Assisenproces – De Badkuipmoord – Dag 1

Op 20 oktober is de virtuele Asissenzaak van productiehuis Uitgezonderd. van start gegaan. Meer dan 7500 juryleden zullen zich binnen een week uitspreken over het al dan niet schuldig zijn van Cathy Desutter, echtgenote van het slachtoffer Luc Maes. Om jullie op de hoogte te houden, heeft Musical Vibes drie reporters uitgestuurd om jullie een zo volledig mogelijk beeld te geven. Hieronder hun verslagen!

Dag 1

Dag 1 – gerechtsreporter AD

Op de eerste procesdag, worden de feiten beschreven en komt de beschuldigde Cathy De Sutter een getuigenis afleggen. De feiten luiden als volgt: in de nacht van 22 september 2018 sterft Luc Maes in bad. Deze man lijdt aan ALS; een spierziekte. Die avond vertrok zijn echtgenote, Cathy De Sutter, om een nacht bij haar zus te logeren. Zij had gekookt, waardoor Luc het eten enkel nog in de microgolf moest steken om het daarna op te eten. Cathy vertelt dat hij na zijn eten altijd in bad gaat. Daar is hij ook aangetroffen. De wetsdokter vertelt dat de doodsoorzaak duidelijk verdrinking is. De longen van het slachtoffer zitten namelijk vol met badwater, maar in zijn maag zijn er naast eten ook barbituraten teruggevonden. Barbituraten dempen de werking op het centraal zenuwstelsel. De dosis was niet genoeg om te sterven, maar had wel een verdovende werking. Ook had Luc bloeduitstortingen op zijn onderbenen en enkels, wat erop wijst dat hij aan de enkels is vastgehouden, zodat zijn hoofd onder water bleef. Cathy De Sutter vertelt tijdens haar getuigenis dat ze haar man de volgende morgen aantrof in bad, nadat ze terug naar huis was gekeerd van haar zus. Ze vertelt dat het niet altijd even makkelijk was met haar echtgenoot, nu ze bijna geen tijd meer had voor zichzelf en nu Luc zich steeds minder en minder gelukkig begon te voelen. De Procureur des Konings besluit dat het om moord met voorbedachten rade gaat en dat Cathy duidelijk een koelbloedige doder is. De advocaat van Cathy zegt daarentegen dat er geen bewijzen zijn, dus dat de Procureur zijn cliënte wel moet afschilderen met termen als koelbloedig en kil. Benieuwd wat de volgende getuigenissen zullen brengen.

Dag 1 – reporter MV

De openingsdag van het proces van de moordenares Cathy D heeft nog niet veel klaarheid rond haar daad gebracht. Zijzelf en haar mediageile advocaat schreeuwen natuurlijk haar onschuld uit, maar procureur Durieux lijkt alvast vastbesloten om een veroordeling te krijgen.  Wetsdokter Lotte Martens is degene die al het meeste nuttige informatie heeft gegeven. Luc is gevonden met eten en verdovende middelen in zijn maag. Wie had het eten klaargemaakt? Cathy D! Hij werd duidelijk bij de enkels vastgehouden om hem onder water te trekken. Wie wist dat hij na het eten in bad ging? Cathy D! Haar alibi is haar zus, zeer benieuwd om haar getuigenis te horen want zeg nu zelf, hoe overtuigend kan de getuigenis van je zus zijn? Voor hetzelfde geld hebben ze samengewerkt om de “zware last” die Luc was geworden, uit de weg te ruimen….  RIP Luc – Je vriend MV

Dag 1 – reporter DS

“Onschuldig tot het tegendeel ontegensprekelijk bewezen is”. Dat blijft een basisprincipe in onze rechtspraak. Mevrouw Desutter kan er na deze eerste procesdag ook niets verweten worden. Ze was de hele dag en nacht weg en logeerde bij haar zus. De heer Maes is gevonden met het eten dat ze altijd voor hem klaarmaakte in zijn maag. Slaapmiddelen nam hij waarschijnlijk zelf om rustig te kunnen slapen. Heeft hij er iets te veel genomen? Wilde hij misschien zelf uit het leven stappen, of was het een ongelukkig toeval in combinatie met andere medicijnen? De bloeduitstortingen op zijn enkels tonen evenmin wat er gebeurd is. Als er al een crimineel feit is gebeurd en die blauwe plekken geen gevolg zijn van een val, kan gelijk wie in het huis gekomen zijn en hem uitgeschakeld hebben om te zoeken naar geld en juwelen. Om ontegensprekelijke schuld te bewijzen, zal de procureur met veel betere bewijzen en/of getuigen voor de dag moeten komen!