meer info & tickets op www.alleenopdewereld.be.

Door Patrick Defort